A+ A A-

Амбијентални позоришни фестивал Тврђава Театар у Смедереву

Оцените овај чланак
(0 гласова)

publikaaaa343434БЕОГРАД - Амбијентални позоришни фестивал Тврђава Театар биће одржан од 11. до 20. августа, у древној Смедеревској тврђави.
Инспирисани успехом прошлогодишњег првог фестивала са тимом који не треба мењати, организатори су за овогодишњи фестивал одабрали слоган: Свирај то поново, Сем, што је и назив једне од представа са репертоара овогодишњег фестивала.


Поред поменуте представе коју ће извести Београдско драмско позориште, у оквиру домаћег програма биће одигране представе Румунија 21 у извођењу Народног позоришта из Ужица, аутора Стефана Пецца у режији Горана Головка, буђење пролећа Малог позоришта „Душко Радовић“ из Београда, аутора Франка Ведекинда у режији Ање Суше, Путујуће позориште шопаловић Љубомира Симовића у режији Небојше Дугалића, Обновљена кате капуралица Народног позоришта из Сомбора, аутора Влаха Стула, у режији Јагоша Марковића, Човекова трагедија Новосадског позоришта, аутора Имреа Медача у режији Кокана Младеновића и прослава Атељеа 212, аутора Томаса Винтерберга у режији Иве Милошевић. Све представе домаћих позоришта налазе се на репертоару главног програма другог Тврђава Театра.


Инострани програм доноси нам спектакл сличан прошлогодишњем Апсолутном бисеру, аустралијске компаније Strange fruit, али овога пута долази нам шпански Театар Пухо из Сан Себастијана, а представа која ће се приказивати на више од 20 метара висине зове се ДО ДО Ленд. Поред овог спектакла у оквиру иностраног програма наћи ће се и представа младог српског аутора Душана Спасојевића метак за све, коју је у Ријечком ХКД режирао Немања Ранковић. У пратећем програму публика на фестивалу Тврђава Театар ове године видеће и холандски Театро Павана из Амстердама који ће одиграти две представе: Колорс, урбана процесија и Фолети представу за дечију публику. Италијански Theatre en Vol из Сасарија на фестивал Тврђава Театар долази са представом која се зове Bay-Brigata di armonizacione urbana.


Улазнице за ове представе могу се купити по повољној цени од свега 166 динара.


У част награђених видећемо поново Новосадско позориште, али овога пута са кореодрамом по мотивима драме Вилијема Шекспира сан летње ноћи. Кореографи су Ласло Бобиш, Ласло Будаи и Илдико Ђенеш а редитељ Золтан Пушкаш.


Поучени добрим искуством од прошле године, организатори се надају и верују да ће са овим фестивалом направити корак даље.


У име Народног позоришта у Београду присутне је поздравио директор Божидар Ђуровић рекавши да се у име Народног позоришта радује другом фестивалу Тврђава Театар и додао: “Прошлогодишњи је био веома успешан, верујемо да ће овај бити још успешнији и да ће наредни донети још више позоришне радости за публику и за позоришне уметнике наше земље и Народно позориште, као и до сада и у будуће ће бити, не само овом фестивалу спона него ће се трудити да на било који начин помогне и подржи фестивал“.


Градоначелник Смедерева Предраг Умичевић се затим захвалио свима за помоћ у афирмацији прошлогодишњег фестивала додавши:
“На тај начин сте нам наметнули обавезу да као град покушамо да надмашимо прошлогодишњи фестивал, што неће бити лако. На програму којим најављујемо овогодишњи фестивал видите слике са прошлогодишњег фестивала, то су слике које обавезују и то је једна дивна обавеза да се поново покажемо као град домаћин у којем се публика прошле године, као река људи, кретала ка Малом граду Смедеревске тврђаве долазећи у театар. Та публика надасве нас је обавезала да и ове године узмемо учешће у раду и да подржимо фестивал”, рекао је он.


“Можемо слободно рећи да је прошлогодишњи фестивал потпуно испунио наша очекивања.Наиме, за само годину дана постојања фестивал Тврђава Театар је постао репрезентативан уметнички догађај у нашој земљи. У прилог томе говори чињеница да смо ове године са Министарством културе потписали Протокол о сарадњи, који нам омогућава стабилнију финансијску ситуацију. Захваљујући пре свега изузетном простору на којем се одвија фестивал Смедеревској тврђави и изузетном одабиру представа и медијима који су на изетан начин све то пропратили, прошле године смо као резултат тог заједничког напора имали више од 20.000 посетилаца. Ове године сигурно ћемо се потрудити да тај број и премашимо“, рекао је Драгољуб Мартић, директор фестивала.

 

Извор: Кућа добрих вести/smederevo.org.rs


Последњи пут измењено уторак, 05 јул 2016 20:39
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани