Logo
Одштампајте ову страницу

Четврти Бољшој фестивал доводи истакнуте светске музичаре

Оцените овај чланак
(2 гласова)

PLAKAT11111ДРВЕНГРАД - Победник најпрестижнијег светског музичког такмичења „П. И. Чајковски“, јерменски виолончелиста Нарек Хакназаријан као и прослављени уметници, тенор Зоран Тодоровић, виолиниста Немања Радуловић и пијаниста Јури Розум, биће гости четвртог музичког фестивала „Бољшој“ који почиње у петак, 15. и трајаће до 17. јула на Мећавнику, уз подршку компаније Гаспром њефт, саопштили су организатори фестивала.

 

Музички фестивал Бољшој покренуо је наш прослављени редитељ Емир Кустурица са циљем да младе таленте из музичких школа и академија из Србије, Републике Српске а од прошле године, и Русије, представи стручној и широј јавности.


Сваке године, фестивал Бољшој развија и шири свој садржај. Прошле године фестивал је у такмичарски програм уврстио ученике из Русије као и основао свој симфонијски оркестар који чине млади музичари, ученици и студенти. Ове године, Бољшој уводи мајсторске курсеве где ће прослављени уметници, учесници ревијалног програма, Немања Радуловић, Нарек Хакназаријан, Зоран Тодоровић и Јури Розум, преносити своје богато искуство младим талентима.

 

Такмичење за матриошке


За златну, сребрну и бронзану матриошку такмичиће се 65 ученика и студената из Србије, Републике Српске и Русије а о најбољима одлучиће жири који чине пијаниста Јури Розум, декан Факултета музичке уметности из Београда, Љиљана Несторовска и професор Зоран Комадина. Такмичарски програм одвијаће се сваког дана од 17 часова.


Фестивал “Бољшој” поред такмичарског дела, чини и богат ревијални музички и филмски програм. Док су јутарњи сати резервисани за пројекције култних руских филмских остварења, сваке вечери, под ведрим небом, своја виртуозна умећа представити светске звезде класичне музичке сцене.


Свечано отварање фестивала биће у петак, 15.07. од 21 час након чега ће концерт одржати тенор Зоран Тодоровић и Симфонијски оркестар Бољшој уз диригентску палицу Србољуба Динића. Тенор Зоран Тодоровић први пут ће се представити публици на Мећавнику. Као међународно признат лирски тенор (lirico spinto) наступао у водећим позориштима као што су: Баварска државна опера, Берлинска државна опера, Бечка државна опера, Опера Сан Франциско, Лос Анђелес Опера, Немачка опера Берлин, Краљевска кућа опере у Ковент Гардену, и многим другим.


Први пут, захваљујући Бољшој фестивалу у Србији ће гостовати један од најбољих младих светских виолончелиста, Нарек Хакназаријан који ће наступити другог фестивалског дана. Овај јерменски музичар у Србију долази после наступа у најистакнутијим концертним дворанама међу којима су Концертгебоу у Амстердаму, Сали Плејел у Паризу, Вигмор хола, Концертхауса у Берлину, Филхармонија из Есена, Концертхаус у Бечу, Оџи Хол у Токију, Карнеги хол, Џордан хол у Бостону и многим другим.


Треће фестивалске вечери, након проглашења добитника награда, одржаће се два ревијална концерта. Пијаниста Јури Розум одржаће рецитал од 21 часова а затим, Бољшој ће у великом стилу затворити наш рок стар на виолини, Немања Радуловић са ансамблом Double Sense. Исте вечери, октет симфонијског оркестра Бољшој музички ће осликати филм „Аелита: Краљица Марса“, редитеља Јаков Протазанова.


Циљ Бољшој фестивала, који од оснивања подржава руска компанија Гаспром њефт, јесте промоција младих талената из музичких школа и академија из Србије, Републике Српске и Русије. Поред тога, компанија Гаспром њефт на овај начин настоји да пружи подршку јачању пријатељских веза Србије и Русије.


Извор: Кућа Добрих Вести


Последњи пут измењено четвртак, 14 јул 2016 11:28
Марина Трмчић

Марина Трмчић је рођена 1976. године у Чачку. Радећи као извештач развила је љубав према писаној речи, као и према спорту. Њено новинарско перо забележило је приче о незнаним спортским јунацима, биатлонцима, планинарима, дрифтерима, али и о деци која својим ентузијазмом, талентом и трудом доказују да је могуће снове преточити у стварност. Препознајући позитивну енергију у текстовима ,,Куће добрих вести" пожелела је да постане део тима извештача тог сајта, са којима је поглед у радосну будућност Србије реалнији.

Најновије од Марина Трмчић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015