Logo
Одштампајте ову страницу

Изложба фотографија Катарине Радовић „Далеко од главног пута“

Оцените овај чланак
(2 гласова)

MAROKOЗЕМУН - Још данас можете да посетите Атеље и галерију ,,Чубрило" у Кули на Гардошу у Земуну и уживате у фотографијама Катарине Радовић из њене серије „Далеко од главног пута“ снимљене у Мароку у периоду између 2013. и 2015. године, на различитим локацијама на рубовима Сахаре или дуж обале Атлантског океана.

 

"Путовања вас првобитно остављају без речи, а затим вас претварају у приповедача", рекао је својевремено Ибн Батута, берберски исламски истраживач и путник из XIV века.


Дигитално прерађени, ови призори добили су скоро сликарски ефекат или изглед илустрација из дечјих књига или позоришних сценографија и, у игри између природног и фантастичног, дочаравају дух овог фасцинантног дела света, где се на моменте има осећај да се казаљке на сату више не померају у корак с временом.


“Као џеп изван мејнстрима”, како је Пол Боулс једном описао Мароко, земљу у којој је живео и писао, на неки начин ови предели као да настављају да постоје ван актуелне просторно-временске мапе.


У питању је и експериментални приступ фотографском виђењу, као и поигравање са фотографским сећањем. Након често оптички нелогичних интервенција у процесу постпродукције, ове фотографије почињу да наликују на бајке издвојене из колективног сећања уграђене у нашим генима.

 

 

MAROKO11
Тако поново створени, ови ‘парафразирани’ призори планина и долина, старих села и њихових анонимних становника постају производи културе и технологије пре него природе: они не постоје по себи, већ кроз свесно манипулисано сећање фотографа и кроз слободну перцепцију посматрача.


Катарина Радовић


Катарина Радовић рођена је 1976. године у Београду. Студирала је историју уметности у периоду од 1996–1998. године на Универзитету у Сасексу у Великој Британији. Дипломирала је 2006. године на катедри за фотографију у класи проф. Милана Алексића на Академији уметности БК у Београду.


Као слободни уметник учествовала је на бројним самосталним и групним изложбама у Србији, Хрватској, Словенији, Мађарској, Аустрији, Чешкој, Литванији, Шпанији, Холандији, Француској, Египту, Јапану, Сенегалу, итд.


Добитница је стипендије Култур Контакт у Бечу, 2007. године и стипендије Европске културне фондације (ЕЦФ) за реализацију пројеката Док нас смрт не растави, 2009. године.


Њени радови се налазе у: Колекцији фотографија ЕРОСИОН (Литванија), ТЕЛЕНОР Колекцији савремене уметности (Београд), Музеју града Београда (Београд), Музеју уметности и заната (Загреб), Музеју афричке уметности (Београд), Колекцији Imago Mundi BENETTON (Италија), као и разним приватним збиркама.


Ово је њена 20. самостална изложба, траје до 23. августа у атељеу и галерији Чубрило, Кула на Гардошу, Земун.

 

Извор: Кућа Добрих Вести


Последњи пут измењено уторак, 23 август 2016 12:06
Марина Трмчић

Марина Трмчић је рођена 1976. године у Чачку. Радећи као извештач развила је љубав према писаној речи, као и према спорту. Њено новинарско перо забележило је приче о незнаним спортским јунацима, биатлонцима, планинарима, дрифтерима, али и о деци која својим ентузијазмом, талентом и трудом доказују да је могуће снове преточити у стварност. Препознајући позитивну енергију у текстовима ,,Куће добрих вести" пожелела је да постане део тима извештача тог сајта, са којима је поглед у радосну будућност Србије реалнији.

Најновије од Марина Трмчић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015