Logo
Одштампајте ову страницу

Ноћ музике 26. августа на Ташу, улаз бесплатан!

Оцените овај чланак
(9 гласова)

FILHARMONIJAБЕОГРАД - Регионална дечја филхармонија (United Children’s Philharmonic Orchestra) наставља своју турнеју великим концертом (улаз се не плаћа) у Београду, 26. августа на Стадиону Ташмајдан са почетком од 20,30 часова, у оквиру Ноћи музике. 

 

После успешних наступа у Љубљани и Загребу, београдску публику очекује оркестар сачињен од младих музичара из Београда, Љубљане, Загреба, Сарајева и Скопља, а посебно за овај концерт диригент ће бити маестро Бојан Суђић, водеће диригентско име у српској музици: извршни и уметнички директор Музичке продукције РТС, шеф диригент Симфонијског оркестра и Хора Радио-Телевизије Србије, резиденцијални диригент Краљевске опере у Стокхолму, редовни професор дириговања, шеф Катедре за дириговање и шеф Симфонијског оркестра Факултета музичке уметности у Београду.

Репертоар концерта биће сачињен од бројних омиљених филмских хитова, као и нумера изненађења.
На репертоару концерта су аранжмани незаборавних композиција из познатих филмских хитова: „Ловац на јелене“, „Ратови звезда”, „Роки”, „Пирати са Кариба”...

Регионалну дечју филхармонију основала је фондација “Деца деци” у циљу развоја музичког знања деце из региона, чиме се доприноси културној размени међу најмлађима. Летњој турнеји претходило је усавршавање оркестра у Љубљани, на летњој академији “Бранимир Слокар” која је једна од најпосећенијих летњих академија у Европи у области класичне музике, а први концерт одржан је 10. августа у концертној дворани хотела Гранд Унион у оквиру Љубљанског фестивала.


Уследио је концерт у Загребу 11. августа у Летњем кину Градац. После Београда турнеја се наставља у другим градовима региона. Регионална дечја филхармонија свој први наступ имала је 2015. године у Београду, када је оркестар први пут наступао у Коларчевој задужбини на традиционалном Новогодишњем гала концерту, под диригентском палицом Живе Плој Першух.

Фондација “Деца деци” поред регионалне има и Дечју филхармонију која је основана још 2007. године, чији су чланови талентовани ђаци нижих и средњих музичких школа у Србији, добитници награда на престижним домаћим и међународним такмичењима. Неки од њих су дугогодишњи корисници инструмената фондације „Деца деци“.

 

FIHARMONIJA222
Овог лета покренут је и пројекат "Дечја филхармонија на точковима " у оквиру кога је оркестар наступао успешно и у градовима широм Србије, што је изазвало велико интересовање многих представника локалних заједница и публике, а у плану је и наставак те турнеје.


Такође, фондација „Деца деци“ у сарадњи са фондацијом “Новак Ђоковић” се бави подстицањем музичког развоја деце у најранијем узрасту, кроз пројекат " Музичке играонице " и " Да ли имаш жицу за музику? " тј. кроз јавне часове музике у циљу едукације деце предшколског узраста и промоције значаја музићког образовања.


Као и свака светска метропола, Београд је спој најразличитијих тонова.


У конкуренцији лаке и јефтине забаве, додајмо летњој културној понуди престонице још једну ноту, али лепшу, светску и врхунску, кажу организатори.


По узору на сличне музичке догађаје у Бечу, Лондону, Берлину, Њујорку и другим највећим светским метрополама, и Београд сада добија свој концерт филхармоније на отвореном.


НОЋ МУЗИКЕ!


Подсетимо се шта је истинска уметност 26. августа на Стадиону Ташмајдан. НОЋ МУЗИКЕ је ту да још једном докаже да смо метропола са укусом, да је Београд свет. Да нас подсети да можемо да препознамо квалитет и да уживамо у њему.

 

О једном необичном дечијем оркестру у свету подсећамо Вас у нашем тексту објављеном 2013. године.

 

Извор: Кућа Добрих Вести


Последњи пут измењено четвртак, 25 август 2016 13:16
Вукица Сотировић

је професор језика из Београда, љубитељ речи какао писане, тако и усмене, али и музике и покрета. Воли природу и комуникацију са људима, због чега се и бави страним језицима да би могла да са што више људи разговара и размењује знања и искуства. 
Приступила пројекту ,,Куће добрих вести” јер сматра да живот може бити испуњен само када се чине лепе и хумане ствари, када се помаже другима, што је за њу највеће задовољство.

Најновије од Вукица Сотировић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015