Logo
Одштампајте ову страницу

Фестивал ромске културе

Оцените овај чланак
(2 гласова)

frkaaaaБЕОГРАД - Фестивал ромске културе и активизма (ФРКА) одржаће се у Миксер Хаусу 30. септембра и 1. октобра.


Током другог по реду издања фестивала биће одржане бројне дискусије о актуелним проблемима и тренутној ситуацији у погледу друштвеног укључивања Рома у Србији, затим пројекције филмова, интерактивни ликовни програм, концерти.


Дебатне панеле који се баве различитим темама (образовање Рома, запошљавање, права ромских жена и девојчица, права на становање и др.) пратиће филмови који се баве животом Рома у овом региону. Тако ће првог фестивалског дана публика имати прилику да погледа вишеструко награђивано документарно остварење „Наша школа“. Филм прати троје ромске деце из малог града у Трансилванији који учествују у пројекту укидања сегрегације у локалној школи борећи се против равнодушности, традиције и предрасуда хумором, оптимизмом и виспреношћу. На фестивалу ће бити приказан и играни филм „Папуша“ (Папусза, 2013) заснован на истинитој причи о дирљивој судбини прве ромске песникиње која је записала и објавила своје песме што је било у супротности са традиционалним понашањем жена у ромској заједници.


У оквиру музичког програма првог дана фестивала концерте ће одржати група КАЛ са бројим гостима из културног и јавног живота и Grubb, а 1. октобра на вечери под називом „Даме певају ромски блуз“ наступиће ромски бенд из Ниша Very Naiss, а ромске песме ће певати Биља Крстић, Ана Станић и Бојана Стаменов.


Посетиоци у Миксер хаусу моћи ће да учествују у процесу стварања једног уметничког дела које ће радити мултимедијални уметник Зоран Таировић.


Фестивал ромске културе и активизма организује Ромски културни центар у сарадњи са Канцеларијом високог комесара Уједињених нација за људска права (ОХЦХР) и Центром за производњу знања и вештина.


Улаз на све програме је бесплатан.

 

Извор: Миксер.рс/Кућа добрих вести


Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015