A+ A A-

Седма недеља ирачке културе

Оцените овај чланак
(3 гласова)

IQVUK1111БЕОГРАД - Амбасада Републике Ирак у Србији и ове године, организује „Недељу ирачке културе“, која ће бити одржана од 22. до 23. септембра у Београду.

 

Седма „Недеља ирачке кутлуре“, свечано ће бити отворена под покровитељством амбасадора Републике Ирак, Др Касима Аскера Хасана, уз присуство високих званичника и дипломатских представника, у четвртак 22. септембра, у 18 часова у Установи Културе Палилуле, Митрополита Петра 8.

 

Република Ирак води одлучујућу борбу за сламање тероризма и ослобађање делова земље које су окупирали терористи и преоблађује велике проблеме због уништавањем културних и цивилизацијских тековина. Амбасада Републике Ирак је одлучна је да, своју земљу, која је једна од најстаријих цивилизација на свету, промовише управо кроз програм „Културом против тероризма“.

 

IQVUK22

 

На свечаном отварању, еминентни женски хор „Барили“ из Пожаревца, на челу са диригентом Каталин Тасић, извешће српке и арапске композиције, а затим ће плесна група „Пасо де Фуего“ под вођством Славице Митровић извести перформанс „Месопотамија“, који садржи традиционалне игре Ирака, као и стилизовану кореографију на нумеру ирачког композитора и изврсног музичара Омара Башира. Публика ће имати прилике да ужива и у музичким нумерама Наде Ал Махмуд и Анђеле Добричанин.

 

У петак, 23. септембра 2016, у Установи културе Палилула, с почетком у 18 часова биће отворена изложба слика уметнице Наде Ал Махмуд. Циклус слика „Коријени“, младе уметнице приказује портрете бедуина из различитих арапских поднебља, међутим, сваки од њих представља одређену емоцију, која се у уметници јави када помисли на детињство, на оца, на порекло.

 

IRAK

 

 

Присутни ће имати прилике да чују и поезију ирачког песника и књижевника Сабаха Ал-Зубаидија, који пише на српском и арапском језику, и да се упознају са Ирачком Венецијом – Ахвар, мочварама које су 2016. учвршћене на листу Светске културне баштине под заштитом Организације Уједињених Нација за образовање, науку и културу (UNESCO).

 

 

Биће послужени и специјалитети традиционалне ирачке кухиње.

 

Амбасада Ирака је протеклих шест година успешно организовала садржајне недеље ирачке културе. Сећамо се прошлогодишње поруке са Шесте недеље ирачке културе: „Опстаћемо упркос убијању, опстаћемо упркос циљаном уништењу свега што је човечно. Изградићемо шта поруше и обновићемо шта униште, певаћемо упркос пушчаним цевима упереним у наше груди… Засадићемо цвеће упркос ватрама које сагоревају све… И победићемо, јер ми смо Ирак, јер ми смо Акад, Сумер, Вавилон, Ур и Багдад“.

 

Улаз је слободан и сви су добродошли, поручују из Амбасаде Републике Ирак.

 

Извор: Кућа Добрих Вести


Последњи пут измењено среда, 21 септембар 2016 20:44
Марко Јелић

Рођен у Подгорици, а одрастао у Београду. Од малена путује. Растао је у породици књижевника где су се окупљали многи беоргадски интелектуалци, а пре свега књижевници и сликари. Зато је љубав ка путовањима учврстио често слушајући уметничке импресије са путовања које су се испредале у његовом дому у детињству, као и гледајући уметничке слике многих сликара фасцинираних лепотама света.

Струковни је економиста у туризму. Објавио је више десетине путописа и радова из туристичке географије. Писао је за часописе: „Војска“, „Просветни преглед“ „Глобус“, „Земља и људи“, „Геа“, „Свет туризма“, „Привредни преглед“, као и за неколико веб портала. Члан је Удружења новинара Србије (УНС) од 2010. године.

Одувек су га интересовале егзотичне дестинације, али посебно земље Северне Африке и Југоисточне Азије, које сваким даном постају све утицајније земље. Труди се да скрене пажњу на значај Алжира, Индонезије, и многих других земаља „трећег света“, као и да укаже на традиционално добре, пријатељске везе с којим Србија и земље Балкана тек треба да обнове и учврсте и дипломатске, а нарочито економске односе.

Одлучио је да се придружи редакцији ,,Кућа добрих вести" зато што је портал расадник добрих, позитивних вести, оаза занимљивих, добрих људи, који зраче позитивном енергијом.

 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани