Logo
Одштампајте ову страницу

Сајам књига крајем октобра у Београду

Оцените овај чланак
(2 гласова)

sajammm34343465656БЕОГРАД - Најрепрезентативнија књижевна манифестација у овом делу Европе, Међународни београдски сајам књига, ове године ће бити организован под слоганом „Књиге у руке“, уз учешће више од 450 директних излагача, од којих ће више од 40 излагача бити из иностранства.


Почасни гост Београдског сајма књига је Иран са слоганом „Књиге у руке“ је Исламска Република Иран. На 300 квадрата изложбеног простора у централном делу хале 2а Иран ће представити своју вишевековну културу и традицију – дела научника, писаца, песника и уметника, као и домете динамичног развоја у култури, а посебно у издавачкој области.


Поред представљања аутора и тема из Ирана као земље госта, фокус трибинских и промотивних програма, као и тематских изложби, усмерен је на актуелне теме проистекле из домаће издавачке продукције и јубилеје европске и српске историје и културе, од Шекспирове и Сервантесове 400-годишњице, 120-годишњице појаве романа „Хајдук Станко“ и стогодишњице Петра Кочића, до сећања на годишњицу оснивања Јасеновца и почетка геноцида над српским народом у Другом светском рату.


И ове године, на најпосећенијем Сајму књига у региону, традиционално ће учествовати највећи домаћи, као и бројни инострани издавачи и писци. Премијерно ће бити представљена многа издања, а публика ће моћи да присуствује и бројним дискусијама и предавањима о књижевности, издаваштву, актуелном друштвеном тренутку и обележавању јубилеја, најавио је Београдски сајам


Током осам сајамских дана поштоваоци књижевности моћи ће на једном месту, под куполама сајма, да сагледају целокупну овогодишњу домаћу издавачку продукцију и да, по најповољнијим ценама, обнове своју приватну колекцију књига најновијим насловима домаћих и иностраних издавачких кућа, али и увек актуелним класицима светске књижевности.


Веома богат пратећи програм одвијаће се у неколико сала за званичне презентације и на штандовима излагача. У оквиру пратећег програма биће представљена нова издања и организовани сусрети и разговори писаца и издавача са читаоцима, књижарима, библиотекарима и посетиоцима из земље и иностранства.


Програм трибина


Тематске трибине  – „Шекспир, Сервантес и европска књижевност данас“; „Подухвати: Срби 1903-1914, Доба краља Петра“, „Јасеновац у историографији, књижевности и култури“; „Српски роман у домаћем филму“; „Превођење јужнословенских књижевности, проблеми рецепције“; „Лирска анима (нове српске песникиње)“...

Писци у фокусу – програми са иностраним писцима гостима (Захар Прилепин, Ерленд Лу...)

Аренда од речи – трибине полемичког усмерења о темама од значаја за књигу и културу данас („Књига и ангажованост:
пожељне и потиснуте теме“, „Чије је наше наслеђе“, „Између националне и колонијалне културе“).

Шта је књига мени? – разговори с познатима о искуству читања

Објаве баштине – серија програма о актуелним издањима из области проучавања националне историје и културе

Писци и књиге – серија дијалога са савременим домаћим писцима о њиховим новим насловима

Издавалке тачке – серија представљања значајних непрофитних издавачких продукција из Србије и окружења


Конференције


Међународна конференција о колективном остваривању права над писаним и илустрованим делима – на скупу учествују стручњаци из десетак земаља и важних међународних организација који ће учинити даБеоградски сајам књига и наша Организација за остваривање репрографских права крајем октобра постану интернационално средиште за тематику ауторског права књижевника, преводилаца, новинара, издавача и других.


На сајму књига учествују и издавачи из Анголе, Белорусије, Босне и Херцеговине, Индије, Израела, Мађарске, Јапана, Кине, Републике Српске, Русије, Словеније,Хрватске, Црне Горе и других земаља. Литература различитих иностраних издавача биће представљена и на штандовима дистрибутерских кућа у хали 4.


Бројни инострани гости, писци, преводиоци и издавачи ће на овогодишњем Сајму књига учинити част организаторима иљубитељима књижевности у Србији.


За сада се може најавити учешће Захара Прилепина, Ерленда Луа, Вила Фирта, Свејна Мененсланда, Ведране Рудан,Александра Мекол Смита, Пан Бујукаса, Александре Потер, Миленка Стојичића, Румјане Еберт, Антона Холцера, Маркете Хејкалове и других.


Програми за децу

 

Као и сваке године, на Сајму књига биће уприличени квалитетни програми за најмлађе посетиоце. У сали „ЈанкоВеселиновић“ (хала 1а), названоj по писцу чувеног романа „Хајдук Станко“ од чије је појаве протекло тачно 120 годинa, одсајамског понедељка до сајамске суботе, наступаће најактуелнији књижевни аутори за децу и младе: од Лазе Лазића иЉубивоја Ршумовића, Раше Попова и Владимира Андрића, до Јасминке Петровић и Игора Петровића, Дејана Алексића иБранка Стевановића. Аутор дечјег програма је књижевница Гордана Малетић.


Фестивал стваралаштва младих


Представљање дела уметника млађих од 30 година из различитих области стваралаштва (драмско, ликовно, музичко,филмско) која за предложак имају књигу, започет 2015. године, захваљујући изузетном пријему од стране учесника ипублике, биће настављено и на 61. Међународном београдском сајму књига у хали 2 ниво це.


Традиционално ће бити додељене и награде и оцењена годишњаиздавачка продукција. За награде конкуришу сви издавачи – учесници Сајма књига из Србије.


Радно време сајма књига:


• 23. 10. (недеља), 28.10. (петак), 29.10. (субота) и 30. 10. (недеља) – од 10 до 21 сат
• 24. 10. (понедељак), 25.10. (уторак), 26.10. (среда) и 27.10. (четвртак) – од 10 до 20 часова.


Цене улазница на 61. Међународном београдском сајму књига - појединачна је 250 динара улазница за групне посете је 150 динара.

 

Извор: Кућа добрих вести


Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015