Logo
Одштампајте ову страницу

Фестивал словачког филма

Оцените овај чланак
(1 Глас)

slovacki990909БЕОГРАД - У ЕУ инфо центру у Београду почеo je Фестивал словачког филма.

 

Фестивал je као део представљања словачког председавања Саветом ЕУ отворила амбасадорка Републике Словачке у Београду Дагмар Репчекова.


Гледаоци су првог дана (27. септембра) фестивала имали прилику да виде документарни филм „Како се кувала историја“ редитеља Петера Керекеса.


За разлику од класичног докуметовања ратних успомена, словачки редитељ се усмерио на непознат утицај кувара на бојном пољу. “Гладан војник се не осеца сигурним”, објашњава војни кувар док прави кобасице.


Исхрана трупа је тактичка стратегија коришћена у највећим европским ратним сукобима 20. века. Пита са месом једне Рускиње обезбедила је милионима војника снагу за победу у Другом светком рату.


Пекар у јеврејском логору спроводи план против нацистицких чувара јединим располозивим средством. Титов лични кувар прича о државним вечерама чије сукобљене националне кухиње наговештавају рат на Балкану.


Наизменично ишчашене и узбудљиве приче заборављених сведока историје дискретно персонализују незаписане ратне битке И њихову цену. Шест ратова, 10 рецепата и 60.361.024 мртвих. “Како се кувала историја је фасцинантна прица о прошлости.
Филм је рађен у словачко чешкој копродукцији, номинован је за награду најбољег документарца за Европску филмску награду, добитник је специјалне награде жирија на Бечком филмском фестивал.


Освојио је и FIPRESCI награду на Међународном фестивалу документарног и анимираног филма и Голден Хуго награду на Међународном филмском фестивалу у Чикагу.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 30 септембар 2016 12:30
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015