Logo
Одштампајте ову страницу

Тесла фест у Новом Саду

Оцените овај чланак
(2 гласова)

teslica34343434БЕОГРАД - Међународни фестивал иновација,знања и стваралаштва Тесла фест одржава се 30. јубиларни пут од 12. до 15. октобра у Новом Саду.


Ове године обележава се и 160 година од рођења Николе Тесле, 80 година од проглашења Тесле почасним грађанином Новог Сада и 60 година од оснивања Савеза проналазача Србије.


Тесла Фест се сваке године отвара на дан који проналазачи у Србији обележавају као дан Николе Теслe и дан проналазача Србије. Овај дан је Тесла у више наврата истакао да му је најдражи у животу јер је 12. октобра 1887. године поднео своју прву патентну пријаву америчком Заводу за патенте, којом је обнародовао своје епохално откриће:
“Обртно магнетно поље и полифазни систем наизменичних струја (индукциони мотор)“и подарио их човечанству на вечност. Доживео је примену ових проналазака и 1896. године на Нијагариној хидроцентрали а потом широм света. На основу ових проналазака и данас функционише цео светски енергетски систем.


Савез проналазача Војводине је основао Тесла Фест као прикладну форму чувања успомене на ненадмашног генија и највећег светског проналазача .На Тесла Фесту се за протеклих 29 година такмичило и учествовало на хиљаде проналазача и младих талената са својим идејама и проналасцима из Србије и још 25 земаља широм света. Одржано је на десетине научно стручних скупова ,трибина,конференција посвећених интелектуалној својини,проналазаштву и Теслином делу.


Многе филмске,позоришне представе,свечане академије,књижевне вечери и ликовне изложбе на Тесла Фесту посвећене су Тесли.


Ову манифестацију подржава Светска организација за интелектуалну својину (WIPO) која је и покровитељ међународне конференцијије о иновацијама и сваке године додељује престижно признање за најуспешнијег проналазача.


Тесла Фест је прерастао у значајан привредни, културни, научни догађај у земљи и региону где се афирмишу иновације, проналазаштво и интелектуална својина као важан фактор економског и технолошког развоја.

 

Тесла фест се отвара 12.октобра у 15 часова у СПЦ Војводина испред амфитеатра.Међународна конференција о иновацијама и инелектуалној својини је 13.октобра у амфитеатру СПЦ Војводина, отварање у 9:30 часова.


Додела награда и признања међународног жирија и WIPO награда је 15.октобра у 15:00 часова у свечаном салону СПЦ Војводина.


Ове године очекујемо учешће проналазача, младих талената, истраживача, школа, института, факултета, предузетника из земље и иностранства са око 400 иновација,проналазака и радова младих талената из Србије, Русије, Кине, Ирана, Шведске, Чешке Републике, Бугарске Румуније, Македоније, Црне горе, Хрватске,Републике Српске....

 

Програм (агенду) Тесла феста погледајте ОВДЕ.


Извор: Кућа добрих вести

 

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено недеља, 09 октобар 2016 22:40
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015