A+ A A-

ЕУНИК недеља уочи Сајма књига у Београду

Оцените овај чланак
(3 гласова)

slicic348БЕОГРАД - Пет европских културних центара у Србији, чланови мреже ЕУНИК Србија, удружиће се ове године, у сусрет Београдском сајму књига, да би разговарали о новим приступима писању, издаваштву и читању, у ери дигитализације.


Поред низа радионица које ће чланови ЕУНИК-а организовати од 17. до 21. октобра (12-16 часова, Дом омладине Београда), биће одржан округли сто „Дигитално читање-нове границе“ на којем ће стручњаци из неколико европских земаља, издавачи, предавачи, разговарати о изналажењима нових приступа писању, издаваштву, и читању у доба дигитализације.


Теме ће бити: како се трансформише писање, посао издавача, књижара, библиотекара, предавача, преводилаца, и како се то одражава на читаоца.

 

Биће речи о могућностима које нуди дигитализација како би свима, а посебно младима, олакшала приступ књизи, у свим њеним облицима.


О детаљном програму радионица, али и округлом столу који ће бити одржан 20. октобра (12-16 часова, Дом омладине Београда) на конференцији за медије у институту Сервантес у Београду говорили су: директор Аустријског културног форума у Београду Јоханес Иршик, директор Француског института у Србији Жан-Батист Кизен, директор Гете-института у Београду Матијас Милер-Виферик, директор института Сервантес у Београду Енрике Камаћо Гарсија и заменица директора Италијанског института за културу у Београду Паола Кордоне.


Учесници Округлог стола су:


Давиде Моросиното (Италија) – писац за децу, новинар, сарадник многих познатих италијанских издавачких кућа које се баве дигиталним издаваштвом, преводилац са италијанског за многе е-књиге, видео игрице...писао је и за серију цртаних филмова „Disney English“ (Дизни Инглиш), за међународну Дизни продукцију, као и текстове за многе видео игрице.


Франсиско Гинеа Лопес (Шпанија) – научник из Мадрида који се сматра једним од највећих светских стручњака за графен (најјачи и најтањи материјал на свету), говориће испред института Сервантес, члан је „Флегшип ФЕТ“ (Flagship), научног саветодавног одбора Европске Уније за испитивање овог обећавајућег материјала и потенцијала његове употребе у електроници, медицини, енергетици и аеронаутици, али и у дигиталном читању и писању.


Гинтер Милбергер (Аустрија) – Виши пројект-менаџер групе за дигитализацију и дигиталну заштиту на Катедри за немачки језик и књижевност на Универзитету у Инсбруку. Био је одговоран за неколико домаћих и међународних пројеката, нпр LAURIN (дигитализација новинских исечака, 1998-2000. година), METADATA ENGINE (структурална екстракција метаподатака и ОЦР за готичка слова, 2000-2003. година), reUSE (дигитална заштита, 2003-2006. година)...


Артур Јакобс (Немачка) – Универзитетски професор који у својим радовима прати везе између поезије, читања и нервних процеса и повезује најновија открића биологије и науке са питањима дигиталног читања и писања.


Тома Саломон (Француска) – Инжењер за информатику и математику који је врло брзо после завршених студија почео да ради у мултимедијалном издаваштву Монпарнас мултимедија у Француској у тренутку нагле експанзије ЦД-ромова, а након тога је радио неколико година као водећи стручњак за „старт-ап“ развој у Сан Франциску. Један је од оснивача дигиталне библиотеке за младе STORYPLAY*R, а однедавно директор Либринове, иновативног сервиса за самоиздаваштво.
Модератор Округлог стола биће заменик управника Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ Адам Софронијевић. Софронијевић је, између осталог, аутор концепата Читање 2.0 и Усамљени читалац који описују промене настале успоном дигиталног читања.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 10 октобар 2016 21:34
Вукица Сотировић

је професор језика из Београда, љубитељ речи какао писане, тако и усмене, али и музике и покрета. Воли природу и комуникацију са људима, због чега се и бави страним језицима да би могла да са што више људи разговара и размењује знања и искуства. 
Приступила пројекту ,,Куће добрих вести” јер сматра да живот може бити испуњен само када се чине лепе и хумане ствари, када се помаже другима, што је за њу највеће задовољство.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани