Logo
Одштампајте ову страницу

Еко фест – „Вода као јавно добро“

Оцените овај чланак
(3 гласова)

ekofestБЕОГРАД - Зелена омладина Србије од 4. до 6. новембра, организује осми Еко фест.


Еко фест је фестивал филма, дискусија, изложби и радионица који једном годишње организује Зелена омладина Србије.


Претходних година, Еко фест се бавио темам попут нуклеарне енергије, органске пољопривреде, генетски модификоване хране, рециклаже, одрживог транспорта у градовима, природних непогода и климатских политика.


Тема која ће бити у фокусу овогодишњег Еко феста је „Вода као јавно добро“, најавила је Зелена омладина Србије.


Вода је извор постојања свих живих бића на планети Земљи, и апсолутно је неопходно заштитити је и сачувати за наредне генерације. Сведоци смо свакодневног нарушавања квалитета уз смањење доступности, коју прати додатно повећање цена јавних добара а међу њима и воде као једним од најбитнијих. Као извор живота и свакодневна неопходност потребно је да се изворишта, водотоци и мреже водоснабдевања ставе под демократску контролу целокупног друштва.


Током фестивала анализираће се тренуто стање и управљање водама како у Србији тако и на интернационалном плану. Критички ће се приступити водним политикама и самој приватиацији водоизворишта, водопривреде и водозаштите.


Фестивал ће се одржати од 4 - 6. новембра 2016, у Магацину у Краљевића Марка 4.


Програм фестивала


Петак , 4. новембар / 18-22


Први дан фестивала почиње свечаним отварањем, затим следи предавање "Зашто су нам потребна јавна добра?" које ће вас упознати са основним појмовима и вредностима у вези са јавним добрима. У наставку вечери, кроз филмове, и дискусије кренуће истраживање значаја воде као јавног добра.


Субота , 5. новембар / 18-22


Другог дана током предавања "Квалитативно-квантитативно стање вода у Србији- садашње стање и пројекције" и дискусије учесници ће се бавити анализом стања вода у Србији, пројекцијама будућности уз покушај дефинисања алтернатива тренутном стању. У наставку програма, након предавања, очекује нас још један документарни филм који ће пратити дискусија.


Недеља / 6. новембар / 18-22


Последњег дана фестивала планира се панел дискусија "Приватизација воде и тренутне водне политике". Током трибине биће представљени случајеви приватизације воде на националном и интернационалном нивоу уз критику тржишних модела приватизација. Панел дискусија би требала да покрене и дискусију о алтернативним политикама и борби за друштвену контролу над природним добрима.

 

Улаз је слободан.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 03 новембар 2016 20:42
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015