Кућа Добрих Вести

Login

Фестивал ауторског филма

Оцените овај чланак
(12 гласова)

festivalautoriБЕОГРАД -22. Фестивал ауторског филма одржаће се од 25. новембра до 3. децембра, а публику очекује врло обиман програм.

 

 

У оквиру главног програма овогодишњег фестивала увршћено је двадесет једно остварење од којих се 11 такмичи за Гран при фестивала "Александар Саша Петровић". Поред главног програма, фестивал је ове године богатији са још већим бројем пратећих програма, који поред филмских убраја и представе, едукативне програме и радионице.

 

Фестивал ће отворити филм "Ја, Данијел Блејк"(I, Daniel Blake) славног редитеља Кена Лоуча(Loach), добитника "Златне палме" и још две награде на овогодишњем Канском фестивалу. Овај социјално ангажовани филм говори о борби малог човека са системом, односно напорима столара Данијела Блејка да добије накнаду у Британији након инфаркта. Данијел Блејк ради као столар већи део свог живота у Њукаслу и први пут тражиће помоћ од државе, због последица инфаркта. Путеви му се укрштају са Кејти, самохраном мајком двоје деце, Дејзи и Дилана, којој једина шанса да побегне из собе хостела у Лондону је да прихвати стан у граду који не познаје, који је удаљен скоро 500km. Кејти ће бити увучена у црну економију, а Данијел ће поднети правну жалба у уверењу да ће бити прихваћена и да ће успети да добије боловање да не мора да тражи посао све док се не буде потпуно опоравио.Данијел и Кејти ће се наћи уплетени у ,,бодљикаву жицу" бирократрије савремене Британије.


У оквиру главног програма почасно ће бити приказан и филм Душана Макавејева "Sweet Movie" из 1974. године. "Фестивал ауторског филма од свог оснивања представља и промовише нови, другачији, аутентичан ауторски израз. Мало је у данашњој светској кинематографији тако слободних, храбрих, иновативних, радикалних, друштвено критичких, духовитих, филозофски, поетски и модеран модерних филмова као што је "Sweet Movie". Разбијање табуа, наративних и визуелних, огољавање малограђанштине, збуњивање и шокирање тог учмалог света, подсмевање апсурду тоталитаризма, глупости. То је бескомпромисна поетика Душана Макавејева, или као што каже једна песма групе "Партибрејкерс" - Слобода или ништа ", истиче Срдан Голубовић, председник Савета фестивала.


Немачки филм "Тони Ердман"(Toni Erdmann) ауторке Марен Аде и добитник награде FIPRESCI на Канском фестивалу 2016, коју додељује Међународна федерација филмских критичара, а иначе номинован за овогодишњег европског Оскара у пет номинација(за најбољи филм, за најбољу режију, за најбољи сценарио, за најбољу мушку и женску улогу ), наћи ће се на програму 22. Фестивала ауторског филма.


Главна сала фестивала и ове године биће Дом омладине Београда, док ће се фестивал одржати иу Дворани Културног центра Београда, старој и новој згради Музеја Југословенске кинотеке, биоскопу "Фонтана", УК Пароброд, Дому културе Студентски град, Арт биоскопу - Коларчева задужбина и УК Палилула.


Продаја карата је почела на свим благајнама наведених сала, према предвиђеним програмима, а о репертоару програма можете више сазнати на страницама www.faf.rs .

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 16 новембар 2016 11:31
Ирена Спасовић

Ирена Спасовић - Рођена је и живи у Београду. Почела је да се бави новинарством 1997. године када је била студент Физичког факултета Универзитета у Београду на одсеку Б, теоријске и експерименталне физике, где је и дипломирала на теми ,,Релативистички диелектрични тензор анизотропне плазме". Након што је дипломирала, почела је да се бави маркетингом и PR-ом што ју је усмерило да утемељи своје искуство знањем из те области тако што је убрзо дипломирала мастер на Европском универзитету у Београду на теми ,,Бренд као фактор престижа и развоја фирми". Као новинар је написала доста текстова, приказе актуелних културних дешавања, као што су FEST, FAF и концерте група као што су ,,Метаllicа", ,,Roxy Music", ,,Sonic Youth", са чијим члановима је одрадила интервјуе. Поред наведених урадила је интервјуе са многим другим уметницима из поља филма и музике, а то су Massimo, Sergi Lopez, Andreas Vollenweider, Jean-Christophe „Pitof“ Comar, Бата Живојиновић, Милорад Мандић Манда, Винко Брешан, Исидора Бјелица, Арсен Антон Остојић,... Како je интересују поглавља живота, природе и здравља, написала је и чланак ,,Озонски омотач и здравље", http://theosonlayer.blogspot.rs/, http://ozonizdravlje.blogspot.rs/. Њеним интересовањима у вези науке и културе никад краја, што ју је и повезало са ,,Кућом добрих вести".

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија