Logo
Одштампајте ову страницу

Моцартова музика за боље учење

Оцените овај чланак
(2 гласова)

mocarttttttБЕОГРАД - Многи стручњаци већ годинама саветују о томе како живети и на који начин учити да би се постигли најбољи резултати.

 

 

Ипак ретко ко је споменуо утицај Моцартове музике на мозак. Музика салзбуршког генија доказано побољшава концентрацију, загрева вијуге и стимулише мозак. Та је појава позната под називом Моцартов ефекат.


Већина људи зна да музика на различите начине утиче на процесе у мозгу, активирајући првенствено центре који су заслужни за обраду тонова.

 

Такође утиче на расположење, даје енергију или нас пак опушта. Међутим, музика аустријског мајстора на мождане процесе делује на један сасвим другачији начин, преноси портал studentskizivot.com.


Музика у ритму мозга


Физичар и неуробиолог George Bernard Shaw приметио је да се слушањем Моцартове музике побољшава способност размишљања, па је спровео експеримент којим је испитивао који су делови мозга активирани у тренутку кад музика доспе у ухо.


Налази су показали да је Моцартова музика изузетак, будући да се гласноћа тона у његовим делима смењује у размаку од тачно 30 секунди, што је једнако узорку можданих таласа. Управо због тога синхронизују се лева и десна хемисфера мозга, што доводи до опуштања, побољшања концентрације и способности размишљања.


Моцарт развија креативност


На тај начин Моцартова музика помаже вам да “загрејете” мозак, те помаже одређеним сложеним неуролошким обрасцима који учествују у вишим можданим активностима као што су математика и шах, утврдио је Shaw.


На исти начин таква музика помаже у интуитивном размишљању, а без обзира на наше музичке преференције и претходном познавању Моцартовог опуса, она омогућује јасније изражавање и побуђује креативна и мотивацијска подручја људског мозга.


Закључак је јасан, пре учења слушајте Моцартову музику, вреди покушати.

 

Извор: Кућа добрих вести/studentskizivot.com


Последњи пут измењено недеља, 27 новембар 2016 18:39
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015