Logo
Одштампајте ову страницу

У Србији жене двоструко више раде у кући

Оцените овај чланак
(1 Глас)

zeneradБЕОГРАД - Истраживање о коришћењу времена у Републици Србији 2010. и 2015. године је, нажалост, потврдило стереотипе који важе да жене двоструко више раде у кући, а упола мање времена проводе на плаћеним пословима него мушкарци, истакнуто је на промоцији публикације "Коришћење времена у Републици Србији 2010. и 2015. године" Републичког завода за статистику Србије, уз подршку Статистике Шведске и Шведске агенције за међународни развој и сарадњу (Сида).

 

 

Када говоримо само о плаћеном послу, мушкарци су у просеку скоро дупло више ангажовани од жена на тим пословима, односно три сата и 46 минута, а жене два сата и четири минута, навели су учесници промоције: директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић, као и из статистике Шведске Фредрик Бод, из Одсека за социјалне индикаторе, правосудну и родну статистику Драгана Ђоковић Папић и из Групе за социјалне индикаторе Владица Јанковић.


Становништво Републике Србије, старости 15 и више година у просеку дневно проведе у некој врсти рада скоро седам сати (од тога скоро три сата на плаћеном раду и три и по сата на неплаћеном раду), мало мање од пола сата у учењу, највећи део дана у личним потребама (10 и по сати), а време које је преостало можемо назвати слободним временом и у њему проводимо шест и по сати, речено је на промоцији одржаној у Медија центру у Београду.


Прво истраживање о коришћењу времена спроведено је 2010. године, и то у периоду од 15. фебруара 2010. до краја фебруара 2011. године. Друго истраживање, Сезонско истраживање о коришћењу времена, спроведено је током четири месеца 2015. године, и то у фебруару, мају, августу и новембру месецу.


Да би се добили подаци о коришћењу времена, основни инструмент истраживања је дневник у који су чланови домаћинстава старости 15 и више година означавали време када су обавњали своје дневне активности, рекао је Јанковић на промоцији.


Ради лакшег представљања података, активности су груписане у шест главних група активности, плаћени посао, неплаћени посао, учење, личне потребе, слободно време и остале активности које обухватају неодређене активности и путовања.


Вредност овако добијених података је потенцијално велика, јер нуди слику о томе како жене или мушкарци проводе своје време, илуструјући активности које одређена група људи спроводи, када и колико дуго.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 01 децембар 2016 13:17
Вукица Сотировић

је професор језика из Београда, љубитељ речи какао писане, тако и усмене, али и музике и покрета. Воли природу и комуникацију са људима, због чега се и бави страним језицима да би могла да са што више људи разговара и размењује знања и искуства. 
Приступила пројекту ,,Куће добрих вести” јер сматра да живот може бити испуњен само када се чине лепе и хумане ствари, када се помаже другима, што је за њу највеће задовољство.

Најновије од Вукица Сотировић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015