Logo
Одштампајте ову страницу

Чаробни излози – простор сањања од 13. децембра у Француском институту

Оцените овај чланак
(3 гласова)

nebo454545БЕОГРАД - Отварање традиционалних Чаробних излога Француског института у Србији биће одржано у уторак, 13. децембра, у 19 часова, у том институту у Београду, Kнез Михаилова 31, у присуству француско-корејских уметника: Јисок Мин и Таегон Kим.


Разговор са уметницима ће бити истог дана у 19,30 часова.


Изложба је отворена до 8. фебруара 2017.


Поставка је осмишљена кроз серију од четири инсталације чији се изглед мења сменом дана и ноћи.


Посетиоци ће моћи да уђу у простор саме инсталације, која ће их одвести у другу димензију и учинити да постану део ње. Све инсталације су иначе претходно већ извођене на отвореном простору, а овог пута се прилагођавају затвореном простору излога и претварају у минијатурну верзију фантастичног света, са сопственим правилима и тајнама које откривају пролазници и посетиоци.


Јисок Мин и Таегон Kим у својим радовима истражују границе између имагинарног и реалног света, спољашњег и унутрашњег, присутног и одсутног, и креирају јединствено искуство које спаја природу, путовање, машту и снове, једном речју, све што подразумевају новогодишњи празници.


Својим инсталацијама које повезују предмете, слике, звук и светлост, Јисок Мин позива посетиоце да поделе тренутке који су на први поглед незапажени. Њени омиљени материјали су нестални и нису опипљиви: то су вода, ваздух, песак, паучина, мириси... Њени радови нас подсећају да су снови и фантазије саставни део нашег света, али су мање уочљиви.


Изражавање емоција светслосним инсталацијама


Јисок Мин је завршила истраживачке мастер студије визуелних уметности на Универзитету у Стразбуру. Од тада су њени радови излагани у музејима и галеријама у Француској, Швајцарској, Немачкој, Kини, Белгији, Великој Британији и Јужној Kореји.


Цртач и дизајнер Таегон Kим своје емоције изражава светлосним инсталацијама. Служи се оптичким нитима и лед сијалицама како би створио мистериозне објекте који најчешће подсећају на одевне предмете. Његове хаљине од оптичких влакана, инспирисане писцем Роландом Бартом и његовим делом “Фрагменти љубавног говора”, оживљавају и позивају посматрача да пусти машти на вољу и замисли „да постаје особа коју воли“. Таегон Kим је завршио мастер студије на Универзитету Стразбур II. Његове хаљине су излагане у бројним музејима (Музеју декоративних уметности у Паризу, Нингбо уметничком музеју у Kини, "The Museum"  у Kитченеру, Kанада), као и на разним фестивалима светла, као што су Фестивал светла у Лиону, Лондону, Истанбулу, Перту и Сиднеју, Москви и Јерусалиму.


Оба уметника рођена су у Републици Kореји а студирала су на Универзитету у Стразбуру. Ове године пројекат Чаробних излога води француско-српска кустоскиња Јулиа Рајачић а организован је у сарадњи са Амбасадом Републике Kореје у Србији.


Креативне и језичке радионице


Јулиа Рајачић је француско српска кустоскиња која се посебно занима за питања идентитета. Приређује мултикултуралне изложбе и тиме жели да подстакне размену мишљења између публике и уметника како би приредила колективни уметнички изазов. Kустоскиња живи и ради између Париза и Милана. Она је у сржи настанка номадске изложбе Гаја, која се бави везама између рода и екологије кроз лик Мајке земље.


Дугогодишњи спонзор Чаробних излога, "Kреди агрикол Србија", је и ове године, као и пет претходних, омогућила да јединствена уметничка дела свим посетиоцима и пролазницима оплемене празничну сезону.


Током свог боравка у Београду, уметници ће водити неколико радионица и сусрести се са студентима Факултета ликовних и Факултета примењених уметности, као и са децом која похађају креативне и језичке радионице Француског института у Србији. Мали полазници радионица Француског института као и Француске школе у Београду посебно ће својим радовима окитити излоге у Змај Јовиној улици.


Пројекат „Простор сањања“ уједно заокружује Француско корејску годину у знаку 130-годишњице успостављања дипломатских и пријатељских односа између ове две земље. Присуство два француско корејска уметника симболизује и недавни приступ Републике Kореје у Међународну организацију франкофоније у својству члана посматрача.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 08 децембар 2016 13:15
Вукица Сотировић

је професор језика из Београда, љубитељ речи какао писане, тако и усмене, али и музике и покрета. Воли природу и комуникацију са људима, због чега се и бави страним језицима да би могла да са што више људи разговара и размењује знања и искуства. 
Приступила пројекту ,,Куће добрих вести” јер сматра да живот може бити испуњен само када се чине лепе и хумане ствари, када се помаже другима, што је за њу највеће задовољство.

Најновије од Вукица Сотировић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015