Logo
Одштампајте ову страницу

Отворен Музеј завичајних писаца у Ваљеву

Оцените овај чланак
(5 гласова)

muzejvaljevo12У Ваљеву је, у уторак, 27.децембра отворен Музеј завичајних писаца у коме су место нашли великани који су постали важан део српске историје и културе:Прота Матеја Ненадовић, Љубомир П. Ненадовић, Милован Глишић, Николај Велимировић, Десанка Максимовић, Петар Пајић, Матија Бећковић, Радован Бели Марковић и други. 

 

Библиотека „Љубомир Ненадовић“ је најстарија установа из области културе у Ваљеву. Основана је крајем 1868. године као Читаоница ваљевска и била је трећа по значају и величини читаоница у тадашњој Србији.

 

                                            amtijaca

 

Данас је Библиотека матична за цео Колубарски округ. Једна од карактеристика Библиотеке је да има мрежу од преко 40 малих библиотека-сеоских огранака. Свој рад Библиотека остварује кроз следећа одељења: дечје одељење, позајмно одељење, научно одељење, одељење периодике, завичајно одељење, службу обраде, матичну службу. Библиотека има и издавачку делатност.
Поред своје основне делатности, организује књижевне вечери и трибине на различите теме.


Библиотека је организатор јединствене књижевне манифестације „Догађања у Дворишту”, која се одржава сваког лета од 1987. године. У “Дворишту” су гостовали најзначајнији писци, али и најпознатији књижевни критичари, који су говорили о писцима, скрећући пажњу на важност и значај њиховог стваралаштва.


Библиотека је препознатљива и по манифестацији Љубини дани, у оквиру које се додељује награда Љубомир П. Ненадовић, за најбољи путопис на српском језику објављен у претходној години и додатних теоријско-истраживачких садржаја: предавања, трибина и књижевних вечери на тему путописа и путовања.

muzjevaljeov

 

Од 27.децембра Ваљево је богатије за још један интересантан културни садржај, Музеј завичајних писаца, у коме су место нашли великани који су постали важан део српске историје и културе:Прота Матеја Ненадовић, Љубомир П. Ненадовић, Милован Глишић, Николај Велимировић, Десанка Максимовић, Петар Пајић, Матија Бећковић, Радован Бели Марковић и други.


На отварању Музеја Виолета Милошевић, директорка Матичне библиотеке „Љубомир Ненадовић” је истакла:“Данас ваљевска библиотека отвара ново поглавље у свом раду. У времену свакодневног потирања правих вредности и квалитета сматрали смо да је заштита културног наслеђа наша приоритетна обавеза, а реализација нове идеје вредна сваког труда. Иако су ови великани живели и стварали у различитим временским раздобљима,М они данас у музеју имају јединствен и заједнички контекст да симболизују и снажно истичу трајну вредност културно-историјског наслеђа ваљевског краја”.


Академик Матија Бећковић је, на себи својствен начин, нагласио да му је припала ретка част, да још за живота отвори Музеј у коме се изложена његова дела и додао:“Још једном је Ваљево везало своју судбину за судбину своје културе. Ко зна ко ће још све овде наћи место. Верујем да ће и други градови Србије да се сете својих стваралаца, а да је Ваљево можда однело примат по снажном и великом темељу који чине Прота Матија и његов син Љуба, са њиховом бранковачком земљакињом Десанком Максимовић. Са тих темеља је очигледно лакше градити, као што ће се и са ових који су данас постављени будући млади Ваљевци имати на шта ослонити и чему се надати”.


Поред књига које су изложене у поставци Библиотеке налазе се и оригинална документа која се чувају у Историјском архиву Ваљева а позајмљена су за потребе изложбе, што говори о важности сарадње између институција заштите културних добара.
Лепој атмосфери допринео је и наступ чланова гудачког оркестра музичке школе “Живорад Грбић”.


Музеј је отворен уз велику финансијску помоћ Министарства културе и подршку Града Ваљева који је уступио простор у Улици војводе Мишића.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 29 децембар 2016 18:16
Рада Севић

Ако би требало да опишем себе у две речи, онда би то било радосна и радна Рада, што и моје име говори. По струци сам дипломирани инжењер организационих наука – менаџмент. Ужа специјалност Људски ресурси: тренинг и професионална оријентација. Око 15 година радим са младим, паметним, образованим људима на заједничком препознавању потенцијала, подизању мотивације и самопоуздања у тражењу посла. Учимо једни од других, “заборављамо изговоре, тражимо начине да нешто урадимо, свесни да једини део свемира који можемо променити то смо ми сами”. Имам срећу да радим оно што волим, трудећи се да рад, учење, знање, стручност, позитиван став промовишем као вредности. Умрежавање, подршка, солидарност, ширење позитивног духа, задатак је свих нас који имамо привилегију да радимо са људима. Изузетно је важно младим људима, пуним ентузијазма и позитивне енергије, жељних знања представити неке дивне, племените људе који су својим радом, залагањем, стручношћу остварили успех у различитим областима. ,,Кућа добрих вести" место је где се промовишу праве вредности и част ми је и задовољство да сарађујем са Вама.

Најновије од Рада Севић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015