Logo
Одштампајте ову страницу

Десети Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф

Оцените овај чланак
(4 гласова)

visulaa454Десети Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф одржаће се од 14. до 19. јануара 2017. године у Дрвенграду на Мокрој Гори, у организацији продукцијске куће Раста интернешнел и под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, Мећавник града и ТНСО. Као и претходних година, фестивал је посвећен будућим филмским ствараоцима и великанима светског ауторског филма.

 

 

Tакмичарски програм


Такмичарски програм десетог Међународног филмског и музичког фестивала Кустендорф састојати од двадесет два филма домаћих и иностраних аутора. За фестивалске награде, Златно, Сребрно и Бронзано јаје, такмичиће се филмови младих режисера из Бугарскe, Данскe, Израелa, Иранa, Либанa, Мађарскe, Молдавијe, Непалa, Португалa, Русијe, Сингапурa, Републике Српске, Србијe, Украјинe, Хонг Конга, Црне Горе, Чилеа, Швајцарске и са Филипина. Међународни жири чине председница жирија Глин Јaн, књижевница и сценаристкиња, Кристијан Валсамидис, адвокат у индустрији забаве и стручњак за економију филма и Никола Лежаић, режисер, док ће о награди „Вилко Филач“ за најбољу фотографију одлучивати директори фотографије Иштван Борбаш и Мишел Аматје. На конкурс је пристигло близу 500 филмова а за селекцију такмичарског програма били су задужени Маја Кустурица, Светолик Мића Зајц и Марко Милосављевић.

 

 

Савремене тенденције


Савремене тенденције приказаће неке од најбољих филмова прошлогодишње продукције а које ће представити њихови аутори – гости фестивала, на радионицама након пројекција. На јубиларном Кустендорфу биће приказани филмови: „Жена која је отишла“, прошлогодишњи победник Венецијанског филмског фестивала, редитеља Лава Дијаза, „У кревету са Викторијом“ редитељке Жустин Трие који ће на Кустендорфу представити глумица Виржин Ефира, „Цвеће зла“ финског редитеља Анти Јокинена, добитника награде за Најбољу режију на Шангајском филмском фестивалу, „Де Лан“, победник Шангајског филмског фестивала кинеског редитеља Ђие Лиуа као и „Душа на струни“ који је режирао Џанг Јанг. Такође, на јубиларном Кустендорфу биће приказан најновији филм оснивача Кустендорфа, редитеља Емира Кустурице „На млијечном путу“.

 

 

Нови аутори


У оквиру овогодишњег Кустендорфа уведена је нова програмска целина која ће представити посетиоцима и гостима фестивала дугометражна остварења младих аутора која су освајала признања и била у номинацијама међународних филмских фестивала. Ови аутори су ранијих година са својим краткометражним остварењима, учествовали у такмичарском програму Кустендорфа. Редитељка Елица Петкова на прошлогодишњем Кустендорфу учествовала је у такмичарском програму а ове године се враћа са својим дугометражним филмом „Жалејка“ за који је награђена специјалним признањем Берлинског филмског фестивала „Генерација 14 плус“. У оквиру целине „Нови аутори“ биће приказани и филмови: „Сви северни градови“ који је режирао вишеструко награђивани млади редитељ Дане Комљен, „Стари камен“, филм награђен на филмским фестивалима у Стокхолму и Торонту који је режирао Џони Ма као и филм „Недељиво“ италијанског редитеља Едоарда Де Ангелиса, добитника четири признања Венецијанског филмског фестивала.


Ретроспектива великана


Овогодишња ретроспектива биће посвећена Гордану Михићу, сценаристи чији је опус обележио и усмерио домаћу кинематографију. У оквиру ове целине биће приказани филмови Живојина Павловића „Кад будем мртав и бео“ и „Буђење пацова“, „Вране“ које су режирали Гордан Михић и Љубиша Козомара, „Механизам“ Ђорђа Милосављевића и „Црна мачка, бели мачор“ Такође, у овом програму ће бити приказани филмови Лава Дијаза, специјалног госта Кустендорфа.


Музички програм


Сваке вечери, након пројекција и радионица, концерти музичких група употпуниће надалеко чувени ноћни живот Кустендорфa. За добру атмосферу на првој вечери фестивала биће задужени Емир Кустурица и „ТНСО“ уз Адама Стинга и Новосадски Биг Бенд оркестар. Музички програм обогатиће и светски прослављена блуз-џез гитаристкиња Ана Поповић, српски рок бенд Ван Гог и аргентинско-колумбијски ска панк састав „Че Судака“.


Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф је један од ретких фестивала на свету на коме је на сваком кораку видљива размена енергије младих и искусних уметника а који угошћава прослављене ауторе, глумце и музичаре те бројне младе филмске ауторе и студенте филмских школа из целог света, као и друге еминентне госте из света филма.

 

Извор: Кућа добрих вести




Последњи пут измењено уторак, 10 јануар 2017 14:08
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015