Logo
Одштампајте ову страницу

Почиње филмска фешта на Мећавнику - Кустендорф

Оцените овај чланак
(2 гласова)

kustaРедитељ Лав Дијаз, победник прошлогодишњег Венецијанског филмског фестивала, управо је стигао на Мећавник.


Награђиваног редитеља дочекао је оснивач фестивала Емир Кустурица уз традиционалне српске обичаје, погачу, со и медовачу.


Емир Кустурица пожелео је добродошлицу Лаву Дијазу изјавивши да је јако срећан што је управо он дошао на отварање фестивала који брани вредности јер је он један од предводника, неко ко брани своју нацију, историју и брани вредности своје културе. Лав Дијаз је одговорио да је јако дирнут овим речима и да се нада да ће оправдати све изречено.


Десети Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф трајаће до 19. јануара.


Поред Лава Дијаза чији филм „Жена која је отишла“, гости Кустендорфа биће и глумица Виржин Ефира која ће представити филм „У кревету са Викторијом“, фински редитељ Анти Јокинен као и редитељи Ђие Лиу и Џанг Јанг. Трећег дана фестивала биће премијерно приказан филм Емира Кустурице „На млијечном путу“.


Такмичарски програм десетог Међународног филмског и музичког фестивала Кустендорф састојати од двадесет два филма домаћих и иностраних аутора. Међународни жири чине председница жирија Глин Јан, књижевница и сценаристкиња, Кристијан Валсамидис, адвокат у индустрији забаве и стручњак за економију филма и Никола Лежаић, режисер, док ће о награди „Вилко Филач“ за најбољу фотографију одлучивати директори фотографије Иштван Борбаш и Мишел Аматје.


Јубиларно издање фестивала чији је оснивач и уметнички директор Емир Кустурица као и претходних година биће посвећено младим филмским ствараоцима и светски прослављеним ауторима.

                                      
Млечни пут отвара фестивал


Филм „На млечном путу“ домаћина Емира Кустурице отвориће и 45. Међународни филмски фестивал – ФЕСТ 2017.


Дуго очекивано остварење нашег чувеног редитеља коначно стиже пред београдску публику, и то управо на предстојећем ФЕСТ-у.


Рад на филму трајао је три године, екипа је са прекидима снимала укупно 50 недеља, било је ангажовано 5000 статиста, изведено 800 експлозија... Велику пажњу у Андрићграду изазивала је легендарна лепотица, Моника Белучи, која тумачи главну женску улогу. Уз њу улоге тумаче и Слобода Мићаловић, Предраг Мики Манојловић, али и сам Кустурица, који је, премда већ има глумачког искуства, први пут на себе преузео и главну мушку улогу.

                                milirdos

 

Филм је инспирисан Кустуричиним сегментом из омнибуса "Разговори са Боговима", који је приказан на 43. ФЕСТ-у. Прича је подељена на три дела и прати одређене критичне периоде у животу једног човека и његове земље- тежак период рата, период процвата када се заљубљује у жену која је спремна да жртвује све за њега, и његови последњи дани када се осврће на своју турбулентну прошлост. "Ово је прича о моралу, вјери и увјерењу, што је данас заборављена категорија," изјавио је Кустурица.


„На млечном путу“ је премијерно приказан у такмичарском програму фестивала у Венецији где је добио „Младог златног лава“, а биће приказан ван конкуренције на 45. ФЕСТ-у, који ће се одржати од 24. фебруара до 5. марта 2017.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 13 јануар 2017 22:46
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015