Logo
Одштампајте ову страницу

Осам навика веома ефикасних особа

Оцените овај чланак
(2 гласова)

tablaМноге књиге и текстови су написани о успешним особама, а најчешће се истиче да успешне особе имају одређени број заједничких карактеристика које из издвајају од осталих особа. Све ове карактеристике су обједињене у једној – дисциплина!


Постоји већи број различитих навода о навикама и правилима како живе и раде успешни људи, наводи портал Preporukavesti.com и наводи једноставне акције које можете увести у свој живот, и тиме га значајно унапредити:


„Ко рано рани, две среће граби“. Свако на располагању има 24 сата у дану, а неки ово време корисне много боље од већине других особа… Успешне особе веома често почетак дана користе да би се информисали о њима важним вестима из стручних и општих области.


Немојте безвезе губити време на глупости. Када паметно користите време за завршавање започетих послова, осећете се боље за све остало што вас очекује током дана…


Фокусирајте се на оно што радите. Највећа тајна ефикасног трошења времена, али и брзог и ефикасног завршавања послова јесте у фокусирању на тај посао. То је много једноставније рећи него извести, а тајна је само у вежбању! Што више вежбате фокусирање на ствар коју радите, бићете успешнији у томе.


Упознавање нових људи (умрежавање – networking). Што упознајете више нових особа, у бољој сте ситуацији да дођете до нових идеја, да чујете нова и другачија мишљења, и да тиме унапређујете себе и своје схватање света. Преиспитивање својих ставова у циљу њиховог побољшања је веома важан фактор напретка особе.


Читање нечег новог. „Што више читате, то сте богатији“. Читање побољшава начин размишљања, побољшава начин причања, односно побољшава начине изношења ваших мисли у јавност. Што више читате, након неког времена постајете релевантнији да причате о многим темама, што вас приближава особама које вам могу помоћи у послу и у животу…


Планирање дана. Ефикасно трошење времена почиње ефикасним планирањем ствари које се могу завршити током дана. Планирање омогућује фокусирање на оно што је важно у односу на оно што је хитно.


Преузимање ризика – излазак из зоне комфора. Није проблем прихватити да можемо да изгубимо нешто, то је сасвим нормално у животу, и веома је лековито (због искуства које доноси). На жалост, актуелни систем едукације нас учи да су грешке нешто страшно – али нису! Грешке које правимо креирају наше искуство!


Радити паметније, не радити више! Многи људи не размишљају о послу који раде, већ се труде само да га ураде („одраде“), обично на начин како га раде годинама. Почетак успеха у послу настаје када почнемо да размишљамо о томе шта радимо, и зашто то радимо тако како радимо. На основу оваквих питања као резултат дешавају се иновације, односно побољшање рада и ефеката посла који радимо…

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 25 јануар 2017 20:57
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015