Logo
Одштампајте ову страницу

Проглашени најбољи рецепти 2016. године

Оцените овај чланак
(2 гласова)

sreceptie433БЕОГРАД - Трећи пут за редом, у хотелу Зира у Београду, 26. јануара 2017. одржано је проглашење најбољих рецепата који су током 2016. године објављивани на порталу Рецепти и Кувар онлајн.


Специјално признање за најбољи рецепт године, на основу оцена жирија, који је предводила Соња Мартић, освојила је салата Црвенкапа, ауторке Снежане Китановић.


“Ово је веома иновативан и креативан рецепт од састојака које сви волимо и свакодневно једемо. У преводу, српско јело на светски начин! Препорука Снежани Китановић да "нашминка" блог, јер може постати једна од топ 10 гастро блогера у Србији”, изјавила је Соња Мартић, председница жирија, приликом доделе награде за најбољи рецепт године.


Након проглашења најбољих рецепата године, представљена је акција "Традиционални рецепти домаће српске кухиње", која ће трајати током целе 2017. године и која ће се завршити издавањем књиге Традиционални рецепти домаће српске кухиње/Traditional Serbian Cookbook.


Основни концепт књиге и тема овог пројекта је сачувати и промовисати традиционално припремање хране са свим својим културолошким, здравственим и историјским аспектима. Књига ће бити штампана на српском и енглеском језику.


У припрему ове књиге биће укључене све заинтересоване организације, институције и стручњаци из разних области, као што су Етнографски музеј у Београду, Привредна комора Србије, Туристичка организација Србије, доктори медицине, нутриционисти итд.
Након официјелне презентације, више од 30 званица, представника привредних организација, институција и медија, били су у прилици да дегустирају нека од најбољих јела и слаткиша домаће српске кухиње, припремљених по традиционалној рецептури из старинских кувара. На менију су били: реформ торта, рум торта, ванилице, медењаци, старински (суви) колачи, зељаник, итд, које је припремила Кристина Гашпар.


Највише пажње и уздаха присутних побрао је зељаник, који је припремљен према старинском рецепту, објављеном у књизи Српска народна јела и пића 1, коју је уредио др Јован Ердељановић, а која је штампана у државној штампарији краљевине Србије 1908. године.


Према гласовима посетилаца Портала, проглашени су и остали најбољи рецепти године: 1. место - Зорица Стајић са рецептом тиквице у облику цвета, 2. место - Слађана Шћекић са рецептом сочне шницле од ћуретине, 3. место - Јелена Николић са рецептом запечена боранија са пилетином, и најбољи слаткиш - Јаворка Филииповић са рецептом листићи.
За ауторе најбољих рецепата пријатељи догађаја су обезбедили пригодне поклоне.

 

Извор: Кућа добрих вести/Туристички цвет


Последњи пут измењено среда, 01 фебруар 2017 09:46
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015