Кућа Добрих Вести

Login

Фестивал британског филма од 16. фебруара

Оцените овај чланак
(1 Глас)

tevsejsoereБЕОГРАД - Нови фестивал британског филма PlayUK који се одржава од 16. до 19. фебруара, окупиће биоскопску публику у Београду, Подгорици, Призрену, Сарајеву, Скопљу и Тирани на премијерама десет играних и документарних филмова актуелне британске продукције.

 

Наставак „Т2 Трејнспотинг“, документарни филм о утицају британске музике „Човек из Мовакса”, комедија о одрастању „Вештине одрастања“, снажна драма „Уна“, документарац о ширењу џихада у савременом свету „Признање“, само су неки од интригантних наслова који ће публици широм региона омогућити да открије нове снаге британског филма.

 

Поред филмова, београдска публика биће у прилици да се активно укључи у припрему изложбе “Tрејнспотинг”: Па шта сте радили... ових 20 година? која ће бити постављена у Филмској галерији у фоајеу Дворане Културног центра Београда.


Оригинална постава једног од најутицајнијих филмова 1990-их година враћа се на велико платно. Наставак култног остварења под насловом „Т2 Трејнспотинг“ (Т2 Траинспоттинг) отвориће фестивал 16. фебруара, истовремено у шест градова Западног Балкана. Рентон (Ewan McGregor), SickBoy (Jonny LeeMiller), Begbie (Robert Carlule) и Спуд (Even Bremner) су поново ту, а живот у Шкотској 2016. године делује као да се ништа није променило током 20 година. У бруталној црној комедији преплићу се туга, губитак, радост, освета, мржња, пријатељство, љубав, чежња, страх, кајање, самодеструкција, али и смртна опасност…

 

Редитељ Derrick Borte у филму „London Town” осликава живот радничке класе у предграђима Лондона током 1979. године. Породице склапају крај са крајем, а незапосленост расте из дана у дан. Четрнаестогодишњи Shau Baker одраста брзо, док се цела породица бори да не потоне и остане на површини. Након што му стигне касета са најновијом музиком из Лондона, звуци састава „The Clash” га обузимају својом сировом енергијом и одвлаче у нови свет.

 

                           rejsnsere             

 

Моћна драма „Уна“ је дебитантски филм редитеља Benedicta Andrewsa. Заснована на представи „Blackbird” Davida Harrowera, „Уна“ доноси емотивну причу о младој жени која креће у емотивну потрагу за својом прошлошћу. Са очајничком жељом да сазна да ли још увек значи нешто Payy, Уна ће се упутити на његово радно место и суочити га са болном историјом која је прогања. Њихов сусрет након 15 година отвориће бројне ране и нерешене дилеме, а потиснуте страсти и жудње ће испливати. Слојеви лажи, забрањена љубав и ненадани сусрет прете да поремете њихове животе. Улоге тумаче Роонеy Мара, Ben Mendelsohn и Riz Ahmed.

 

„Признање“(The Confession) је први дугометражни документарац Ashishija Ghadialija.

 

Филм прати MozzamaBegga, муслимана из Енглеске који је искусио бројне сукобе. Од пружања подршке муџахединима, преко заточеништва у затворима Баграм у Авганистану и Гвантанамо, побуњеничких обука у камповима у Сирији, до затворских ћелија Белмарша у Британији, Mozzama Begga, из прве руке прича о ширењу џихада у данашњем свету и реакцији Запада.

 

Justine (Brie Larson) организује састанак између двојице Ираца (Cillian Murphu, Michael Smiley) и банде коју предводе Вернон (Sharlto Copley) и Ord (Armie Hammer) у напуштеном складишту у Бостону, седамдесетих година прошлог века.

 

Притисак на састанку се повећава, јер оружје које се продаје није исправно, а испаљује се метак и када није планирано…Уследиће борба за преживљавање током сат и по трајања филма „Унакрсна ватра“ (Free Fire). Martin Scorsese и Emma Tillinger Koskoff, су извршни продуценти филма, док режију потписује редитељ Betn Wheatley.

 

„Путовање“ (The Journey) је драматична комедија инспирисана великом прекретницом у британској и ирској историји. У фокусу остварења је невероватно пријатељство између два политичка титана и неумољива непријатеља.

 

Ian Pausley (Timotyh Spall) и Martin McGuinness (Colm Meaney) су присиљени да заједно отпутују на кратко. Током путовања, почиње да се ствара нада да можда и заклети непријатељи могу да нађу заједнички језик када је будућност Северне Ирске у игри.

У лето 1983. године, само неколико дана пре рођења свог првог сина, писац и теолог Јоhn Hull је ослепео. Да би поново нашао смисао живота, почео је да води дневник на касетама. Филмско ремек дело „Белешке о слепилу“ (Notes on Blindness) истражује унутрашњи свет слепила, ослањајући се на оригиналне снимке Johna Hulla и приказује слепило које обухвата снове, сећања и маштовит живот.

 

У центру комедије „Вештине одрастања“ (Аdult Life Skills) je Anna, која се приближава тридесетој години, а живи као пустињак у маминој башти и снима видео материјале у којима су глумци њени палчеви. Универзална прича о самопоуздању и достојанству, насмејаће и најтврђа срца, али и поставити питање „Како наћи мир са самим собом?“.

 

На програму PlayUK наћи ће се и документарни филм„Човек из Мовакса“ (Тhe Man From Mo’Wаx), који приказује изванредан живот и каријеру ди-џеј иконе, музичког продуцента Јames Lavellea.

 

У главним улогама појављују се ди-џеј Shadow, 3Д из састава Massive Attack, Futura, Ian Brown, Grandmaster Flash и Јоsh Homme.

 

Четвородневни фестивал новог британског филма ПлаyУК доноси и филм „Најбоље од њих“ (ТheirFines), који представља духовит и романтичан приказ младе жене која проналази свој пут, у хаосу рата, али уједно открива и филмове. Главна јунакиња Catrin (Gemma Arterton) 1940. године у Лондону, ради као сценариста и покушава да организује глумце и филмску екипу, како би снимила филм који ће да истовремено подигне расположење нације, али и инспирише Америку да уђе у рат.

 

Филмови који ће бити приказани током четири дана, у шест градова Западног Балкана у оквиру фестивала PlayUK славе људску издржљивост и способност да се пронађу прави одговори и решења у тешким временима.

 

Целокупан програм фестивала доступан је на www.britishcouncil.rs/PlayUK.

 

Фестивал се одржава уз подршку Британске амбасаде у Београду.

 

Будите део изложбе о Трејнспотингу

 

У оквиру фестивала, у Филмској галерији у фоајеу Дворане Културног центра Београда биће отворена изложба ТРЕЈНСПОТИНГ: Па шта сте радили... ових 20 година? Назив изложбе је инспирисан репликом која отвара наставак филма, при сусрету главних јунака који се у међувремену нису видели. Изложба преиспитује феномен чувеног филма, као и његов утицај на публику у Србији.

 

Позивамо вас да будете део изложбе. Снимите се мобилним телефоном како одговарате на питања:

Где и са ким сте гледали први „Трејнспотинг“?

Шта за вас значи „Трејнспотинг“?

Па шта сте радили... ових 20 година?

Видео клипови треба да трају до један минут. Пошаљите свој видео најкасније до четвртка, 9. фебруара 2017. на www.britishcouncil.rs/PlayUK.

 

На основу избора аутора изложбе Маје Медић и Стефана Арсенијевића, најзанимљивији видео клипови биће приказани на изложби, а њихови аутори ће бити гости на отварању Фестивала новог британског филма PlayUK и премијери филма „Т2 Трејнспотинг“ у Дворани Културног центра Београда.

 

Изложбу организују British Council и Културни центар Београда, а садржаће оригиналне фотографије из оба филма, као и меморабилије везане за филм.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 07 фебруар 2017 11:37
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија