Кућа Добрих Вести

Login

Волонтерскi сервис Звездаре обележио шест година рада

Оцените овај чланак
(1 Глас)

rodjendanannaБЕОГРАД - Звездарске волонтерке и волонтери обележиле су 14. фебруара шест година рада Волонтерског сервиса Звездаре пригодном свечаношћу у просторијама Сервиса у МЗ „Зелено брдо“.


Колико је рад Волонтерског сервиса важан за локалну власт Општине Звездара, као и за друштво у целини, говори и присуство и обраћање министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александра Вулина са сарадницима, као и гостију из других институција, општинских функционера, уметника, гостију....

 

Милош Игњатовић, председник општине Звездара, као домаћин рођенданског славља поздравио је присутне и госте и нагласио да о шестогодишњем раду Волонтереског сервиса под покровитељством Градске општине Звездара највише говоре фантастични подаци изражени у бројкама: 38.000 добровољних сати и преко 15.000 услуга које су ове хумане волонтерке и волонтери пружили грађанима Звездаре.


„Ми као градска општина свесни смо свих потреба које наши суграђани имају - рекао је председник - тако да ћемо и у наредном периоду определити средства у буџету за Волонтерески сервис, а кроз пар пројеката у току ове године ћемо помоћи нашим најмлађим, а и нашим најстаријим суграђанима. Ово је једна лепа традиција, али овај шести рођендан је и један нови почетак“.

 
Са резултатима шестогодишњег рада присутни су се упознали кроз кратак резиме који је дала координаторка Волонтерског сервиса Радмила Урошевић, која је својим свакодневним трудом, стручним знањем и хуманим приступом људима и проблемима, уз помоћ и сарадњу Тима за волонтерску подршку, учинила да је шест година рада испуњено најбољим резултатима.
„За 6 година колико општина Звездара организује волонтирање, окупили смо преко 200 волонтера који реализују пет дугорочних програма, у просеку имамо око 250 корисника, а од тога 40 у кућним условима.

                               volernerere
Све што радимо за наше суграђане, уређено је системом и једноставним процедурама, а услуге које пружамо, потпуно су бесплатне. Трудимо се да побољшамо свакодневни живот суграђана, посебно оних који су рањиви и незаштићени: болесни, немоћни, стари, особе са инвалидитетом и породице које имају проблем са својом децом.


Ми пружамо програм подршке у кућним условима суграђанима који су заточеници у својим домовима и који имају проблем да набаве основне животне намирнице и лекове за себе, саветовалишта за појединце и породице и читав низ креативних радионица и дружења, а све то реализујемо током читаве године" нагласила је Радмила Урошевић.
Подсетили смо се и награда и признања:


- ВСЗ ради према програму који је акредитован у Заводу за социјалну заштиту,
- добитник је националне награде НАЛЕД-а и РТС-а „Шампиони локалног развоја“ за услугу Сервиса грађана за 2013/2014.,
- добитник је Повеље о статусу Градског завода за јавно здравље „Пријатељ здравља старијих“ у мају 2015.,
- у јулу 2014. дневни лист Данас доделио му је признање „Победник“ за потписани Споразум о сарадњи са Филозофским факултетом у Београду,
- од децембра 2015. Волонтерски сервис Звездаре је пријатељ и придружени члан националне мреже „Хуманас“ која унапређује и реализује бригу о старијој популацији.


Кратак уметнички програм и поруке о хуманости упутили су: глумица Ана Софреновић, која је прочитала литерарни рад ученице петог разреда основне школе, Светислав Буле Гонцић, глумац и директор УК „Вук Ст.Караџић“, цитирао је Ћиако Јову Змаја а Јосип Чале, звуцима виолоне допунио забаву и разгалио срца.


Три младе даме: Аријана, Александра и Теодора, ученице шестог разреда ОШ „Марија Бурсаћ“, будуће глумице које се припремају у Драмском студију „Пан театра“, одлично су се снашле у улози водитељки програма.


Главне јунакиње и јунаци догађаја - волонтерке и волонтери, у чију част је свечаност и уприличена, добиле су громки, топао и искрен аплауз и велико ХВАЛА за љубав и бригу које уносе у домове Звездараца и Звездарки којима пружају помоћ. Њихово добар дан и ведри осмех свакодневно чине лепшим живот онима којима једино ОНЕ отворе врата и прекину самоћу.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 16 фебруар 2017 14:35
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија