Logo
Одштампајте ову страницу

Сајам образовања у Новом Саду

Оцените овај чланак
(2 гласова)

sajamobraozvanjeБЕОГРАД - На Новосадском сајму од 6. до 12.марта у хали “Мастер”, Аула и Конгресном центру одржаће се Салон књига, Изложба уметности Арт експо, Сајам образовања од 6. до 8. марта и Сајам дигиталних комуникација од 10. до 12.марта.


Међународни Салон књига одражава се већ традиционално на Новосадском сајму, по 23. пут, а Изложба уметности је 22. по реду, Сајам образовања “Путокази” одржавају се од 6. до 8. марта по 12 пут, док ће се Сајам дигиталних комуникација и конференција Blog Open-Blog Next по први пут одржати на овом сајму у термину од 10. до 12. марта.


Салон књига


Концепцију и садржаје Новосадског сајма представио нам је на конференцији за новинаре извршни директор Никола Ловрић: “На сајму ће бити заступљени домаћи и страни излагачи, промоције књижевних дела и аутора, изложбе, књижевна манифестација “Дани Лазе Костића”, стручни семинари, радионице, Европски Facebook песнички фестивал, фестивал илустрације књиге BookILL Fest, Дечији салон , Дани библиотека и библиотекара, као и Дани Руске културе…”.

 
Награда Лааза Костић за најбоље књижњвно дело између два сaлона биће уручена по свечаном отварању, 6. Марта, а гости салона биће и писци, добитници престижних награда “Ленкин прстен”, “Андрићеве”, “Сремчевићеве” и “Змајеве” награде за претходну годину.


Први пут ће бити додељена и награда “Душко Радовић” за најбољу књигу за децу и младе 8. марта.
Песме за популарни Facebook песнички фестивал послало је око 500 аутора из двадесет земаља, а очекује се више од 100 аутора који ће присуствовати фестивалу 11. и 12. марта.


Међународна изложба уметности


Изложба “Art Ekspo” промовише ликовну и примељену уметност, галерије и галеристе, удружења, колекционаре и колоније, а по први пут и промоцију body arta. Награда Сава Шумановић биће додељена деветнаести пут ове године за изузетне домете у ликовној уметности.

                                                                   
Сајам образовања


Сајам образовања “Путокази”, одржаће се у хали “Мастер” где ће се представити факултети Новосадског универзитета, институти, приватни факултети и високе школе, а своју школску понуду представиће и Амбасада Канаде и Француски институт у Србији. Акценат сајма образовања је на дуалном образовању, сарадњи образовних институција и привреде, а Национална служба за запошљавање промвише дуално образовање у пракси. На њиховом штанду биће психолози који ће тестирати и усмеравати ученике, односно биће омогућено каријерно вођење.


"Дуално образовање је од изузетне важности за државу Србију, развој наше економије и будућност младих људи", рекао је данас министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић на свечаном отварању сајма образовања ”Путокази” у Новом Саду.


"Министарство је последњих месеци интензивно радило на успостављању сарадње школа и компанија, многи послодавци су анимирани и да се укључе у дуално образовање", истакао је министар Шарчевић. Он је поновио да се први пут плану уписа у средње школе приступа на одговоран начин, начин који ће младим људима обезбедити извесније радно место и сигурнију будућност.


Два су циља Сајма, промоција образовања за све и афирмација доживотног образовања. Ове године акценат је на дуалном образовању и могућностима унапређења и развијања сарадње школа и факултета, на једној, и привреде, на другој страни. Свечаном отварању сајма присуствовали су председник покрајинске скупштине Иштван Пастор и покрајински секретари за образовање и науку.


Представљање модела дуалног образовања


Министарство ће на сајму образовања представити примену модела дуалног образовања заступљену у школама и на факултетима широм Србије. На непосредан начин, кроз конкретне примере, биће представљени различити модели дуалног образовања, предузетништво у школама и ученичке компаније. Посетиоцима Сајма школе ће приказати проверене моделе развоја ученика, који ће по завршетку свог средњошколског образовања, гимназијског или стручног, бити спремни дазнања стечена у школи користе у сложеним условима живота и рада.


Своје моделе развоја компетентних ученика, стручњака и предузетника представиће гимназије, средње стручне школе из области трговине, техничких и машинских наука, медицине, угоститељства и туризма. А да се прича о дуалном образовању не завршава на средњошколском нивоу образовања, својим представљањем на штанду Министарства приказаће факултети из Београда, Ниша и Зрењанина. Последњег дана Сајма, примену модела дуалног образовања у области пољопривреде представиће средње школе из Шапца, Ваљева, Свилајнца и Пожаревца.


Сајам дигиталних комуникација


Немања Миленковић, директор фондације “Нови Сад 2021” говорио је о Сајму Дигиталних конмуникација који ће се у хали “Мастер “одржати по први пут и на једном месту окупити заједницу дигиталног света Србије, од StartAp пројекта до дигиталне штампе, е сервиса, е трговине, дигиталних оглашивача, медија и телекомуникација.

 

Татјана Веховец, извршна директорка Центра за нове медије Liber најавила је конференцију BlogOpen, која ће се одржати 9. марта у Конгресном центру на којој ће публика пратити студије случаја најуспешнијих блогова и блогера, радионице блога и маркетинга, блога у бизнису, актуелне теме друштвених мрежа, дигиталног друштва и е-државе.


Конференцију подржава Министарство за трговину, туризам и телекомуникације.


Улаз за све манифестације је слободан па се очекује велики број посетилаца који ће моћи много тога да сазнају и разгледају, као и да купе књиге са великим сајамским попустом.


Аутор текста: Наташа Ускоковић

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 06 март 2017 14:46
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015