Logo
Одштампајте ову страницу

Београдски ирски фестивал

Оцените овај чланак
(1 Глас)

bif5565656БЕОГРАД -  Београдског ирски фестивал почео је ове седмице и трајаће до 22. марта, а један од првих догађаја биће наступ звезде светске плесне сцене и оснивача глобалног феномена Riverdance, Џин Батлер, 9. и 10. марта у Битеф театру.


Џин ће на првом гостовању у Србији представити своје најновије дело, плесни пеформанс "Ово је ирски плес", дует који изводи у сарадњи са челистом и композитором Нилом Мартином, најавили су организатори.

 

Овај авангардни перформанс у Београд стиже након распродатих сала и одличних критика у Сједињеним Америчким Државама и ирске турнеје.


Пре наступа у Битеф театру она ће 6. и 7. марта у ДКЦ "Мајдан" одржати радионице савременог и ирског плеса.


Манифестација је у свом програм уврстила и изложбу фотографија "Dark Lies The Island"  писца и редитеља Конора Фергусона, као и гастрономски догађај у којем ће кулинарски мајстори из Ирске припремати спрецијалитете за публику.


Српка престоница ће се и ове године придружити светским метрополама које обележавају ирски национални дан, те ће неколико градских локација, укључујући Мост на Ади, бити осветљено ирско-зеленим светлом.

 

Ирски филмови и  гастрономија 

 

У оквиру фестивала, у  Културном центру „Град“ 13. марта, од 18.30 кулинарски дуо „Маркет кичен“ из Ирске ће у сарадњи са рестораном „Дијагонала 2.0“ спремити за публику говеђи паприкаш са црвеном алгом Дилиск и зеленим кнедлама, као и Брочан Рој, „чорбу достојну краља“.

 

Филмски сегмент Фестивала Ирска филмска недеља представиће атрактиван избор играних и документарних филмова чији је фокус музика, а гост фестивала биће редитељ нове сезоне популарне серије Бирмингемска банда Дејвид Кефри. Биће приказан његов филм Пљачка за твоју душу о легендарном музичару Граму Парсонсу, једном од најзначајнијих америчких аутора свих времена.

 

У оквиру филмског програма биће приказана и драмедија Франк редитеља Ленија Абрахамсона, документарац Џулијана Темпла Џо Страмер – Неисписана будућност о фронтмену чувеног бенда „Клеш“, филм Добре вибрације, затим документарци Ghost Blues – Прича о Рорију Галагеру и Сетанта, стање независности, играни филм Луда Мери, последњи филм Џона Хјустона Мртви, као и кратки филм Каленић – последњи дани градске пијаце.

 

У оквиру музичког програма концерт ће 18. марта у КЦ „Рекс“ одржати кантаутор Дилан Тај који ће се београдској публици представити и 19. марта у биоскопу „Таквуд синеплекс“ са јединственим аудио-визуелним перформансом Wabi-Sabi Soul.

 

Публика ће имати прилику да ужива и у вечерима традиционалне ирске музике у „Монкс бару“ 16. и 17. марта.

 

Извор: Кућа добрих вести/irishfest.rs


Последњи пут измењено понедељак, 06 март 2017 22:05
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015