Logo
Одштампајте ову страницу

Изложба “Невиђени Лубарада” у Дому Јеврема Грујића

Оцените овај чланак
(1 Глас)

slikalubarda1111БЕОГРАД - Изложбом “Невиђени Лубарада”, Дом Јеврема Грујића, Музеј Историје, уметности и дипломатије наставља пројекат “Великани српског сликарства” који је започет прошле године изложбом уметника Уроша Предића.


Изложбу су отворили Александар Цонић, директор овог Дома и потомак, уз Лазара Шећеровића, Јеврема Грујића, истакнутог српсог државника и предводинка модерне Србије, пуковник Стевица С. Карапанџин, директор медија центра “Одбрана” и мр данило Вуксановић, програмски директор одељења за истраживање и заштиту Галерије Матице српске.


Поставка “Невиђени Лубарда”, којом се обележава 110 годишњица рођења славног сликара, обухвата 24 ремек - дела која су допремљена из Куће легата, Галерије Матице српске, Уметничке збирке Дома војске Србије, Народног Музеја Панчева, као и шест приватних колекција од којих су нека први пут показана нашој јавности.

                              

                          slikalubarda

Изложена дела настала су у периоду од 1939. године, попут уља на платну “Збега из Шпаније”, “Дурмитора” из 1950, “Црногорских мотива” из 1961, његове касније фазе акрилних слика, до 1972. године. Рад Петра Лубарде се може поделити у два периода стваралаштва измеђеу два светска рата и послератни период, што чини преко 30 година рада великог уметника који је стекао светску славу, још за живота. Један од наших најзначајнијих уметника који је обележио XX век, Лубарада је добитник много међународних и домаћих признања попут Gran Prix на светској изложби у Паризу још 1937, 1955. године награда Бијенала у Токију 1955, у Њујорку 1956. године и наравно, више пута награђиван на Цетињу и у Београду...


Поред слика, изложен је и део Лубардине личне архиве, цртежи и графике.


Изложба је отворена до 2. маја, четврком и петком од 15 до 20 часова и суботом и недељом од 11 до 16 часова. Организоване су и туре са вођењем и преводиоцем, по приступачној цени од 250 динара, а са попустом за студенте и пензионере, 150 динара.


Аутор текста: Наташа Ускоковић

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 19 март 2017 21:55
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015