Кућа Добрих Вести

Login

Светски дани поезије у Београду

Оцените овај чланак
(2 гласова)

pesnickopodneБЕОГРАД - Поводом дана поезије Културни центар Београда у сарадњи са бројним институцијама крајем марта, већ годинама, окупља песникиње и песнике из света и Србије. 

 

Почетак Дана поезије, у сарадњи задужбине “Доситеј Обрадовић” и Народног позоришта Београд, отварило је “Песничко подне” у 12 часова, на сцени Раша Павловић.


Манифестација се бави проблемом друштвеног статуса савремене поезије као и инфирмисањем јавности о новостима у књижевности Европе и САД.


Овогодишњи фестивал посвећен је гласу и музици текста, као и односу музике и поезије.


Ова 17, по реду манифестација, конципирана је тако да ће у наступати групе уметника и бендови чије се свтаралаштво базира на комбинацији савремених и класичних поетских текстова и рокен рола.

dositejjjjjjjj
Учесници, песници и песникиње 2017. су Лућано Чекинел из Италије, Рон Винклер из Немачке, Ева Зоненберг из Пољске, Драгослав Дедовић из Немачке, Дамир Шодан Холандија, Помож Чучик, Словенија, Урош Бојановић БиХ, Делмир Решицки, Хрватска, Јовица Ивановски, Македонија и песници из Србије: Радмила Лазић, Владимир Копици, Драган Бошковић, Драгана Младеновић, Бојан Савић Остојић, Огњенка Лакићевић, Милош Живанћ, Петар Матовић, Маша Сеничић, Бојан Марјановић, Дубравка Ђурић, Ненад Милошевић и Александар Шубратовић.


Бендови и вокали “ Ах Алијех”, “Краљ Чачка”,”Небоград”, “The Vocal Clash”, “ Ораси” и Дамир Шодан.
Уреднци манифестације су Звонко Карановић и Оливера Стошић Ракић, а режију програма “Слушање поезије” урадила је Дара Де Лука..


Програм ће се одрђавати и у Гете институту, Дому омладне, Италијанском институту за културу, амбасади Пољске у Београду, Књижари Беополис, Библиотеци “Јован Поповић” из Кикинде, клубу и галерији Полет, Београд.


Покровитељ фестивала је Град Београд, Секретаријат за културу града Београда и Министарство културе РС.

 

Први пут Међународни дан поезије под покровитељством УНЕСКА обележен је 21. марта у Паризу, а Одлуку да се тај дан прогласи за светски дан поезије донела је 30. Генерална скупштина УНЕСКА на сесији одржаној 15. новембра 1999. године,у свом седишту у Паризу.

 

У Одлуци УНЕСКА о установљавњавању Светског дана поезије је речено:

 

„Поезија може постати одговор на најоштрија и најдубља духовна питања савременог човека, али је за то да се к њој привуче пажња што је могуће шире публике.“ Овај празник се обсележава и ради „давања нових подстицаја и признања националним поетским покретима“.

 

Аутор текста: Наташа Ускоковић

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено уторак, 21 март 2017 21:32

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија