Кућа Добрих Вести

Login

Наступ Србије на Сајму књига у Лајпцигу

Оцените овај чланак
(0 гласова)

vuksrbijaБЕОГРАД - У организацији Министарства културе и информисања Република Србија представиће се на Међународном сајму књига у Лајпцигу, који се одржава од 23. до 26. марта, поставком Србија чита/Читај Србију. На српском штанду биће изложено око 300 актуелних књига: дела наших писаца преведена на немачки језик, избор из савремене песничке и прозне продукције, нови томови сабраних дела српских класика, капиталне монографије из културе и уметности, избор скорашње теоријске литературе...

 

Дизајн српског штанда посвећен је нашем једином нобеловцу, имајући у виду да се ове године обележава 125 година од Андрићевог рођења. О утицају дела Иве Андрића на савремену српску књижевност говориће писци Владимир Кецмановић, чији се роман ʺОсамаʺ реферише на Андрићеву ʺПроклету авлијуʺ, и Вуле Журић, актуелни добитник Андрићеве награде за књигу прича ʺТајна црвеног замкаʺ, објавило је Министарство културе и информисања.

 

Полазиште за промоцију наше књижевности, издаваштва и културе у Лајпцигу су ʺДијалозиʺ, пројекат Библиотеке града Београда, у ком се уз 125 година рођења Иве Андрића скреће пажња на 250 година од рођења Филипа Вишњића, на дијалошки однос Андрићеве прозе према нашој епици, као и на дијалог који савремена српска књижевност води са делом ове двојице стваралаца, са сопственом традицијом и са европском књижевношћу.

 

Публика у Лајпцигу моћи ће да погледа филм и публикацију под називом ʺДијалозиʺ, у којима се указује на ове важне јубилеје и дају информације о српском представљању на Сајму. У каталогу Србија чита/Читај Србију, на српском и на немачком језику, препоручују сe књиге које су у протекле две године добиле наше најугледније награде.

 

С обзиром да је Србија чланица међународне културне мреже Традуки, на Сајму у Лајпцигу у оквиру Традукијевог програма „Ни Исток, ни Запад – Алхемија Балкана“, наступиће песникиња Милена Марковић и писац Драган Великић.

 

Лајпцишки сајам књига једна је од две најзначајније књижевне манифестације у Немачкој, познат по свом претежно некомерцијалном приступу у изадаваштву и као аутентични европски скуп љубитеља књиге.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 24 март 2017 14:55
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија