Logo
Одштампајте ову страницу

Добар радни простор од обавезе ствара уживање

Оцените овај чланак
(2 гласова)

enerijreposa545454Атмосфера на послу је врло важна за успешно и ефикасно обављање задатака.

 

Добри међуљудски односи су предуслов за добро пословање фирме. Много тога утиче на односе међу запосленима, али је добар радни простор важан како би се радник осећао мотивисан да одради одређени посао. Многи фактори утичу на атмосферу на послу, па се због тога многа истраживања обављају на ову тему.


Нема сумње да посао чини поносном особу која га обавља, али немамо увек такав осећај због услова у којима се неки послови обављају. Не мисле сви да је осам сати обављања посла који вас не мотивише цена за преживљавање. Штавише, ако се погледа број радних сати и плата која се за то добија, схватамо да сигурно познајемо некога ко је у таквој ситуацији, па му чак ни добра плата то не надокнађује.


Мишљење „жртвујем се због посла“ је погрешно. Чињеница је да посао захтева улагање, али ако се дефинише као жртвовање, већ је довољно да се појаве осећања немотивисаности и нелагодности. Настала су нека истраживања и мишљења која деградирају идеју посла, није важно да ли се ради о умањивању значаја због претпостављеног друштвеног престижа који неки посао има или зато што чак и када се посао обавља беспрекорно он изазива сумњу и неповерење.


Тако се ствара погрешна атмосфера која је пуна надметања и одсуства квалитета. На послу радници могу да бојкотују рад других, јер се више брину да покажу колико они вреде, а не да финални резултат буде добар.
Посао као израз наше личне природе


На послу желимо да дамо све од себе, а ако то не чините можда би требало да размислите о томе шта радите на том радном месту које, у ствари, не желите. За посао је потребна одговорност и послови због тога приказују један део нас самих. Сваки посао представља једну врсту тренинга за дисциплину, посвећеност, тачност или вештину доброг рада у групи.
Уколико радите зато што морате или зато што вам тај посао помаже да преживите, покушајте да не дозволите да вас тај посао одвуче од ваших правих жеља. Важно је да пронађете нешто у чему ћете бриљирати, а да вам то, притом, не ствара осећај кривице и неуобичајености. То нешто треба пронаћи што пре, да се ваша енергија не би трошила на погрешне ствари.

                              tim45454

 

Желите да будете одлични али амбијент није довољно мотивишући?


Увек треба имати позитиван став и уложити максимум у активност коју обављамо, без обзира на пословне околности и сараднике који могу да вас доведу до победе или да вас заувек униште. Купер и Маршал су реализовали једно истраживање да би увидели стресне факторе који би могли лоше да утичу на здравље, психолошко и друштвено благостање радника. Описали су четири главна фактора који стварају стрес на послу и то су:

 

- фактор стреса унутар самог посла: физички услови (вишкови, недостаци или негативни услови који се могу створити на послу као што су бука или температура) и преоптерећеност која настаје услед вишка посла или услед неких потешкоћа;

 

- фактор стреса који настаје због улога у организацији: двосмисленост улога, конфликт улога, одговорност за друге људе, што подразумева да увек имате пуну агенду, и други фактори као што су недостатак подршке руководства, мала улога приликом доношења одлука и адаптација при технолошким променама;

 

- фактор стреса проузрокован због структуре и односа у организацији: неучествовање приликом доношења одлука, строги надзор, недостатак аутономије на послу, правила понашања и организационе политике, као и осећај неприпадања;

 

- фактор стреса који нема везе са послом: породица, брачни односи, пословна мобилност, личне кризе запослених, економски услови, конфликти између уверења запослених и принципа на којима почива организација.

 

- Такође, описују факторе који настају због међуљудских односа на радном месту, чему ћемо посветити посебан део због велике повезаности задовољства у послу и ових фактора, којима се бави посебна научна област – психологија фирме.

 

Међуљудски односи у пословном окружењу


Постоји много ствари које могу да утичу на пословно окружење, али је једна од главних, без сумње, однос између сарадника. Један од највећих подстицаја за рад је чињеница да ћемо када одемо на посао затећи добро окружење и људе који могу и желе да нам помогну уколико дође до неких потешкоћа. Постоје три главна фактора која могу да генеришу стрес на послу што се тиче међуљудских односа и то су:

 

- однос са надређенима: постоји директна веза између непромишљеног односа и фаворизовања од стране надређених са осећањем нелагодности и тензије између подређених;

 

- односи са вашим подређеним колегама: тешко је једном надређеном да захтева продуктивност и охрабрује учешће, а да у исто време створи пријатељски однос;

 

- односи са сарадницима: ривалство, недостатак емоционалне подршке и усамљеност која је саставни део неких виших позиција могу да доведу до повећања количине стреса.



Због свега наведеног, најбоље што можемо да урадимо је да допринесемо како би се односи на нашем послу побољшали, не само зато што знамо да то има великог утицаја на нас, већ зато што то може да постане главни фактор за успех или пропаст приликом реализације неког задатка. Односи између сарадника треба да буду хармонични, а послове треба обављати са самопоуздањем. То је кључ за постизање максималног резултата у ономе што радимо.

 

Кад је рад присила, тада је живот робија. – Максим Горки

 

 

Извор: Кућа добрих вести/iSerbia


Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015