Logo
Одштампајте ову страницу

Ноћ музеја: Велике и мале револуције уметности и културе

Оцените овај чланак
(1 Глас)

noxmjawaНоћ музеја, четрнаеста по реду, одржаће се 20. маја у више од 40 градова и места Србије, када ће посетиоци бити у прилици да прошетају музејима, галеријама и институцијама културе и уживају у премијерним изложбама и садржајима осмишљеним само за ту ноћ.

 

Од 17 часова па све до један иза поноћи исте вечери, поред Србије, шетаће посетиоци у 120 градова, 30 држава и 3.000 музеја у оквиру Европске Ноћи музеја, чије је седиште у Паризу.

 

Србија ће са 250 разноликих дешавања у 152 културне установе дати немерљив допринос Ноћи музеја са богатим програмима у Новом Саду, Нишу, Чачку, Сењском Руднику, Бачкој Паланци, Великом Градишту, Димитровграду, Сомбору, Косовској Митровици, Јагодини, Лесковцу...

 

Традиционално, Београд ће у Ноћи музеја понудити најбогатији садржај, на 65 локација, од чега чак 12 премијера.

 

 

Посетиоци ће имати прилику да изаберу своју маршруту између Виасат Хисторy неиспричаних прича, модерне уметности и савремене културе, града са стилом и визијом а на велико задовољство Ноћи музеја, земља партнер овогодишње манифестације је Република Кореја. Због тога ће сви они који се 20. маја нађу у Београду, имати јединствену прилику да виде изложбу која је прошле године гостовала у депандансу највећег музеја на свету – Лувру, у Музеју декоративне уметности у Паризу. Корејска уметница Хе Сун Ли креирала је моделе инспирисане ханбоком - традиционалном корејском ношњом, којој је чак и славни Карл Лагерфелд посветио колекцију. На 50. годишњицу од првог издања романа „Мајстор и Маргарита“, Михаила Булгакова, у Ноћи музеја биће ексклузивно представљена изложба о овом „роману над романима“ и његовом писцу. Причу ће употпунити радови многоструко награђиване уметнице фотографа Јелене Мартињук, кустоскиње Дома Михаила Булгакова из Москве, у којој она илуструје роман. Само у Ноћи музеја, посетиоци ће моћи да погледају изложбу посвећену Сигмунду Фројду и Карлу Густаву Јунгу, њиховим револуционарним учењима и утицају који су извршили на културу 20. века.

                                                 Parobroddddddd

Изложба "Таштина малих разлика"

 

У Музеју савремене уметности Војводине у Новом Саду, биће представљена изложба „Таштина малих разлика“ инспирисана циклусом слика „Живот развратника“ Вилијама Хогарта, енглеског сликара из 18. века. Шест монументалних таписерија истражују британску фасцинацију стилом и класним разликама. Таписерије су богате садржајем, детаљима и бојом и приказују многе ексцентричности и јединствености које се везују за живот у Великој Британији – од дизајна ентеријера до британске кухиње, политичких протеста и трачева о животима познатих личности. Управо у Ноћи музеја, биће покренута иницијатива за настанак новог Музеја медицине у Пастеровом заводу и то од стране Департмана за архитектуру и урбанизам, Факултета техничких наука у Новом Саду. Сви заинтересовани имаће прилику да се упознају са Далијевом техником званом „булетизам“ и опробају се у оквиру једне од радионица, док ће у Француском институту све бити у знаку светлости.

 

У Музеју угљарства у Сењском Руднику, у Ноћи музеја, посетиоце ће дочекати изложба посвећена женама у рудницима, некад и сада. Кроз експонате и оригиналне фотографије биће приказана улога жене у једној рударској породици. Од брижних супруга и мајки, које свакодневно своје мужеве и синове испраћају на најтежи и најопаснији посао у утробу земље, жене које су стуб њихових породица и њихов лични чврст ослонац, до оних најхрабријих које су и саме рударке.

 

У Дому културе у Чачку, биће представљена изложба костима посвећена великим личностима револуција. Аутор је познати костимограф Борис Чакширан а поставка ће представити реконструкције одеће и униформи из филмова и серија које су представљале истините историјске личности грађене на чињеницама и фикцији која потиче од историјске грађе у времену политичких превирања, револуција и преврата. Посетиоци ће моћи тако да се сретну са ликовима као што су Франц Фердинанд и Софија Чотек, Драга Машин, Доситеј Обрадовић, гроф Врангел или принц Растко Немањић.

 

Стрип изложба 

 

У Народном музеју у Великом Градишту, кључна реч 20. маја биће – стрип. Од стрип изложбе настале од истинитих прича, до самог цртања стрипова и портрета, до изложбе старих шибица које су деценијама биле култни сакупљачки предмет у Србији и Југославији, посетиоце Ноћи музеја очекује незаборавна пустоловина у овом граду.

 

Библиотека „Влада Аксентијевић“ у Обреновцу, у овој Ноћи музеја представиће се поставком различитих превозних средстава којима су се Обреновчани служили: од дечјих колица, тротинета, дечјих бицикала до оних за одрасле, ролшула, фијакера, чеза, шпедитера, различитих мопеда, мотора с мањом или респектабилном кубикажом, до аутомобила. Посебно место ће заузимати маштовита возила, попут колица са куглагерима, ручно прављене сличуге, и прича о традиционалним тркама у Обреновцу.

 

Музеј града у Бачкој Паланци у Ноћи музеја кроз вече поезије, дечји маскенбал, изложбу изума који су променили свет, поставку дечјих инструмената и концерт КУД Абрашевић обележиће ову посебну ноћ. Народна библиотека обележиће 50. година од смрти Вељка Петровића, али ће одати и почаст Паланчанима у Великом рату.

 

Програмски савет 14. Ноћи музеја чине: архитекта и академик Бранислав Митровић, редитељ Небојша Брадић, историчарка др Радина Вучетић, вајар проф. Мрђан Бајић и графички дизајнер Борут Вилд.

                                                                                 

Јединствени културни спектакл

 

Ноћ музеја представља јединствен културни спектакл у више од 120 градова широм света, међу којима је од 2005. године и Београд. Прва Ноћ музеја, одржана у 5 београдских музеја и галерија, успела је да анимира више од 4.000 посетилаца, док је за десет година тај број нарастао на невероватних 500.000 улазака у музеје на скоро 200 локација у више од 60 градова и места широм Србије.

 

                    kostimzena

 

Viasat History је поносни спонзор манифестације „Ноћ музеја“ већ осам година. Овај канал се налази у власништву интернационалне компаније Viasat World, која има 100 милиона претплатника и производи и дистрибуира најквалитетније забавне садржаје кроз 24 документарна, филмска и спортска канала, у 47 земаља.

 

 

Извор: Кућа добрих вести 


Последњи пут измењено петак, 14 април 2017 20:41
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015