Logo
Одштампајте ову страницу

Летња школа "Изазовимо историју"

Оцените овај чланак
(1 Глас)

chalangehistori454545Швајцарски Хелсиншки комитет заједно са својим пројектним партнерима оглашава позив за учешће у летњој школи “Изазовимо историју” која ће се одржати од 16. до 21. јула 2017. године у Мостару, Босна и Херцеговина.


Позив је упућен ученицима трећег разреда средњих школа из Босне и Херцеговине, Србије и Косова да се пријаве за летњу школу.
Овај шестодневни догађај омогућиће учесницима да:


- промишљају историјске наративе, посебно оне о ратовима 1990-их на Балкану, и да се укључе у конструктивни дијалог о историјском наслеђу;
- да пореде историјске наративе и развију критички однос према својим предубеђењима о прошлости;
- да дискутују са својим вршњацима о могућим начинима за превазилажење сукоба из прошлости и изградњу заједничке будућности;
- да примене знања стечена током летње школе у свом будућем образовању и осталим активностима;
- да се повежу са младима из региона и уче заједно кроз забаву.

 

Млади би требали да играју кључну улогу у процесу помирења на Западном Балкану. Укључивање нових генерација у овај процес је веома важно уколико желимо да поново изградимо покидане везе у региону и заједно градимо мирну будућност.

 

Бројне тренутне поделе и сукоби у региону последица су супротстављених сећања и различитих интерпретација недавне ратне прошлости. Из тог разлога, летња школа “Изазовимо историју” бавиће се прошлошћу у циљу изградње боље будућности. Основни циљ школе је да охрабри конструктивне дебате о историјском наслеђу међу средњошколцима са Западног Балкана. Убеђени смо да млади имају огроман потенцијал за позитивне промене. “Изазовимо историју” има за циљ да допринесе остварењу тог потенцијала.

 

Овогодишња летња школа укључиће ученике из Босне и Херцеговине, Србије и Косова. Из организационих разлога, у овој фази нисмо у могућности да позив проширимо на учеснике из целог региона. У будућности планирамо да у пројекат “Изазовимо историју” укључимо и ученике из других земаља Западног Балкана.

 

Информације о летњој школи

 

Учесници ће бити обавезни да присуствују свим сесијама током летње школе. Дан доласка је 16. јул, најкасније до 18 часова, а повратак ће бити 21. јула након 12 часова (подне).

 

Место: Мостар, Босна и Херцеговина – смештај за учеснике ће бити организован у сарадњи са Уједињеним светским колеџом.
Организатори ће покрити све трошкове пута, виза (за ученике којима су потребне визе), смештаја и оброка за време летње школе за све учеснике.


Ученици ће током пута до Мостара и назад бити у пратњи чланова организационог тима.


Учесници морају знати енглески језик у мери која ће им омогућити да прате и активно учествују у сесијама летње школе.


Летња школа ће се састојати из четири главне сесије, чије ће теме бити:


- Идентитет(и)
- Историјско наслеђе
- Супротстављене приче
- Заједничко виђење прошлости


Све сесије ће бити интерактивне и обухватиће различите формате учења, као што су: предавања, радионице, посете знаменитостима, дебате, дискусије, студије случаја, креативне активности, итд. Сесије ће водити истакнути стручњаци из Босне и Херцеговине, Србије и Косова. Поред сесија, учесници ће имати прилику да се укључе и да сами допринесу осмишљавању културних и вечерњих активности.


Ко може да се пријави за летњу школу “Изазовимо историју”?


Ученици трећег разреда средњих школа, који у време одржавања летње школе још неће напунити 18 година и који имају дозволу родитеља односно старатеља за учешће:


- из Босне и Херцеговине, Косова и Србије
- који желе да уче о историји региона из једне другачије перспективе
- и који знају енглески језик, како би били у могућности да прате и активно учествују у сесијама.
Заинтересовани ученици треба да попуне апликациони формулар који се налази ОВДЕ.


Пријаве (апликациони формулар + мотивационо писмо) се шаљу Швајцарском Хелсиншком комитету на мејл адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. .

 

 

Извор: Кућа добрих вести/КОМС

 


Последњи пут измењено четвртак, 20 април 2017 15:09
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015