Logo
Одштампајте ову страницу

Шта ће Ноћ музеја понудити најмлађима

Оцените овај чланак
(1 Глас)

CPNIZVORFOTOGRAFIJEБЕОГРАД - У време када треба да спавају, најмлађе током Ноћи музеја очекује забавна, занимљива и маштовита Дечја тура.


Четрнаеста Ноћ музеја овог пролећа спремна је да дочека своје најмлађе посетиоце у специјално припремљеној, осмишљеној и прилагођеној Дечјој тури, која подразумева премијерне и ексклузивне садржаје, у којима ће најмлађи љубитељи културе и уметности са родитељима моћи да уживају 20. маја од 17 до 21 час.


Павиљон Цвијета Зузорић, традиционално се у Ноћи музеја претвара у Дечји павиљон. Најмлађи ће сазнати узбудљиву причу о настанку аутентичних играчака у једној српској породици. Они најупорнији добиће прилику да се поиграју са дрвеним лутакама, пеливанима и аутоматонима.


Самијеви подухвати у Зоолошком врту


О авантурама великог Самија, симбола београдског Бео Зоо врта слушаће сви који одлуче да се друже и сазнају емотивну причу и виде фотографије о Самијевим подухватима бежања из зоо врта и великом пријатељству с Вуком Бојовићем. На радионици у Беби зоо врту деца ће научити која је животиња будна ноћу, а која дању, и ко када и кога лови.
За све клинце и клинцезе које занима како куца срце њихових љубимаца препоручујемо новоотворени музеј на Факултету ветеринарске медицине, где се налазе најразноврснији скелети домаћих и дивљих сисара, птица и риба. Од кита преко коња па до ситнијих животиња, уз анимацију, звук и светлосне ефекте. И то није све, специјално за Ноћ музеја, биће организована радионица где ће најмлађи учити да цртају пера, гнезда и јаја птица и делове тела домаћих животиња. Најбољи цртежи настали на прошлогодишњој манифестацији биће изложени ове ноћи.


Они који једва чекају да зароне у подводни свет имаће прилику да обиђу једини Јавни акваријум и тропикаријум Београда, кутак резервисан за чудесни свет риба, гмизаваца и водоземаца. Овога пута у центру пажње су моћне пиране Амазона, прелепе рибице Нема, Дори и Баблс, камелеони који мењају боју, крабе, корњаче, змије и разне друге животиње. А шта значи морнарски чвор и како га везати и одвезати објасниће учесници из Школе за бродарство, бродоградњу и хидроградњу.


Хемијски експерименти


Они радознали који воле да засучу рукаве, имаће шансу да се опробају у извођењу хемијских експеримената са студентима Хемијског факултета Универзитета у Београду и да упознају чаробну и шарену страну науке.
У Легату Петра Лубарде у Ноћи музеја градимо укус од малих ногу, постављамо стандарде примером једног од најзначајнијих српских сликара. На најлепши могући начин најмлађим суграђанима објашњавамо шта је то, као и који је значај "приватне колекције". Кроз радионицу "Лубардина црвена боја“ биће представљена занимљива причу о овом великом уметнику и његовим делима.


Педагошки музеј 20. маја посветиће се стрпљивим склапањем слике домаћих и дивљих животиња популарном пазл техником.

                                       CVJETAZUZORIC

 

Учење вештине витезова


На Београдској тврђави загревава се атмосферу учењем спретности и вештине витезова, гађањем уз помоћ лука и стреле право у центар мете, а потом следи релаксирање у реци и сликање четкицом.


Одувек су креативност и природне науке привлачиле мале радозналце, али никада као у 21. веку. Јасно је колико се данашња деца на тим пољима добро сналазе и осећају. Зато поставка у Галерији науке и технике САНУ као скуп 3Д радова у окружењу за рачунарске игре, преплиће креативност, науку и математику.


Како илустровати ритам сазнаће сви они који се у Ноћи музеја нађу у Галерији Сулуј где ће се најмлађи суграђани лепо снаћи уз вођство ликовних педагога.


Колико су се играчке мењале и са чим су се играле маме и тате, показаће Дечји музеј у оквиру Музеја науке и технике - лутке, аутомобиле, плишане меде, металне механичке играчке на навијање, дрвене играчке или музичке кутије. Мали радозналци добиће прилику да посете и први интерактивни Научни центар у Србији који на једноставан начин разјашњава феномене из области астрономије, математике, физике, биологије и психологије.


Културни и научни спектакл


Сатница свих дешавања у оквиру Дечје туре, као и детаљне информације о узрастима којима су радионице намењене, може се пронаћи на званичном сајту манифестације, као и у билтенима Ноћи музеја који ће ускоро бити доступни свим посетиоцима.


Улазнице за Ноћ музеја по претпродајној цени од 450 динара могу се купити на свим Ивентим продајним местима, док ће на дан манифестације, цена износити 500 динара. Као и ранијих година, једна карта за Ноћ музеја важи за по један улазак на све локације у Београду. Деца до 5 година, уз пратњу родитеља, не плаћају улазницу. Уз велику подршку Секретаријата за јавни превоз, карта Ноћи музеја важи као возна исправа у Београду на свим линијама јавног превоза 20. маја од 16 часова па све до поноћи.


Ноћ музеја представља јединствен културни спектакл у више од 120 градова широм света, међу којима је од 2005. године и Београд. Прва Ноћ музеја, одржана у пет београдских музеја и галерија, успела је да анимира више од 4.000 посетилаца, док је за десет година тај број нарастао на невероватних 500.000 улазака у музеје на скоро 200 локација у више од 60 градова и места широм Србије.


Viasat History је поносни спонзор манифестације „Ноћ музеја“ већ осам година. Овај канал се налази у власништву интернационалне компаније Viasat World, која има 100 милиона претплатника и производи и дистрибуира најквалитетније забавне садржаје кроз 24 документарна, филмска и спортска канала, у 47 земаља. Поред канала Viasat History, компанија је на нашем тржишту присутна и са каналима ТВ1000, Viasat Explore, Viasat Nature i Viasat History/Nature HD.


Пријатељ 14. Ноћи музеја је МТС, који је спонзор манифестације 11. пут за редом. Већ традиционални спонзори и подршка су: Делегација Европске уније у Републици Србији, компанија Кока-Кола, Бамби, Имлек и штампарија Графикс.

 

Разлог више за посету овогодишњој манифестацију је спонзор Дечје туре 14. Ноћи музеја - Моја Кравица Милкшејк. Они су за наше најмлађе посетиоце спремили слатка изненађења.

 


Последњи пут измењено петак, 28 април 2017 23:41
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015