Logo
Одштампајте ову страницу

Ноћ музеја: Магија неиспричаних прича почиње 20. маја

Оцените овај чланак
(2 гласова)

NOCMUZEJAaaaaБЕОГРАД - Четрнаести пут за редом Ноћ музеја раздрмаће Београд новим, неоткривеним просторима и причама које ће премијерно бити испричане 20. маја од 17 до 1, иза поноћи.


Најпосећенија манифестација културе, традиционално треће мајске суботе, представиће програм на 67 локација, од чега 12 премијерних „ВИАСАТ неиспричаних прича“, и 136 дешавања само у Београду.


Земља партнер 14. Ноћи музеја, Република Кореја, премијерно ће представити изложбу „Тајно наслеђе“ која је прошле године гостовала у депандансу највећег музеја на свету – Лувру, у Музеју декоративне уметности у Паризу. Због тога ће сви они који се 20. маја нађу у УК Пароброд, имати јединствену прилику да виде изложбу корејске уметница Хе Сун Ли, која је креирала моделе инспирисане ханбоком - традиционалном корејском ношњом.


На 50. годишњицу од објављивања у целости романа „Мајстор и Маргарита“, Михаила Булгакова, у Руском дому ће бити ексклузивно представљена изложба „Рукописи не горе“ о овом „роману над романима“ и његовом писцу. Причу ће употпунити радови многоструко награђиване уметнице-фотографкиње, кустоскиње Дома Михаила Булгакова из Москве, Јелене Мартињик која само за ту прилику долази у Београд.


Љубитељи психологије, али и они који су одувек желели да сазнају о животу и револуционарним учењима Сигмунда Фројда и Карла Густава Јунга, у Докторовој кули у оквиру Ноћи музеја добиће прилику да упознају хронологију њихових живота и стваралаштва, кабинете у којима су радили, сусрет, дубоко пријатељство, сарадњу и разлаз, фотографије њихових чувених пацијенткиња, сарадница и животних сапутница.


Четрнаеста Ноћ музеја обележава стогодишњицу Октобарске револуције из угла занимљиве приче бурних љубавних живота вођа и револуционара. Од Лењина, Троцког, Кастра и многих других обрађена је тема оних који су се волели у свим тачкама док је свет горео. Колико су љубавнице и љубавници револуционара и револуционарки својим пољупцима утицали на токове револуције сазнаће сви они који 20. маја дођу у Пароброд и погледају изложбу под називом „Љубав и револуција“.


Једна од најлепших жена свог времена, по свему јединствена појава у нашој кинематографији - велика глумица Оливера Марковић, у Ноћи музеја, у Југословенској кинотеци биће представљена изблиза. Изложба „Оливера Марковић, светлуцање“ дочараће кроз улоге на филму, позоришту и телевизији њену непобитну безвременост.


Седамдесет година од увођења првог тролејбуса, једну лепу београдску причу кроз ретроспективу оригиналних фотографија и возила испричаће музеј „Ковачница ГСП“. Посетиоци ће имати прилику да сазнају колико је револуционарно тролејбус изгледао на улицама престонице када се појавио а све то у аутентичном амбијенту са почетка 20. века, где ће бити изложено више од 25 машина и бројни ручни ковачки алати.


На кошаркашким теренима Црвене звезде на Калемегдану, у Ноћи музеја ће се плесати у стилу раних шездесетих и брилијантина а све то на МТС плесном подијуму. Поред учења првих корака рокенрола и бугија-вугија, посетиоцима ће бити отворена и врата клупске куће, где ће бити изложени трофеји, фотографије и многе друге вредности које чине историјат овог клуба. Највећи доживљај биће присуство спортских асова, који ће увеличати овај догађај посвећен нашем чувеном клубу.


Током своје 80 година дуге историје, Београдски сајам је угостио све виђене и оне који су желели да буду виђени. У 14. Ноћи музеја, посетиоцима ће премијерно бити представљена изложба „Место које је видео цео свет“ са циљем да скрене пажњу на највеће утакмице, изложбе, скупове и позоришне представе које су се у дугој историји одиграле управо на Београдском сајму. Кроз изложбу фотографија посвећену јубилеју овог култног места и изложбу уметничких слика које су за колекцију Београдског сајма сликали наши најпознатији уметници као што су Петар Омчикус и Пеђа Милосављевић, Ноћ музеја жели да скрене пажњу на историјску вредност ове дивне грађевине.

 

                      muzejdomacni

 

Још једна неиспричана прича о Београдском сајму, биће представљена у Конаку кнегиње Љубице 20. маја. Од свог настанка 1937. године Београдско сајмиште представљало је „прозор у свет“, место на којем су Београђани могли да виде најновија индустријска и технолошка достигнућа, аеро-изложбе и изложбе аутомобила, наступе културно-уметничких друштава и чују симфонијске концерте. Изложба „Београдски сајам - Повратак у будућност“ испричаће причу прве четири године постојања сајмишта, до тренутка настанка највећег концентрационог логора Југославије.


У години када се навршава 50 година ремек-дела српске кинематографије, филма „Скупљачи перја“, и када се овај филм приказује у Кану, Ноћ музеја обележиће јубилеј приказивањем овог филма у аутентичном амфитеатру Факултета ветеринарске медицине. Најразноврснији скелети домаћих и дивљих сисара, птица и риба, од кита преко коња па до ситнијих животиња биће представљени у овом магичном амбијенту, а посетиоци ће моћи да виде и посебно припремљену изложбу о пернатим животињама. И то није све, специјално за Ноћ музеја, биће организована радионица где ће најмлађи учити да цртају пера, гнезда и јаја птица и делове тела домаћих животиња.


У Ноћи музеја ексклузивно и премијерно, у Музеју српског лекарског друштва, биће представљена изложба „Велики бум вибрато терапије“. Један од најстаријих Курана из 16. века биће изложен само 20. маја у Шејх Мустафином турбету на Дорћолу. Вођене туре кроз „криви торањ београдски“ чекају на прве посетиоце Цркве Св. Анте Падованског у Ноћи музеја. Београдска Синагога биће специјално отворена само 20. маја а све авантуре великог Самија, симбола Бео Зоо Врта испричане ове мајске ноћи.


Улазнице за Ноћ музеја, по претпродајној цени од 450 динара, могу се купити на свим Евентим продајним местима, док ће на дан манифестације цена износити 500 РСД. Као и ранијих година, једна карта за Ноћ музеја важи за по један улазак на све локације у Београду. Деца до 5 година, уз пратњу родитеља, не плаћају улазницу. Уз велику подршку Секретаријата за јавни превоз, карта Ноћи музеја важи као возна исправа у Београду на свим линијама јавног превоза 20. маја од 16 часова па све до поноћи.


Ноћ музеја представља јединствен културни спектакл у више од 120 градова широм света, међу којима је од 2005. године и Београд. Прва Ноћ музеја, одржана у 5 београдских музеја и галерија, успела је да анимира више од 4.000 посетилаца, док је за десет година тај број нарастао на невероватних 500.000 улазака у музеје на скоро 200 локација у више од 60 градова и места широм Србије.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 12 мај 2017 10:36
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015