Logo
Одштампајте ову страницу

Ноћ музеја: Водич кроз свет скривених драгуља

Оцените овај чланак
(3 гласова)

BELIdvorБЕОГРАД - Овогодишња, четрнаеста по реду, Ноћ музеја уз премијерно отварање величанствених здања и ексклузивних локација, донеће више од стотину занимљвих садржаја које посетиоци 20. маја никако не би требало да пропусте. У наредним редовима представљамо изложбе које су скривени драгуљи 14. Ноћи музеја и чекају да буду откривени.

 

Београђани ће морати да направе тежак избор јер се у главном граду Ноћ музеја одржава на 68 локација а све траје осам часова, од 17 па до један сат иза поноћи.


Неиспричана прича о Београдском сајму, биће представљена у Конаку кнегиње Љубице 20. маја. Од свог настанка 1937. године Београдско сајмиште представљало је „прозор у свет“, место на којем су Београђани могли да виде најновија индустријска и технолошка достигнућа, аеро-изложбе и изложбе аутомобила, наступе културно-уметничких друштава и чују симфонијске концерте.

                     NMmdmdd

 

 

Најстарији куран на свету


Прави куриозитет овогодишње манифестације биће откривен у Шејх Мустафином Турбету, на Дорћолу, где ће бити представљен један од најстаријих Курана на свету, који потиче из 16. века и само за ову ноћ стиже из приватне колекције на разгледање свим посетиоцима, у коју се након Ноћи музеја враћа.


У Белом двору специјално за Ноћ музеја, припремљена је изложба посвећена сусретима Николе Тесле и чланова краљевске породице Карађорђевић, уз признања, одликовања и дипломе којима су Карађорђевићи награђивали овог великог научника. Биће представљена и чувена фотографија која је начињена у хотелу „Њујоркер“ приликом сусрета краља Петра II са Теслом 1942. године.


У Казаматима Војног музеја на Калемегдану сви заинтересовани, само у Ноћи музеја, добиће прилику да виде како су изгледале и како су се мењале полицијске униформе кроз време, које се све оружје користило, али и ордење које се додељивало. Специјално занимљив део ове приче чине полицијска возила која су се користила од педесетих наовамо. Струковно удружење полиције „Др Рудолф Арчибалд Рајс“ представља се у Ноћи музеја јединственом и непоновљивом изложбом о историјату српске полиције под називом „Хладна глава, врело срце, чисте руке!“.

                          vespta

 

Велике револуције људских живота


Новинска агенција Тањуг у свом велелепном здању представиће фотографије које ће све посетиоце Ноћи музеја вратити у „стара добра времена“ малих и великих револуција људских живота. Фест који је донео светски гламур у Београд, "Коса" која је с Бродвеја стигла право у Атеље 212, Заставин "стојадин", рачунари који су кренули да освајају свет су само неки од великих преображаја и фрагмената живота које Тањуг чува у богатој фото-архиви од 3,5 милиона негатива и који ће ексклузивно бити приказани у 14. Ноћи музеја.


У сусрет стотом рођендану прве снимљене џез плоче у Ноћи музеја биће представљен и легат Мише Блама, са његовим писмима и фотографијама, а све то уз џез уживо у новоотвореном џез културном центру који носи његово име „Михаило - Миша Блам“, у згради Јеврејске општине.


Тачно 50 година од мјузикла „Коса“, симбола антиратног бунта шездесетих година, премијерно изведеног 1967. године у Њујорку, а на сцени Атељеа 212 постављеног већ 1969. године, биће обележено у првој дискотеци на Балкану – „Код Лазе Шећера“. Такође, у Дому Јеврема Грујића биће изложени поклони које је Наталија Обреновић добијала од државника, султана и краљевских парова њеног времена.

 

Историја развоја метеорологије у Србији


Најчешћа тема – временске прилике, добија своје одговоре на питања у Ноћи музеја. Како је изгледао развој метеорологије и хидрологије у Србији, а како дневник осматрања Владимира Јакшића из 1848. године, сазнаће сви посетиоци Прве српске опсерваторије у којој ће бити изложени оригинални докуменати и копије из 19. века.


Шетња је лајтмотив сваке Ноћи музеја, а овогодишња ће све заинтересоване провести и кроз историју веспе и то у Веспа музеју. Од најстаријих модела из четрдесетих година прошлог века, па све до краја прошлог миленијума, закључно с последњим моделом с ручним мењачем – „веспом ПX“. Премијерно у 14. Ноћи музеја биће представљена посебно направљена „веспа Ноле“, посвећена нашем тенисеру у знак захвалности за представљање Србије у свету.


За љубитеље авиона и летења Музеј ваздухопловства припремио је праву посластицу и претпремијеру у Ноћи музеја - изложба „Српска авијатика у Великом рату 1914.-1918.“ У највећем београдском изложбеном простору представиће више од 50 оригиналних авиона, хидро-авиона, хеликоптера и једрилица, како домаћих тако и страних и тако прославити 60 година од оснивања Музеја ваздухопловства.

                              bunar

 

Синагога и Авдала


Јединствена прилика за посету београдској Синагоги је управо у Ноћи музеја. Испраћање Шабата са рабином Исаком Асиелом као и упознавање са благословом светлости званим Авдала, само су делићи онога што очекује све посетиоце Ноћи музеја који одлуче да завире у синагогу, у овој магичној ноћи.


Улазнице за Ноћ музеја, по претпродајној цени од 450 динара, могу се купити на свим Евентим продајним местима, док ће на дан манифестације цена износити 500 динара. Као и ранијих година, једна карта за Ноћ музеја важи за по један улазак на све локације у Београду. Деца до 5 година, уз пратњу родитеља, не плаћају улазницу. Уз велику подршку Секретаријата за јавни превоз, карта Ноћи музеја важи као возна исправа у Београду на свим линијама јавног превоза 20. маја од 16 часова па све до поноћи.


Од 17 часова па све до 1 иза поноћи 20. маја, поред Србије, шетаће посетиоци у 120 градова, 30 држава и 3.000 музеја у оквиру Европске Ноћи музеја, чије је седиште у Паризу.


Viasat History је поносни спонзор манифестације „Ноћ музеја“ већ осам година. Овај канал се налази у власништву интернационалне компаније Viasat World, која има 100 милиона претплатника и производи и дистрибуира најквалитетније забавне садржаје кроз 24 документарна, филмска и спортска канала, у 47 земаља.

 

Пријатељ 14. Ноћи музеја је мтс, који је спонзор манифестације 11. пут за редом. Већ традиционални спонзори и подршка су: Делегација Европске уније у Републици Србији, компанија Кока-Кола, Бамби, Моја Кравица Милшејк и штампарија Графикс.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 19 мај 2017 22:10
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015