Кућа Добрих Вести

Login

Анимирани филм о Николи Тесли - чедо домаћих ИТ аниматора

Оцените овај чланак
(1 Глас)

plakat0454545Када се сусретну жеља и снови, на тој једној тачки никне креативност и створи се нешто прелепо.


Млади креативни људи то најбоље знају.


Пут од тренутка када Вам се створи слика у уму, до реализације може бити пун трња, напоран и дуг, али на крају – добијете нешто што сте сами створили. Још ако Ваше дело послужи другима, достигли сте и своју сврху постојања.


Бранислав Бркић прошао је свој креативни пут. Реч је о младом аутору анимираног филма о Николи Тесли.


Ко је Бранислав Бркић?


Себе бих најбоље описао као приповедача. Бавио сам се музиком, фотографијом, илустровао и уређивао дечије књиге и часописе, а дипломирао психологију …. анимирани филм је некако био логичан исход свих мојих ранијих интересовања. Жеља да направим анимирани филм подстакла ме је да изучим програме за 3д и 2д анимацију, да бих потом пар година учио анимацију у iAnimate онлајн школи. Ипак себе не видим ни као сјајног аниматора, ни моделара, ни цртача … мој потенцијал је вероватно у самој комбинацији тих вештина и упорности да причу коју сам замислио пребацим на екран.


Одакле идеја и инспирација да радите овај филм?


Идеја за дугометражни анимирани филм “Тесла – машинерија снова “ се природно наметнула после нашег кратког филма “Тесла и девојчица са лампом”. Тематски ослоњен на Теслин сан о будућности, дугометражни филм је наставак експлорације Теслиних неостварених идеја и маштања о будућности.


Коме је филм намењен?


Иако је замишљен као породичан филм, он пре свега циља млађу публику која улази у свет одраслих одрастајући уз технологију која је великим делом ту захваљујући Теслином стваралаштву. Један од основних порука коју би филм требало да пренесе младима јесте да не треба робовати технологији која је настала да би служила човеку. Основна порука овог филма би била да без обзира на падове човек треба да остане веран свом сну. Тесла није остварио свој највећи сан, али је веровао у њега цео живот и знао је да ће једном у будућности бити остварен.


Шта вас највише одушевљава код овог научника?


Упорност и непрестани креативни занос. Упркос великим успесима и стрмоглавим падовима у својој професионалној каријери Тесла је увек налазио начин да остане веран својим идејама и врати се на пут стваралаштва.


Колико се бавите овим послом, где сте се усавршавали и радили?


Анимирани филм је форма у којој су састала сва моја ранија интересовања - психологија, илустрација, фотографијаи музика. После завршетка психологије уписао сам школу за 3д моделинг и анимацију у Београду, а потом “iAnimate“ онлајн школу за анимацију у којој су предавачи неки од водећих светских аниматора. У исто време радио сам у дечијем издаваштву као илустратор и уредник дечијих часописа и књига. Ипак мислим да сам највише знања стекао истражујући по интернету и играјући се својим идејама.


Како је текао процес рада на филму?


Сценарио за филм “Тесла-Машинерија снова” је као први филм из Србије селектован у конкуренцији од преко хиљаду, за престижни конгрес анимираних филмова “Carton Movie" у Лиону. После успешног представљања филм је као копродукција нашег Студија “Carousel"  и студија “Моје чаробне мисли” из Хрватске, добио финансије за развој пројекта на Европском Медија конкурсу, као и на конкурсима Филмског центра Србије и Хрватског Аудиовизуелног Центра. Затим су уследила представљања на фестивалима у Annecy-ju и Барселони где је представљен и концепт за видео игру која се заснива на филму. Више великих студија из Европе и Канаде је показало заинтересованост за улазак у копродукцију са нама. Пре свих, један од највећих европскох анимацијских студија “Walking the dog“ из Белгије, са којима смо већ кренули у успешну сарадњу. Ових дана имамо састанке и са познатим гејминг студиом “StarBreez“.

 

Највећа тешкоћа и изазов је долазак до финансија. Европски анимирани филм је до сада углавном био финансиран из фондова и као такав филм је до публике долазио углавном на фестивалима. Наш филм се прави као квалитетан комерцијални филм који ће причу о Тесли пренети милионској публици на глобалном нивоу.


Зато је план нашег финансирања усмерен ка инвеститорима.


За сад имамо пар финансијера, између осталих и дистирбутерска кућа из Лондона која нам је понудила дистрибуцију филма. Ипак потребно нам је још неколико већих или више мањих инвеститора како би смо били спремни.


За сада завршавамо развојни пакет, и чим затворимо финансијску конкстуркцију спремно улазимо у продукцију, која ће трејати око годину дана.

 

 

Kада завршавате филм?

 

 

 

Тренутно завршавамо фазу препродукције дугометражног анимираног филма. Сама продукција зависи од инвеститора, а од тога и завршетак самог филма. Оног тренутка када затворимо финансијску конкструкцију требаће нам око годину дана да завршимо филм. Реално је очекивати до 2019 да буде завршен. Најзначајнија сарадња нам је тренутно са Тексхијем Огом, чувеним концепт уметником из Јапана, који је поставио концепт радове за већи део филма, као и сарадња са Хеленом Булајом, продуценткињом из Загреба која је и аутор документарног филма о Тесли и међународне Теслине изложбе.

 


Шта су Вам будући пројекти?


То је тешко за сад рећи. Кренуо сам да пишем сценарио за следећи анимирани филм који је намењен најмлађој публици а у исто време припремам неке кратке анимиране серијале за yоу тубе. Такође у плану је да осим филма и видео игре, развијамо апликације за телефоне и штампане књиге које ће маркетиншки заокружити пројекат “Тесла-Машинерија снова”.

 

Бранислав је већ направио кратак филм о Николи Тесли -  "Tesla and the lamplighter" пре пар година.

 

Трејлер и филм се могу погледати ОВДЕ.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 21 јун 2017 12:50
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија