Logo
Одштампајте ову страницу

Фестивал културе као допринос пријатељству народа Кореје и Србије

Оцените овај чланак
(3 гласова)

AmbYooБЕОГРАД - Узајамно разумевање и повезивање култура су основе пријатељства међу људима и зато смо организовали Дане корејске културе у Србији, изјавио је амбасадор Републике Кореје (РоК) Деђонг Ју.

 

 

„Изабрали смо слоган фестивала ‘Скокни до Кореје’ у нади да ће посетиоци имати прилику да виде, чују, осете, пробају и искусе Кореју, њену уметност, језик и гастрономију,” казао је амбасадор Ју за Кућу добрих Вести уочи почетка манифестације која ће трајати од 23. маја до 14. јуна.

 

Амбасадор је оценио да се односи Србије и Јужне Кореје учвршћују, билатерално и на међународној сцени, на веома задовољавајући начин. Ју очекује да ће у ери нове корејске администрације Председника Мун Ђеина политика званичног Сеула за унапређења међународног мира и стабилности бити настављена и према Југоисточној Европи, “ те даље допринети изградњи боље и просперитетније будућности Србије и региона.“

 

Која је сврха манифестације Дани корејске културе у Србији?

 

Поред чињенице да су Кореја и Србија две географски удаљене земље, ми смо у ствари прилично слични, када причамо о менталитету и о историјском контексту. И Кореја и Србија су прошле кроз тешка времена у историји и њихови народи су пођједнако вредни и одлучни, цене породичне вредности, отвореног су духа са великим поносом за национално наслеђе, а познати су, такође, по гостопримству и што цене добру храну и пиће.

 

Које догађаје на фестивалу би издвојили?

 

Ми нудимо широк спектар догађаја у наредних месец дана. Они укључују музичке догађаје, уметничке изложбе, предавања, филмове, кулинарске специјалитете, итд. 

 

 

Један од догађаја је изложба Ханбока, корејске традиционалне ношње, „Тајно наслеђе“ од познате дизајнерке Хесун Ли чије су уметничка дела приказивана и хваљена као висока мода у музеју Лувр у Паризу пре неколико година. Њена изложба ће моћи да се погледа у Пароброду од 23. маја. Даљи врхунац фестивала је „Таго“ група са веома интерестантним концертом у Дому синдиката, 14. јуна. Чланови групе комбинују мешавину корејских традиционалних перкусионистичких инструмената са борилачким вештинама сједињујући се са плесачима у узбудљивим покретима и акробатици. Посетите веб страницу Амбасаде или фејсбук (@koreanembassyserbia) да би добили детаљније информације о сваком догађају.

 

Како би окарактерисали укупне односе Кореје и Србије?

 

Наши односи су узајамно корисни и допуњују се, а постоје и велике могућности за сарадњу. Зато што долазимо са Корејског полуострва разумемо Србе и гајимо симпатије за њих. Срби, опет, веома поштују и очекују да могу учествовати у корејском економском развоју, информатичким технологијама и култури. Два народа се надају даљој сарадњи.

 

Које су главне области за сарадњу између две земље?

 

На основу заједничких интереса и различитих закључених споразума, Кореја и Србија остварују низ конкретних пројеката сарадње у областима електронске управе, цивилне авијације, размене владиних службеника и академаца, као и у погледу економских и комерцијалних могућности.

 

 

На путу стабилности и напретка Србије, Кореја је спремна да помогне делећи оно у чему је јака. Веома смо заинтересовани да допринесемо дигитализацији Србије и развоју пројекта електронске управе. Блиско сарађујемо са Владом Србије, укључујући Министарство државне управе и локалне самоуправе, у области е-управе. Намеравамо да до краја године оснујемо информатички приступни центар за грађане и владине службенике како би смањили дигитални јаз и повећали информатичку писменост.

 

 

Канцеларија Корејскае агенције за промоцију трговине – КОТРА је у Београду од децембра 2015, а корејска Јура успешно послује у Србији и запошљава скоро 7.000 људи у околини Ниша. Међународни Аеродром Инчеон из Кореје је заинтересован за концесују Аеродрома Никола Тесла. Инчеон Аеродром је познат по путничком, карго саобраћају, профиту и ИТ. Инчеон може да подели властиту развојну стратегију и технике базиране на сопственом искуству како би београдски аеродром постао регионално ваздухопловно чвориште и веома брзо подржао национални развој.

 

Који су главни успеси у односима између Србије и Кореје?

 

Недавно смо имали много снажних и честих контаката између наше две земље, попут првог састанка Заједничког комитета за културу, потписивање Меморандума о разумевању за е-управу и сарадњу у цивилном ваздухопловству, као и ратификацију споразума о цивилном ваздухопловству и избегавању двоструког опорезивања, заједно са посетама високих званичника. Порасла је, такође наша узајамна подршка у међународним организацијама и у Уједињеним Нацијама. Такође, захваљујући напорима канцеларије КОТРА, многи послови су у току.

 

Која су ваша очекивања од билатералних односа између наших држава у ери нове корејске администрације Председника Мун Ђеина?

 

Током изборне кампање Кореја је одржала политичку стабилност у складу са уставним процесом, без насиља и правних проблема, показујући свету како је корејска демократија чврста, док су главне међународне рејтинг агенције сврстале земљу међу високо стабилне и просперитетне државе. У међувремену, кандидати, укључујући садашњег Председника Кореје, обавезали су се да настављају нашу спољну политику засновану на промоцију мира и стабилности у свету. Кореја подржава српски пут у регионалним интеграцијама и наставља да сарађује са Србијом у свим областима, а посебна пажња ће бити посвећена развоју економских односа и дипломатској сарадњи.

 

Амбасадор Ју (53) је дошао у Београд крајем 2016, са положаја Генералног директора за међународне органиузације министрства спољних послова у Сеулу. Дипломирао је француски језик и међународне односе на престижном Сеулском универзитету, а усавршавао се на париској Националној школи за администрацију (ЕНА) и на универзитету Калифорније у Сан Дијегу.

 

Ју је служио два пута у мисији РоК при УН у Њујорку, а радио је и у амбасадама његове земље у Женеви, Дакару и Бечу. Амбасадор је ожењен и има два сина.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено уторак, 23 мај 2017 22:50
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Најновије од Борислав Коркоделовић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015