A+ A A-

Додир је прво слово комуникације

Оцените овај чланак
(1 Глас)

granicnikБЕОГРАД -  У Библиотеци града Београда, у уторак, 30. маја, од 19 сати, промоцију своје нове збирке песама одржаће Проф. Др Гордана Пешаковић, која живи и ради у Орланду (САД). 

 

Овом приликом, посетиоци ће моћи да погледају кратак филм о постављању скулптуре ”Београдски читач” на Флориди, априла ове године, за шта заслуга припада Пешаковићевој.

 

 

Проф. др Гордана Пешаковић, која већ годинама живи у Америци где као професор и декан ради на Факултету у Орланду, биће гост Библиотеке града Београда, у уторак, 30. маја 2017, од 19 сати.

 

Гордана Пешаковић ће овом приликом представити своју нову збирку - ”Додир”, која је њена шеста књига поезије. О овој збирци ће, поред ауторке, говорити књижевница Гордана Влајић и Нева Саравија, извршна директорица издавача ”Чигоја штампе”. Рецензент је Милован Витезовић, књижевник интернационалне репутације, који је у ”Додиру” препознао мисаоност и посебну интонацију рекавши да Пешаковићева своју поетику одева достојанством. А достојанство је, управо као и додир, прво слово комуникације и међусобности, па отуда ова збирка суптилно, али прецизно указује на недостајање културе комуницирања и на тренд непоказивања емоција или показивања негативних реакција, због чега се дешавају и сви остали друштвени, социјални, емотивни… падови.

 

Након промоције, биће ово јединствена прилика да посетиоци погледају кратак филм о постављању скулптуре ”Београдски читач” у градском парку ”Lake Concord Park”, испред Скупштине града Каселберија (Орландо, САД).

                           image14545

Овај догађај вишеструко афирмише Србију, односно српску културолошку и уметничку савремену сцену. Поред тога што је рад младог вајара Милоша Шарића постављен на једном значајном месту на Флориди које је центар скулптуролошке уметности, пројекат “Београдски читач” из којег је поникла и поменута скулптура, доказује да српско јавно мњење итекако активно учествује у креирању и изградњи квалитетније културолошке и уметничке стварности. Пројекат ”Београдски читач” је настао управо са мисијом афирмације књижевности, учења, читања и општег просветитељства и напретка.

 

Овој књижевно-филмској вечери присуствоваће и Милош Шарић, аутор скулптуре која је у Орланду од априла ове године, док ће за клавиром, као музичка пратња, бити др Јасмина Јанковић.

 

Иначе, Гордана Пешаковић је чланица Удружења књижевника Србије и једна од иницијаторки пројекта ”Београдски читач”, a yз раније објављене путописе, ово је њена седма књига.

 

Говорећи српску поезију, открила сам свој глас

 

На откривању скулптуре ”Београдски читач” у градском парку ”Lake Concord Park”, испред Скупштине града Каселберија (Орландо, САД), Проф. др Гордана Пешаковић је са тамошњим представницима српске православне цркве, организовала пригодан културно-уметнички програм. Поезију и прозу говорили су Срби који живе у Орланду, али и Американци. О емоцијама и снази овог мултикултуралног догађаја најбоље говори изјава дванаестогодишње девојчице, Американке са Флориде, која је у програму учествовала као рецитатор. Понета снажним осећањима, заједништва и узајамности, она је рекла: - Данас сам спознала ко сам и шта желим да постанем. Открила сам свој глас. I got my voice.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 25 мај 2017 19:16
Гордана Влајић

Гордана ВЛАЈИЋ (1959, Панчево) је дипломирала на Факултету политичких наука (смер: новинарство) у Београду и специјализирала Односе са јавношћу. Ради у Секретаријату за заштиту животне средине Градске управе Панчева. Написала је три књиге за децу и шест за одрасле, а песме и приче су јој објављиване у многобројним зборницима, збиркама, антологијама и часописима. Добитница је Првог српског пасоша са још 203 заслужних грађана Србије, у промотивној кампањи коју је реализовала Влада Србије, носилац је Златне значке и Повеље за посебан допринос у култури које додељује Културно просветна заједница Републике Србије и Министарство за дијаспору Републике Србије, као и више награда за књижевно ставралаштво. Члан је организације "Поетас дел Мундо", Удружења књижевника Србије, Српског књижевног удржења „Милош Црњански“ (Стокхолм, Шведска), Независног удружења новинара Србије (НУНС) и МЕНСЕ. Почасни је члан «Провиденце», Удруге за промоцију уметности и културног туризма (Биоград на Мору, Хрватска).

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани