Logo
Одштампајте ову страницу

Светски дан музике

Оцените овај чланак
(2 гласова)

svetskiii454545БЕОГРАД – Светски дан музике обележава се сутра.


Светски дан музике обележава се првог дана лета захваљујући некадашњем француском министру културе, Жаку Лангу.


Предложио је да се најдужи дан у години, 21. јун, широм Француске прославља музиком, бесплатним концертима аматера и професионалца, појединаца и удружења, деце и одраслих, рокера, шансоњера, џезера, класичара. У ствари, Ланг је усавршио идеју америчког музичара Џоела Коена који је радио у Француској. Европска повеља о празнику музике потписана је 1997. године у Будимпешти, потписнице су биле Француска, Чешка, Шпанија, Италија, Грчка и Турска. Данас овај празник прославља више од 100 земаља међу којима и Србија.


У Србији, Светски дан музике ће бити обележен музичким програмом који ће организовати музичке институције попут Етнографског музеја и Коларчеве задужбине а биће организовани и концерт на отвореном.


Концерт у Етнографском музеју


Светски дан музике у Етнографском музеју у Београду биће обележен сутра у 13 сати наступом Милице Милисављевић Дугалић, једне од најцењенијих етно певачица Балкана.


"Публика ће моћи да се увери да Милица Милисављевић Дугалић с правом носи епитет 'посебне', јер је одавно померила стандарде у оквиру етно музике и на један потпуно савремен начин учинила традиционалну музику занимљивом за све генерације. Комбинацијом традиционалне музике и различитих жанрова увек иде корак напред", поручују организатори.


Улаз на концерт је слободан.


Етнографски музеј налази се на Студентском тргу бр. 13.


Фестивал "7 величанствених" и Арт биоскоп Коларац славе Светски дан музике


Фестивал документарног европског филма "7 величанствених" у сарадњи са Арт биоскопом Коларац, поводом Светског дана музике приказаће три филма са музичком тематиком 19. и 20. јуна.


Тако ће 20. јуна у 20,30 бити приказан филм „Hello, I Am David“ - Путовање са Дејвидом Хелфготом"


Успех филма „Сјај”, освајање Оскара и маестрално глумачко остварење Џефрија Раша, приближили су широкој публици причу о невероватном животном путу пијанисте Дејвида Хелфгота, а стварном јунаку филма донели светску славу као јединственој уметничкој личности.


Филм "Hello, I Am David“ редитељке Козиме Ланг први је документарац о овом вансеријском пијанисти, вуднеркинду, чија каријера је изгледала завршена после нервог слома који је преживео. Али, кроз исцељујућу снагу музике у велику љубав супруге Џилије, Дејвид Хелфгот проналази пут за нормалан живот и враћа се на концертни подијум. Као пијаниста, Дејвид свира само оно што осећа, као особа говори без задршке оно што мисли а у комуникацији додирује људе у буквалном смислу те речи.


Инспиративни филм даје увид у личност и музички живот Дејвида Хелфгота. То је и филм о љубави: љубави према животу, љубави према музици.

 

За филм, уводну реч ће дати Зоран Поповић, директор Фестивала "7 величанствених".


Светски дан музике Коларац обележава концертима и изложбом


Поводом Светског дана музике, 21. јуна, Коларчева задужбина организује програме који ће трајати од 18 до 23 часа. Осим концерата биће приређено и стручно вођење кроз изложбу "Свет звука".


Пијаниста пореклом из Хонг Конга Ернест Со отвара програм у 18 часова наступом у Музичкој галерији. На концерту под називом "Whirl and Swirl” биће изведене виртуозне клавирске композиције Гершвина, Капустина, Арменгола, Таникаве и Фазила Саја које су инспирисане џезом.


Улаз је слободан.


Вођење кроз изложбу "Свет звука" почиње у 19.30. Сарадници и модератори изложбе су студенти Електротехничког факултета у Београду.То је интерактивна изложба која се реализује у оквиру пројекта Музеј акустике. Интерактивним експонатима осветљава се феномен звука, његов тајанствени и богати свет - од процеса његовог физичког генерисања до доживљаја музике у концертним дворанама.


Софтверска решења посетиоцима омогућавају да кроз игру, додавањем или одузимањем појединих инструмената у неком ансамблу, спознају улогу сваког од њих у процесу стварања музике, затим да провере прецизност своје интонације и квалитет свог слуха певајући дурску лествицу итд.


У холу Коларчеве задужбине такође у 19:30 часова биће одржан концерт ансамбла "Сенсартика" који чине Соња Калајић (виолина, тестера, кастањете), Дарко Арменски (кларинет, саксофон) и Милош Марић (гитара). Улаз је слободан.


Програм затвара Elemental Culture Collective (САД) у 21 час у Великој дворани. Овај квинтет удараљки води публику на магично музичко путовање око света - од музике Кита Џерета преко бугарских народних мелодија па до балета за шест руку. У њиховом извођењу, звук удараљки добија потпуно неочекиван доживљај.


Чланови Elemental Culture Collective су Свет Стојанов, Кирил Ангелов, Дмитриј Нилов, Ксенија Комљеновић и Петер Вајт.
Улазнице по цени од 500 динара су у продаји на билетарници Коларчеве задужбине.


Детаљан програм свих концерата је доступан OВДЕ.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено уторак, 20 јун 2017 12:50
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015