Кућа Добрих Вести

Login

Почиње СОФЕСТ

Оцените овај чланак
(1 Глас)

sopostsssБЕОГРАД - Годишња смотра српског филма, 46. СОФЕСТ, одржаће се од 4. до 8. јула у Центру за културу Сопот.


Ову годину у српском филму обележио је један значајан јубилеј - 50 година од култног филма Скупљачи перја.


Тачно пола века након освајања Гран Прикса на фестивалу у Кану, ово маестрално остварење Александра Саше Петровића поново се нашло пред публиком у оквиру програма Кан Класик. У истом духу, овогодишњи СОФЕСТ ће се одржати под слоганом "Скупљање (не)развејаног перја" и одати почаст Александру Саши Петровићу и његовом делу, једном од најзначајнијих филмова југословенске кинематографије.


Изложба фотографија, плаката и докумената "50 година Скупљача перја" биће отворена 4. јула у 19.15 након чега ће у 19.30 уследити свечано отварање фестивала. Сопотом ће, традиционално, продефиловати аутори и глумци филмова који ће бити приказани у наредних пет дана, а свечаност ће употпунити наступ КУД Космај из Сопота као и величанствени ватромет. Посебна атракција биће наступ легендарног бенда “О ђила” који већ деценијама негује аутентичну ромску музику.


Наредних дана у Центру за културу Сопот биће приказана 24 филма, од чега ће 19 бити у конкуренцији за једну од награда, док ће ван конкуренције бити приказан филм Земља богова Горана Паскаљевића.


У такмичарском програму налазе се Зона Замфирова, други део део, Дневник машиновође, Ветар, Повратак, Име: Добрица, Презиме: Непознато, Козје уши, Стадо, Игла испод прага, Она је жива, Слепи путник на броду лудака, Санта Мариа делла Салуте, Афтерпарти, Наши очеви, мајке и њихова деца, Споразум, Јесен самураја, Бисер Бојане, Инкарнација, Војна академија: Нови почетак и Реквијем за госпођу Ј.


Стручни жири у саставу: редитељ и председник АФУН-а Мирко Беоковић, глумица Весна Чипчић и редитељ Милан Тодоровић, одлучиваће о томе ко ће понети Гранд Приx за најбољу режију, награде "Бата Живојиновић" за најбољу мушку и женску улогу, као и признање за најбољи филм. Жири публике одлучиће о најбољем филму фестивала по њиховој оцени, а одбор фестивала донео је одлуку да ове године уручи специјално признање за допринос филмској уметности Оливери Катарини.
У оквиру пратећег програма, у петак 7. јула у 13 часова биће одржана панел дискусија "Скупљачи перја- међаш српског (југословенског) филма".

 

Фестивал има нешто да понуди и најмлађима који ће 5, 6, и 7. јула од 11х моћи да уживају у пројекцијама филмова за децу.


Фестивал ће се завршити онако како је и почео - одавањем почасти филму Скупљачи перја специјалном пројекцијом која ће уследити након свечане доделе награда.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 29 јун 2017 14:32
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија