Кућа Добрих Вести

Login

Свечаност поводом 55. годишњице независности Алжирa

Оцените овај чланак
(2 гласова)

jkjkjkjkБЕОГРАД - Поводом 55. годишњице независности Народне Демократске Републике Алжир, у  Дому Војске Србије, односно Медија центру „Одбрана“ приређена је свечаност на којој је промовисана књига „Алжир-Београд, јубилеј пријатељства 1962-2017“.

 

Скупу, у организацији Министарства одбране Републике Србије, Амбасаде Алжира и Друштва пријатеља Алжира присуствовали су министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, амбасадор Алжира, Абделхамид Шебшуб, представници Министарства одбране и Војске Србије, дипломатског кора и јавног и политичког живота.

 

После интонирања химни Алжира и Србије, у извођењу Градског женског хора „Барили“ из Пожаревца, под диригентском палицом мр Каталин Тасић, присутне је поздравио амбасадор Алжира Абделхамид Шебшуб, који је захвалио министру Ђорђевићу на срдачној сарадњи и појаснио да, за разлику од већине других, некад колонијализованих земаља, Алжир не слави свој национални празник на дан стицања независности, већ као сећање на отпочињање оружане борбе, 1. новембра 1954. године.

 

"То је најважнији дан, када је народ, узевши оружје, одлучио да узме и судбину у своје руке, а 5. јул 1962, који данас обележавамо, дан је када се завршила дуга колонијална тама, која је над Алжиром трајала 132 године", рекао је амбасадор и додао да се данас и сећамо бораца који су положили животе како би њихова домовина повратила независност и суверенитет.

 

Он је додао да је подршка бивше Југославије ослободилачкој борби његовог народа била веома значајна и да је то разлог због кога је настала књига која бележи детаље те сарадње, а за коју је предговор написао бивши министар одбране.

 

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић истакао је да је пријатељство две земље нераскидиво, иако међу њима има много разлика, али да деле истоветну приврженост слободи, достојанству и правди.

 

"Ондашња Југославија је била прва европска земља која је признала Привремену алжирску владу, али Србија данас веома цени допринос те пријатељске земље у очувању свог територијалног интегритета и суверенитета, али и подршку после елементарних непогода које су пре неколико година задесиле нашу земљу", рекао је министар Ђорђевић, и посебно захвалио амбасадору Алжира, Абделхамиду Шебшубу на доприносу успешној сарадњи двеју земаља.

 

У име издавача књиге „Алжир-Београд, јубилеј пријатељства 1962-2017“, присутнима се обратио и председник Друштва пријатеља Алжира, Марко Јелић, који је истакао да је повод за издавање монографије величанствена победа Алжирске револуције и стицање независности.

                                                         ambasdorir

 

"Књига која је посвећена односима Србије и Алжира је зборник научних, стручних  и новинарских прилога о политичким, историјским, диломатским, културним и другим доприносима у сарадњи двеју земаља", истакао је Јелић и додао да издање представља подсећање на пријатељство које траје дуже од 50 година, уз потпуно уважавање и разумевање.

 

У име Друштва, Јелић је захвалио угледним ауторима радова у књизи: проф. др Љубодрагу Димићу, дописном члану Српске академије наука и уметности, др Драгану Богетићу, доценту др Александру Животићу, др Драгомиру Бонџићу, др Јовану Чавошком, др Драгану Петровићу, Дејану Ђ. Ристићу, др Мили Турајлић, амбасадорима др Милану Шаховићу, Данилу Милићу, Мулуду Хамаиу, Патрику Амоаху-Нтиму, др Фари Милимоноу, као и новинару, и дипломати Милоју Поповићу.

 

Председник Друштва пријатеља Алжира је, изразивши уверење да ће тај издавачки подухват допринети разумевању, блискости и јачању традиционално добрих односа две земље и два народа, честитао годишњицу независности братском алжирском народу с најбољим жељама за просперитет.

 

Јелић је, у име успешне сарадње, министру Ђорђевићу и Медија центру „Одбрана“ уручио захвалнице Друштва пријатеља Алжира.

 

Свечано обележавање Дана независности Народне Демократске Републике Алжир, и 55. година победе Алжирске револуције, настављено је у резиденцији амбасадора Алжира Њ. Е. Абделхамида Шебшуба, у резиденцији, 6. јула 2017. године, за дипломате амбасаде Алжира, чланове алжирске заједнице, и један број чланова Друштва пријатеља Алжира.

 

С обзиром на то да је велики број алжирских официра на усавршавању у Србији, а поводом 5. јула, Дана независности, председник Алжира Абделазиз Бутефлика, унапредио је у вишу чин један број алжирских официра, међу којима су и четворица који су на усавршавању у Београду.

 

Како је обичај, скидање старих и постављање нових чинова на нараменицама, и диплому о унапређењу обично уручује амбасадор или војни аташе. Међутим, Алжир је још једном указао почаст Стевану Лабудовићу, сниматељу алжирске револуције, тако што је том приликом, нове чинове алжирским официрима поставио на нараменице. Као неко кога Алжирци сматрају равноправним борцем рата за националоно ослобођење, вечерас је у 90. години живота, доживео још једну почаст. Лабудовића, Алжир никада није заборавио!

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 07 јул 2017 22:11

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија