Logo
Одштампајте ову страницу

Радионице капуере у природи – у башти МАУ

Оцените овај чланак
(1 Глас)

kapueraaaaaaaБЕОГРАД - Капуера – као техника, плес, перформанс, борилачка вештина – настала је међу афричким робовима у Бразилу представљајући вид разоноде, али и могућност да се прикривено, кроз музику, песму и покрет пренесу елементи културно-историјског наслеђа, предања или одређене поруке. 

 

Тридесетих година 20. века постаје призната као спорт и отвара се према свим слојевима друштва.


Капуера је данас глобални феномен, а од 2014. године УНЕСКО је ову вештину уврстио на листу нематеријалног културног наслеђа Бразила.


У оквиру радионица на отвореном, у башти МАУ, имаћете прилику да се упознате са основним капуера покретима и игром, као и ритуалом везаним за извођење круга (порт. roda). У кругу долази до интеракције између музичких инструмената, песме и, пре свега, играча, који својим телима успостављају невербалну комуникацију.


У музичком делу радионица можете да научите да свирате инструменте на којима се изводи музика за капуеру и друге афро-бразилске плесове (биримбау – музички лук, пандеиро – даире са кожом, агого – звонца, хеко-хеко – изрезбарени бамбус и атабаки – бубањ). Поред тога, имаћете прилике да научите и неке од капуера песама које се певају на португалском језику.


Радионице су организоване према узрасту, а воде их тренери из клуба Capoeira Angola Belgrado:

 

11:00 – Радионица капуере за децу до 6 година;
12:00 – Радионица капуере за децу од 7 до 12 година;
13:00 – Радионица капуере за децу старију од 12 година и одрасле.

 

За све информације о капуери и условима учешћа у радионицама, пишите на: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. .


Напомена: у случају кише програм се отказује.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 31 август 2017 12:25
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015