Logo
Одштампајте ову страницу

Караван игре кренуо из Ниша

Оцените овај чланак
(3 гласова)

nišssssssБЕОГРАД - Током наредна четири наредна месеца, од септембра до децембра, грађани Ниша, Пирота, Краљева, Крагујевца, Врања, Новог Пазара, Неготина, Вршца, Шапца, Ужица Ваљева, Чачка, Зрењанина, Суботице и Смедерева имаће прилике да виде, а и учествују, у Каравану игре чији је циљ да кроз креативне уметничке програме промовише уметничку игру.


Караван је кренуо из Ниша, у којем је представљен у присуству Ане Брнабић, премијера Републике Србије, која је пре тога присуствова отварању Старт ап центра на Електронском факултету у овом граду.


Караван игре реализују Национална фоднација за уметничку игру и Београдски фестивал игре, уз подршку Министарства државне и локалне самоуправе Србије и Фондације "Арт Ментор“ у Луцерну.


Представљајући идеју да се грађанима (од малих ногу до оних у позним годинама) 15 градова у Србији приближи уметничка игра на својеврсном каравану, на којем могу бити не само посетиоци него и учесници, Аја Јунг, директор Националне фондације за уметнички игру, истакла је да ће се у сваком од њих понудити низ активности, како би им се приближили и класичан балет и савремена игра.

 

 

Током три дана трајања каравана у сваком граду, биће организоване представе, презентације, филмске пројекције, изложбе уметничких фотографија, предавања о игри, упознавање са новим поставкама у кореографији и правилном раду са балетским талентима. За најмлађе ће бити организоване едукативне радионице, на којима ће разговарати са полазницима професионалних балетских школа у Београду и Панчеву, а њихови родитељи ће моћи да се консултују са педагозима.
Очекује се да током каравана буде анимирано најмање 3.000 грађана, којима ће сви садржаји бити доступни без плаћања било каквих улазница.


Истраживања су показала да је главни разлог исељавања људи из мањих средина у веће, поред економског фактора и недостатак културних садржаја- нагласила је Ана Брнабић, премијер Србије - Зато су децентрализација културе и омогућавање приступа културнима садржајима у свим срединама од посебне важности за Владу Републике Србије. Управо стога што покушавамо да стварамо креативније генерације и због тога што поред економског оснаживања градова широм Србије покушамо да приближимо и омогућимо и културни садржај, проистекла је подршка Владе и пројектима какав је Караван игре.

 


Наглашавајући и то да је важно започети стварање генерација које ће бити креативне и широко образоване и које ће имати развијену политичку мисао, премијер Брнабић је истакла да култура и креативна индустрија имају огроман потенцијал за економски развој, запошљавање и промоцију у свету и да у том смислу и Влада и Министарство културе имају неколико важних културних пројеката од националног значаја, а од приоритета је да се коначно после 10 година чекања у октобру отвори Музеј савремене уметности, а на пролеће идуће године Народни музеј.

 

                                izložba8998989

Њихове богате ризнице ће поново бити доступне јавности, а млади уметници добиће најзад простор за излагање својих дела - подвлачи Брнабић- Посебно је важно и то да ће Музеј савремене уметности имати посебан простор за децу. Значајно за Србију је и то што је Нови Сад проглашен за град младих за 2019. годину и престоницом културе за 2021. годину, што ће помоћи и у промоцији културе Србије.


У Официрском дому у Нишу отворена је и изложба фотографија које су настале на представама овогодишњег 14. Фестивала игре у Београду и из представа које ће бити игране на 15. Фестивалу. Овде је одржан и јавни час балета ученица Балетске школе националне Фондације за уметнинчку игру у Београду.

 

Филип Ге, Амбасадор Швајцарске у Србији је захвалио организаторима и Фондацији Арт Ментор из Луцерна у Швајцарској, као и свим осталим учесницима у организацији овог пројекта, који су успели да укључе чак 15 градова у овај посебан програм уметничке игре.
Од 22. од 24.септембра Нишлије ће, прве у Србији,имати прилику да у оквиру Каравана игре присуствују свим садржајима који су њиме обухваћени:представама,предавањима, бесплатним часовима балета и савремене игре за децу, филмском програму. Затим се Караван игде сели у Пирот па у Врање.


У Нишу отворен Стартап центар


Студентски креативни центар у којем ће млади људи развијати своје идеје, а које ће бити комерцијализоване и доносити приходе, на Електронском факултету у Нишу отворила је Ана Брнабић, председник Владе Србије. Изградња нишког Центра за иновативно предузетништво младих Старт ап почела је пре скоро годину дана, до сада је уложено око 50 милиона динара и тренутно у њему послује шест компанија.


Иначе, овај пројекат намењен младим и амбициозним стручњацима, са циљем да им се помогне у започињању и развоју сопственог бизниса, а тиме и остајању у нашој земљи, одвијаће се у три фазе, од којих је Стартап центар прва. Следи изградња вишенаменске лабораторијске ламеле, коју ће финансирати Влада Србије са пет милиона евра из Европске инвестиционе банке, а затим следи изградња Научно – технолошког парка, која ће стајати 10 милиона евра.

 

                                  premijskssoba

 

Kомерцијализације идеја младих


Истичући да имамо знање, факултете И младе, премијер Брнабић је нагласила да се мора радити тимски И да ће Влада Србије наставити да подржава овакве идеје, будући да Влада “ Не треба да се меша И да нешто смишља сама, да интервенише, већ треба само, ако препозна реалан потенцијал, да помогне реализацији идеје. И то је оно што смо урадили и за мање од годину дана завршили смо овај пројекат”.


Брнабић је истакла и да Влада улаже у развој Научно – технолошког парка у Новом Саду, чија се изградња очекује до краја следеће године.


Осврћући се на економска кретања у земљи, премијер Брнабић је рекла: “Привредни раст ће највероватније бити мањи од три одсто, због временских неприлика које су се највише одразиле у електроенергентском сyстем. Али сви остали показатељи су јако добри, тако да ће јавни јавни дуг бити смањен на 62 одсто бруто друштвеног производа до краја године”.


“У овом тренутку меримо фискалне ефекте повећања плата и пензија, јер не желимо да будемо неодговорни према добром стању у буџету, да инвестирамо само у потрошњу која би могла да угрози фискалну дисциплину. Свакако ће бити повећања плата и пензија, али овом тренутку је рано да се говори о процентима. Упарујемо И са неким анализама да бисмо видели колио можемо да повећамо неопорезиви део плате. Гледамо колико ће бити повећање минималне цене рада, који су најважнији инфраструктурни пројекти за следеће две године”, рекла је Брнабић.


Стартап центар у Нишу отворен је у присуству министра за иновације и технолошки развој Ненада Поповића, градоначелника овог града Дарка Булатовића, начелника Нишавског управног округа Александра Цветковића, председника Скупштине града Ниша Радета Рајковића и декана Електронског факултета у Нишу Драгана Јанковића.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 08 септембар 2017 14:26
Негослава Станојевић

Негослава Станојевић, дипломирани економиста, новинарством се бави од 1983. године. Најдужи део радног века провела је пратећи бурна дешавања у нишкој и српској привреди, нажалост више везана за њено уништавање, радничке штрајкове и, коначно, њено свођење на ово што имамо данас.
Доживела је, тако, да јој се предмет рада готово укине. И решење за сврабеж прстију навиклих на свакодневно писање нашла је у вођењу два своја блога.

Онда је открила ,,Кућу добрих вести", медиј чију мисију види као онај зрачак из тунела који новинарству може да врати пољуљани углед, а читаоцима изгубљени оптимизам. Највише воли да пише приче о неким успешним, вредним, паметним и предузимљивим људима, који нас уверавају да није све тако црно и да има наде...

Аутор је збирке приповедака на заплањском дијалекту- "Јоште чекам тај реч да ми рекне".

 

Најновије од Негослава Станојевић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015