Logo
Одштампајте ову страницу

Вести у Адлигату: Потписивање протокола о сарадњи

Оцените овај чланак
(2 гласова)

spomensobamiodragapavlovicaБЕОГРАД - Удружење за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“ у оквиру којег раде Музеј књиге и путовања и Музеј српске књижевности потписало је протоколе о сарадњи са Матицом исељеника Србије и Византолошким институтом САНУ.


Протокол о сарадњи са Византолошким институтом САНУ који је у име института потписао његов директор, академик Љубомир Максимовић, олакшаће сарадњу двеју институција на подробнијем изучавању српских средњовековних докумената.


Протокол о сарадњи са Матицом исељеника потписао је председник Миодраг Јакшић, који је овом приликом упутио Адлигату прву донацију књига писаца из расејања. Матица исељеника ће подржати активности Адлигата донацијама публикација и на друге могуће начине, док ће Адлигат помоћи формирање библиотеке Матице исељеника и омогућити њеним члановима бесплатно коришћење својих фондова.

 

                              matica iseljenika

У фебруару ове године Адлигат је формирао специјализовану Библиотеку дијаспоре, посебну организациону јединицу која се бави сакупљањем публикација и архивске грађе о нашим људима широм света, као и активностима наше државе и организација у свету. Адлигат је посебно успешан у прикупљању српске периодике и раритетних издања штампаних ван Србије. Специјализована библиотека ових публикација већ броји пет хиљада библиографских јединица, укључујући многа изузетно ретка и драгоцена издања, међу којима има више стотина цензурисаних публикација и оних чије је уношење у СФРЈ било забрањено.

                                             
„Библиотека дијаспоре ће бити важан информациони центар, а посебан значај ће имати за научно-истраживачку делатност, с обзиром на то да је велики део литературе који је набављен за наш фонд, често из удаљених земаља, до сада био непознат, а сада ће бити доступан једино у нашој институцији“ каже председник Адлигата, Виктор Лазић.


Удружење Адлигат своје послове обавља уз подршку САНУ, Матице српске, Народне библиотеке Србије, Удружења књижевника Србије, Српског књижевног друштва, као и уз подршку многих других оргнизација и појединаца из земље и иностранства. Значајну подршку овом пројекту пружили су Српска православна црква као и српска дипломатска представништва широм света.


Уметничке фотографије


Удружење „Адлигат“ примило је 42 уметничке фотографије у Матици исељеника Србије.


Недавно је у Матици исељеника завршена изложба „Плава планета“ мајстора фотографије Зорана Ђукића из Торонта. Ђукић је пре завршетка изложбе посетио музеје Адлигата и, одушевљен, решио да више од четрдесет својих дела изложених у Нушићевој, не чува за неку нову изложбу, већ да их поклони Адлигату.


Радостан што ће његове слике красити важну кућу кућу књиге, изразио је захвалност књижевници и оснивачу Адлигата Мирјани Булатовић, која је инспирисала ову лепу идеју.


Адлигат планира отварање сопствене галерије, с обзиром на то да се у његовим колекцијама налази значајан број слика, посебно у легату породице Бешевић (сликара Николе Бешевићаа), те збирке слика Милене Шотре, Милића од Мачве, Мартиновића, Србиновића и других.

 

                                  zoranslikardddddddd

 

Спомен соба академика Миодрага Павловића отворена за јавност


Спомен соба академика и књижевника Миодрага Павловића (1928-2014) поново је од данас отворена за јавност, пошто је пресељена у веће просторије у Удружењу за културу, уметност и међународну сарадњу "Адлигат", у оквиру којег су отворени Музеј српске књижевности и Музеј књиге и путовања.


Миодраг Павловић био је сјајан есејиста, изванредан зналац српске и европске поезије. Превођен је на све европске и неколико оријенталних језика. Његова поезија је наишла на посебну добро рецепцију у Немачкој и објављивана је у најугледнијим немачким листовима.


Академик Миодраг Павловић био је један од оснивача овог удружења, па је још за живота започео формирање свог легата у коме се налази његова лична библиотека као и значајан део намештаја и предмета из његовог стана. Тако је сачуван оригинални животни и радни амбијент једног од најважнијих српских песника друге половине XX века, који је имао водеће место у српској књижевности још од 1952. и првог издања култне књиге "87 песама" - песников лични примерак првог издања може се видети на његовом столу.


Посетиоци Музеја српске књижевности на Бањици, у оквиру којег је формирана спомен соба, сада могу да погледају песников докторски прибор, уметничке слике, писаћи сто из његовог стана, па чак и омиљену кошуљу и одело нашег великог песника које је носио на додели важних награда, које су такође део сталне поставке. Међу више хиљада књига могу се наћи посвете Милорада Павића, Меше Селимовића, Зорана Ђинђића, Раше Ливаде, Марка Ристића, писмо Исидоре Секулић, рукописи Васка Попе и многе друге белешке и публикације од великог значаја за српску културу.

 

                                           potpisanooooooo

 

И Кућа добрих вести потписала Протокол о сарадњи


И Кућа добрих вести потписала је Протокол о сарадњи са Виктором Лазићем.


„Част нам је што смо потписали Протокол о сарадњи Куће добрих вести и Музеја књиге и путовања - Адлигат и Виктором Лазићем, човеком чији пројекат, започет пре девет генерација, сеже далеко у будућност. У жељи и доброј намери да ова сарадња траје дуго“, изјавила је тим поводом власник и оснивач интернет портала Кућа добрих вести Агнеза Трповски.


„Драго нам је што смо потписали Протокол о сарадњи Куће добрих вести и Музеја књиге и путовања - Адлигат и Виктором Лазићем, човеком чији пројекат, започет пре девет генерација, сеже далеко у будућност. У жељи и доброј намери да ова сарадња траје пуно лета“, нагласила је она.


Музеји Удружења "Адлигат" могу се посетити сваког четвртка и петка од 10 до 18 часова, уз претходно заказивање.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 07 новембар 2017 12:14
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015