Logo
Одштампајте ову страницу

За четири дана почиње Сајам књига

Оцените овај чланак
(2 гласова)

KLJUČKNJIGAБЕОГРАД -  До почетка 62. Међународног београдског сајма књига остало је четири дана. Под слоганом „Кључ је у књигама“, ова култна манифестација почиње у недељу, 22. октобра и траје до наредне недеље – 29. октобра.


На овај најрепрезентативнији Сајам књига у региону, од готово 500 директних излагача, 50 долази из иностранства, а посетиоци неће имати лак задатак – ако желе да погледају комплетну овогодишњу изложбену поставку, стара и нова издања, различите промоције, презентације, полемике о проблемима који муче издаваче и библиотекаре, да присуствују разговорима са писцима, обележавању јубилеја, да обиђу изложбе и остале сегменте пратећег програма – мораће да обиђу више од 30 хиљада квадрата у халама 1, 1А, 2А, 2Ц и 4.
Савремена књижевност на немачком језику налази се у фокусу манифестације, јер су Немачка, Аустрија, Швајцарска и Лихтенштајн, земље немачког говорног подручја, овогодишњи почасни гости Сајма књига.


Поред земаља које су почасни гости, на 62. Сајму књига представиће се и издавачи из Анголе, Босне и Херцеговине, Индије, Ирана, Јапана, Канаде, Кине, Македоније, Румуније, Русије, Турске, Украјине, Хрватске, Црне Горе, Чешке, Уједињених Арапских Емирата.
Говорећи на другој конференцији за новинаре, др Зоран Аврамовић, председник Одбора Сајма књига, рекао је да је ова манифестација израз културе у којој је књига на првом месту, али и да је битна јер је посредник између писаца, издавача и читалаца.


Програмски уредник Сајма књига – др Драган Хамовић, истакао је да је пред нама празнична недеља књиге, за коју је припремљен читав корпус програма. Он је нагласио да је реч о комерцијалној манифестацији, али да ће бити прилике и да се промовише непрофитно издаваштво. Пажњу треба обратити и на занимљива дешавања у Дечјој сали, у којој је предвиђен читав низ програмских дешавања.


Франк Бауман, директор Гете института у Београду, рекао је да се радује што је за почасног госта ове године позван један језик а не једна држава, јер се тако удруженим снагама, на најбољи начин, представљају четири земље – Немачка, Аустрија, Швајцарска и Лихтејнштајн. На Сајму али и ван њега, у организацији Института представљаће се аутори, књижевност, али и друга културна дешавања, а посебна пажња биће посвећена превођењу и преводиоцима.
Јоханес Иршик, директор Аустријског културног форума, нагласио је да ће овогодишњу „смотру књиге“ у име почасног госта отворити аустријски књижевник Карл Маркус Гаус, али да у београд долази још пет књижевника из Аустрије, који ће репрезентативно представити њихову књижевност.


У име Удружења КРОКОДИЛ на конференцији за штампу говорио је и писац Владимир Арсенијевић, председник и креативни директор. Он је рекао да ће Удружење кроз неколико формата представљати писце, не земље, а тим поводом ангажовано је 40 аутора и више од 30 модератора. Програм ће сваког дана почињати дешавањима намењеним деци, који ће реализовати Јасминка Петровић, а чланови КРОКОДИЛА биће задужени за разговоре са писцима за одрасле. На „Плавој софи“ су планирани полусатни интервјуи са књижевницима, а први разговор планиран је са Хертом Милер. Важан формат биће и дебатни разговори, на којима ће учесници феноменолошки обрађивати различите теме из области књижевности и културе.


Писци, инострани гости


Од око хиљаду књига савремених аутора који пишу на немачком језику, чак 350 ће у Београду имати своју премијеру на српском језику. Међу угледним писцима који ће се представити су Карл Маркус Гаус, Херта Милер, Марсел Бајер, Владимир Каминер, Јан Вагнер, Фолкер Кучер, Инго Шулце, Арно Камениш, Дана Григорча, Мелинда Нађ Абоњи, Јонас Лишер, Тереза Преауер, Валентин Гребнер, Луц Ратенов и Катрин Регла.


Поред писаца који долазе из земаља које су почасни гости, љубитељима књижевности представиће се и Јевгениј Водолазкин, Марсел Бајер, Ангела Рихтер, Габријела Шуберт, Роберт Ходел, Ала Татаренко, Андреј Базилевски, Никола Маловић и многи други.


Свечано отварање


Свечано отварање Сајма књига одавно је постало дешавање које љубитељи књижевности не пропуштају, а церемонија је ове године заказана за 22. октобар у 18 часова. У име почасног госта Сајма књига присутне ће поздравити Карл Маркус Гаус, аустријски писац и публициста, велики познавалац књижевности средње и источне Европе и утицајни књижевни критичар на немачком говорном подручју, а 62. Међународни београдски сајам књига свечано ће прогласити отвореним академик Миро Вуксановић, истакнути писац и културни радник.


Независно од свечаног отварања заказаног за 18 часова, Сајам ће за посетиоце и тог првог дана – 22. октобра, бити отворен од 10 часова.

 

Извор: Кућа добрих вести/Београдски сајам


Последњи пут измењено среда, 18 октобар 2017 18:11
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015