Logo
Одштампајте ову страницу

Прва клапа филма о Диани Будисављевић

Оцените овај чланак
(1 Глас)

AlmaPricaaaaaБЕОГРАД - Прошле недеље је почело снимање дугометражног играно-документарног филма "Акција ДБ" по једној од највећих акција спасавања деце у Другом светском рату и изузетној жени која ју је покренула - Диани Будисављевић.


У тој акцији спашено је више од 10 000 деце, углавном православне, а због историјских преокрета, њена прича остала је неиспричана.


Филм о Диани Будисављевић доноси изузетну причу о храбрости и снази појединца у најтежим временима. Обухвата игране реконструкције, документарна сведочења и вредне архивске снимке, те настаје на темељу Дианиног дневника и истраживања историјске грађе.


Рођена у угледној инсбрушкој породици, Диана након удаје за доктора Јулија Будисављевића долази у Загреб. Домаћица посвећена деци и супругу у јесен 1941. у главном граду новопроглашене Независне Државе Хрватске сазнаје за логоре у којима су смештене православке са децом. Уверена да њен живот није вреднији од живота недужно прогоњених, упушта се у ризично спасавање деце из логора.


"Велико нам је задовољство да учествујемо у реализацији овог филма и да макар мало допринесемо да се након скоро 75 година заборава скрене пажњу на ову хероину, можда највећу српску доброчинитељку свих времена. Акција коју је Диана Будисављевић организовала била је по свом обиму, броју учесника и спасене деце, једна од најсложенијих и најхуманијих акција такве врсте током рата, како на подручју НДХ, тако и у читавој окупираној Европи. Пројекат који представља копродукцију Хрватске, Словеније и Србије реализујемо уз подршку Филмског центра Србије и Еуримагес-а, а на иницијативу хрватске продуцентске куће Хулахоп и редитељке филма Дане Будисављевић”, кажу из продуцентске куће This and That Productions која је продуцент филма са српске стране.


Главну улогу Диане тумачи Алма Прица, док ће свој допринос филму дати и глумци Мирјана Карановић и Тихомир Станић, као и филмски уметници и сарадници ангажовани са српске стране. Филм ће бити сниман на локацијама у Хрватској и Словенији.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 19 октобар 2017 13:26
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015