Logo
Одштампајте ову страницу

У Београду наступа светски познат “Борусан Квартет”

Оцените овај чланак
(1 Глас)

BorusanNASLOVNAБЕОГРАД - ККУ четвртак, 9. новембра у MADLENIANUM Opera&Theatre у Земуну наступиће Квартет Борусан из Турске који у свом програму класичне музике изводи дела широког спектра, од класичне епохе до модерног доба, са посебним акцентом на дела композитора из њихове домовине.

 

Чланови Квартета Борусан су Есен Киврак и Олгу Кизилај прва и друга виолина, Ефдал Алтун виола и Ча Ерча виолончело.

 

Квартет Борусан је основан 2005. под водством маестра Гурера Ајкала. Након тога су чланови похађали мастер клас Квартета Албана Берга, Квартета Џулијард, квартета Гурера Ајкала, Џошуе Епстаина и Максима Венгерова. Свирају на инструментима непроценљиве вредности, попут виолине Лоренцо Сториони из 1776, виолине Николо Амати из 1662, виоле у изради Стефана Коние из 2008. и виолончела Петруса Гварнерија из 1740, захваљујући сарадњи између уметничке куће Борусан Санат и швајцарске Фондације Магини.

 

Када је часопис Анданте по први пут увео награде за класичну музику 2010. године Квартет Борусан је освојио награду за “Камерни ансамбл године”. Исте године, награђени су златном медаљом после победе у финалу Међународног такмичења камерних састава одржаног у њујоршком Карнеги холу.

 

Поред редовних сезонских концерата у опери Суреја у истанбулској четврти Карикој, квартет пуно путује и наступа широм Турске и у иностранству. Учествовали су на музичким фестивалима Шлезвиг-Холштајн, Мерано, Моцарт, Напфилон, Бодензе, Западни Корк, Европалија, Мерсин, Бодрум Д-Марин, Истанбул и Анкара.

 

Поред многобројних дворана у Турској, наступали су и у циришкој Тонхали, Карнеги холу, берлинском Концертхаусу, дворани Корум у Монпељеу, Шлос Елмау у Немачкој, у Ларсеналу у Мецу и миланској дворани Ђузепе Верди.

                                                              borusN

 

Музички партнери Квартета Борусан су реномирани уметници - Идил Бирет, Итамар Голан, Фазил Сај, Валентин Ербен, Гулсин Онај, Хусеин Сермет, Рушен Гунеш, Рето Биери, Торос Џан, Ферхан и Ферзан Ондер, Игудесман и Јо, Мухидин Дуруолу, Фора Балтаџгил, Гокхан Ајбулус и Лоренс Пауер.

 

Поред сопствених рецитала, чланови квартета су свирали као солисти са истанбулском филхармонијом Борусан, Билкентским симфоничарима, Оркестром Сион, Академским престоничким оркестром и државним симфонијским оркестрима градова Самсун, Измир, Истамбул, Бурса, Ескишехир и Анталија.

 

Такође су заслужни за премијерна извођења дела савремених турских композитора Оузхана Балџија, Махира Џетиза, Тургаја Ерденера, Озкана Манава, Алпера Марала, Тургута Поуна, Мелихе Доудујал и Хасана Учарсуа, написаних специјално за овај квартет. Имали су част и да премијерно изведу две композиције виолинисте и композитора Алексаеја Игудесмана посвећене баш њима, под називима “Од Едирнеа до Карса” и “Гудачки квартет”.

 

Први CD су чланови Борусана објавили у мају 2013. под називом „Еркин, Ајкал, Сајгун“ са гудачким квартетима насловних композитора. Већ следеће године уследио је нови CD са Идил Бирет из Шумановог клавирског квинтета, објављен под Наксосовом ознаком IBA. Јула 2016. Лила мјузик им је објавио CD под називом „Моцарт и Верди“ а њихов најновији „ CD Компани“ представио је Оникс септембра 2017.

 

Квартет је наступао у Аустрији, Немачкој, Француској, Ирској, Италији, Алжиру, Катару, Португалији, Јордану, Швајцарској, Грчкој, Сједињеним Америчким Државама, Барбадосу, Јапану, Сент Винсенту и Гренадинима…

 

Улаз на концерт који почиње у 19.30 часова, је слободан.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 07 новембар 2017 22:46
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Најновије од Борислав Коркоделовић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015