Logo
Одштампајте ову страницу

Друга недеља италијанске кухиње у свету

Оцените овај чланак
(2 гласова)

picame343434БЕОГРАД - Преко 20 манифестација ће бити организовано у Београду, Новом Саду и Суботици у оквиру Друге недеље италијанске кухиње у свету која ће се у Србији одвијати у периоду од 20. до 26. новембра са семинарима о кухињи и књижевности, курсевима посластичарства, дегустацијама и представљањима наполетанских пица мајстора.

 

Овогодишњи програм, под називом „Укуси Италије у Србији“, подељен је на пет делова посвећених српској јавности која је заинтересована за различите видове кулинарских и ено-гастрономских традиција италијанског идентитета и културе: за привреднике је предвиђен промотивни сајам у организацији Коморе италијанско-српских привредника,  за стручњаке и истраживаче резервисан је семинар који приређује Национални истраживачки центар на тему “Food Sensory Analysis“ , за студенте Високе хотелијерске школе у Београду предавања високе кухиње које држи италијански посластичар Алесандро Петито, за познаваоце вина дегустација енолога Барбаре.

 

Тамбурини и за љубитеље књижевности вече у Италијанском институту за културу посвећено односу између хране и књижевности са професором Ђан Мариом Анселмијем. Ове године, за све грађане Србије који желе да купе и пробају италијанску храну предвиђене су две нове иницијативе: у хипермаркету Меркатор бице постављене зоне намењене италијанским производима, а 20 ресторана у Београду, Новом Саду и Суботици који су се прикључили овом догађају имаће у понуди комплетне италијанске меније за своје госте.

 

И ове године Србија учествује у манифестацији коју Италија организује са преко 1000 догађања у својих 296 дипломатских и конзуларних представништава како би се валоризовала италијанска кулинарска вештина и медитеранска исхрана, која Италију чини једном од најздравијих земаља у свету. Италијанска прехрамбена индустрија је на другом месту у Италији по фактурисаном приходу са преко 180 милијарди евра, што је 11,3 одсто бруто друштвеног производа.

 

Ова иницијатива поприма изузетан значај у Србији, где је традиција италијанског кулинарства нарочито цењена и где је економско присуство Италије једно од најзначајнијих. Италија је највећи страни инвеститор у Србији за период 2000-2016, док је прошле године била други по реду трговински партнер Србије, а у првих седам месеци 2017. године регистровала је пораст сопственог извоза од 7,7 oдсто.

 

Другу недељу италијанске кухиње у свету у Србији организује Амбасада Италије у Београду у сарадњи са Комором италијанско-српских привредника (CCIS), Италијанском агенцијом за спољну трговину (ICE), Удружењем италијанских привредника у Србији (Confindustria Serbia), Италијанским институтом за културу (IIC), Почасним конзулатом Италије у Суботици и Културним центром Piazza Italia из Суботице, уз подршку српских и италијанских спонзора.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 13 новембар 2017 12:53
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015