Logo
Одштампајте ову страницу

Фестивал ауторског филма

Оцените овај чланак
(2 гласова)

AUTORSKIFIMM2017156566БЕОГРАД – Фестивал ауторског филма одржаће се ове године од 24. новембра до 2. децембра у Београду.

 

Пројекције ће се одржавати у Дому омладине, Дворани културног центра, Дому културе Студентски град, УК Пароброд – биоскоп Драган Гага Николић, Арт Биоскопу, Југословенској Кинотеци, Биоскопу Фонтана и Центру за културу Влада Дивљан на Палилули.

 

„Савремени ауторски филм црпи теме и енергију из свакодневног живота, света који окружује ауторе, друштвених околности и феномена који одређују њихове животе, животе њихових ближњих, као и средине у којој живе“, каже у званичној публикацији најаве филмова Срђан Вучинић, уметнички директор Фестивала.

 

„Филм Андреја Звјагинцева Без љубави бави се разводом двоје људи, а у ствари говори о себичности, емоционалној отупљености, губитку сваког односа са ближњима, а самим тим и са самим собом. О једној великој празнини у којој живи или боље речено само егзистира савремени човек“.

 

„Сличном темом се бави и француски филм Старатељство Ксавијера Легранда, у коме нетрпељивост бивших супружника клизи и немилосрдно градира у стравично насиље. „Хепинед“ Михаила Ханекеа говори о распаду савремене породице, о отуђености, неразумевању и немогућности комуникације“.

 

„Документарни филм „Канибал“ радикално ауторски и етички, представљња моралисања портрет једног канимала. Човека без кајања и без казне. „Човек од интегритета“ иранског редитеља Мохамеда Расулофа се бави светом у коме си или јагње или вук. Филм говори о човеку који од жртве постаје џелат. Немачки филм „Вестерн“ епизода је из живота немачких радника на једној малој хидроцентрали у бугарској провинцији , о њиховој немогућности да остваре однос са локалним становништвом, о сличностима али и разликама које ту комуникацију чине немогућом. О предрасудама које производе јаз, мржњу и неприпадања“.

„О неприпадању говори и „Кентаур“ Актана Арима Кубата, а о усамљености и воајеризму који проистиче из те напуштености Мраз Шарунаса Бартаса. И тако, готово сваки од филмова из овогодишње селекције говори о отуђености, предрасудама, немогућности људи да опште, себичности, емоционалној празнини, самоћи које ни сами јунаци нису свесни“.

 

Ауторски филм има одговорност да се бави друштвеним проблемима и појавама, филозофски, поетски и ангажовано.

 

А данашњи аутори то чине стављајући нас пред велико и важно питање данашњег света.

 

Да ли је дијагноза савремног човека:

Без емпатије

Без људскости

Без блискости

Без љубави

 

„У шта се овај сури свет претворио откад смо га фискираног оставили у задњем кадру наше прошлог филма овако би се можда могло сажети опсесивно питање филмских аутора она 23 фестивалу. Земљина лопта је завидно узнарпедовала у обиљу патолошких процеса, она сад посећа на уморно болесно лице канибала у крупном плану. Добро је ући у медитације и сентимент једног монструма но није ли подједнако изазовно пратити једну француску или руску породицу данас како се под благотворним дејством згртачког неолибералног концепта света и човека пртевара у звернињак и гладијаторску арену. У таквом миљеу људски живот надреалан је и кошмаран као и сама смрт у шта нас маестралном режијом уверава прича о аспсурдном плесу јунака са судбином и у изралеском „Фокстроту“, закључује Срђан Вученић.

 

Више о програму прочитајте ОВДЕ.

 

Извор: Кућа добрих вести/faf.rs

 


Последњи пут измењено петак, 17 новембар 2017 17:09
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015