Logo
Одштампајте ову страницу

Донације из Јужне Америке у Београду

Оцените овај чланак
(2 гласова)

akademikrosamendoncadebritoБЕОГРАД - Велика донација књига из Јужне Америке данас је, после дугог путовања прекоокеанским бродом, стигла у Удружење за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“ у оквиру којег су отворени Музеј књиге и путовања и Музеј српске књижевности.

 

Удружење „Адлигат“ отворило је посебну собу Јужне Америке, у којој посетиоци могу видети ретке потписе Мариа Варгаса Љосе и Габријела Гарсије Маркеса, прва издања Пабла Неруде, оригиналне мачете, зубе и главе пирана, маске и трон народа из Амазоније... У Адлигату се налази највећа колекције амазонијане у југоисточној Европи - књига штампаних у Амазонији или о овим удаљеним, егзотичним пределима. Удружење Адлигат је формиралo ови збирку уз помоћ институција из Бразила, пре свега Књижевне академије Амазоније, Географско-историјског института Амазоније и Пројекта социјалне географије Универзитета Амазоније из града Манаус. У Београд је стигао и поклон Народне библиотеке Бразила из Рија де Женеира.

ljosa

У новопристиглој донацији налази се значајна колекција публикација, филателије и нумизматике Републике Уругвај. Адлигат формира ову колекцију уз подршку бившег председника, славног и скромног Хосеа Мухике, којег је председник Адлигата Виктор Лазић у више наврата посетио почетком ове године, када је Мухика и писмено подржао Адлигат. Међу књигама које су управо стигле налазе се посвете многих значајних Уругвајаца, од самог Мухике, Дијега Фишера, бестселер аутора и многих других.

 

Посебно су ексклузивне књиге и потписи четворице путника, некадашњих студената, рагбиста, који су се налазили у авиону који је 1972. ударио у врх Анда. Неколицина преживелих тада је 72 дана била заробљена у снегу и леду, а да би преживели, били су приморани да једу тела својих погинулих пријатеља. То је најпознатија ваздухопловна катастрофа двадесетог века, о којој су написане 23 књиге и снимљено више филмова. У Београд су управо стигли потписани примерци књига Карлитоса Паеза, Фернанда Парада и Роберта Канесе, кандидата за председника Уругваја.

 

Потписан примерак књиге „Чудо у Андима“ бизнисмена, медијског водитеља, оснивача више медијских компанија кога је Светски пословни форум у Њујорку 2010. године прогласио за најбољег говорника планете, господина Парада, посебан је раритет и биће приказан на сталној поставци Музеја књиге и путовања,  с обзиром на то да се ради о једном од најславнијих Уругвајаца који је после авионске несреће без планинарске опреме, заједно са Канесом, једанаест дана пешачио преко Анда како би стигао до цивилизације и спасао свој живот али и животе својих заробљених другова. После разговора са председником Адлигата, господин Парадо и господин Канеса су, за Адлигатов кутак Уругваја у соби Јужне Америке у Београду, поклонили своје потписане бестселере, који су у свету продати у милионима примерака.

                                                   FernandoParado00000

 

Из Аргентине књиге су стигле од српске дијаспоре, укључујући важне штампане материјале Срба и Југословена у Јужној Америци, чија је дистрибуција у СФРЈ била забрањена. Те публикације су од великог историјског значаја за српску и југословенску историју и по први пут ће бити доступне научницима у Адлигатовој Библиотеци дијаспоре. Највеће донације су упутили Милена Гаћеша, војник Драже Михаиловића, жена која је, са својим братом Миланом, учествовала у организовању атентата на Анте Павелића. Збирку старих емигрантских издања даровао је и „Наш дом“, југословенско удружења у Буенос Ајресу.

                                                           milenagacesa

 

Донације из Уругваја, Бразила и Аргентине сакупљене су и послате у Србију уз посредовање Амбасаде Републике Србије у Буенос Ајресу, захваљујући амбасадорки Јели Баћевић и дипломати Марији Петровић.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 17 новембар 2017 23:30
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015