Logo
Одштампајте ову страницу

Монодрама “Драга” у Центру лепих уметности „Гварнеријус“

Оцените овај чланак
(1 Глас)

 

dragamonodramaБЕОГРАД - У Центру лепих уметности “Гварнеријус”, Јована Колунџије у понедељак, 15. јануара у 19 часова у биће премијерно изведена монодрама “Драга” драматурга Зорице Симовић, (“Вински кабаре”, “Баш-Челик”, “Англеска соната”, “Зидање Скадра” …), која уједно потписује и режију.

 

Монодрама “Драга” покушај је одбране најоклеветаније српске владарке Драге Обреновић пред судом историје.

„Сваки човек заслужује адвоката па и најоклеветанија српска владарка“, каже драматург Зорица Симовић. Драга Обреновић приказивана је на разне начине, али никада до сада из њеног личног угла. Наменски је писана за Душицу Новаковић, глумицу Позоришта на Теразијама (“Мистер Долар”, “Чикаго”, “Мама Миа”, “Брилијантин”, “Коса” …), која је овогодишњи добитник годишње награде свога позоришта за главну улогу у мјузиклу „Мистер Долар“ Бранислава Нушића. Глас краљу Александру Обреновићу даје Андрија Даничић.

Драга (Машин) Обреновић, српска краљица и супруга последњег краља из династије Обреновић Александра, била је изузетно лепа, веома образована, писала је, преводила и свирала клавир. Судбина је није штедела па је била принуђена да повлачи за оно доба нетипичне потезе, сносећи трагичне последице. Заједно са својим мужем убијена је у Мајском преврату 1903. године.

Представа је претпремијерно изведена у Кући Ђуре Јакшића у Скадарлији 25. децемба 2017.

Након премијерног извођења у Гварнеријусу, “Драга”ће бити изведена и на сцени Велике сале Културног центра у Горњем Милановцу у понедељак 22. јануара. Није случајно да је Горњи Милановац изабран за прво гостовање ове бравурозно написане и одигране монодраме. Наиме, као и сама краљица Драга, Зорица Симовић и Душица Новаковић су такође родом из овог шумадијског бисера.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 14 јануар 2018 15:18
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015