Logo
Одштампајте ову страницу

Како да одаберете смештај за путовање преко интернета

Оцените овај чланак
(2 гласова)

smestajjjjjjjЗа оне који се не задовољавају агенцијским понудама и унапред утабаним стазама, време у којем је из фотеље могуће резервисати собу у Њујорку доноси узбудљива путовања о којима ће дуго причати.

 

Било да сте авантуристи или волите да неко други мисли, а ви да уживате, сада већ лако и сигурно можете пронаћи смештај по својој мери. Сакупили смо неколико савета и идеја у сарадњи са сајтом ПутујСигурно које ће вам користити при потрази смештаја из снова путем интернета, али и корисне упуте на шта обратити пажњу кад се на овакав подухват упустите. Добродошли у 21. век, дигитално доба је ту.

 

Сајтови који ће вас занимати

Када резервишете апартмане и собе преко интернета, могући су најразличитији договори и аранжмани. Како је то и даље углавном неформални комуникациони канал, сваки договор можете направити директно са власницима: колико остајете, како и да ли плаћате, шта је дозвољено а шта не…

 

Овакав начин потраге усмериће вас на бројне сајтове с различитим врстама огласа - ко уме да "копа", тај ће и наћи. Ипак, највећу сигурност дају вам већ познати и афирмисани сајтови за издавање смештаја. Већина њих у склопу својих услуга нуди осигурање у случају да нешто крене по злу, повраћај новца и томе слично.

 

Ови сајтови су малтене бесплатни за коришћење и врло поуздани – сваког дана их користи мноштво људи, а углавном је потребно само да се региструјете.

 

Airbnb

 

Airbnb је сајт за издавање соба, апартмана и станова широм света, помоћу којег контактирате директно са власником места где ћете одсести. Налог можете отворити и верификовати уз помоћ мејл адресе, или га повезати с Гоогле+ или Фацебоок налогом. На Google Play Store можете наћи и мобилну апликацију сајта.

 

Када тражите смештај, улогујте се у налог и у менију подесите критеријуме: да ли вам треба цео стан или соба, да ли сте вољни да делите смештај као у хостелу, и који вам распон цене одговара. Када нађете нешто што вам одговара, можете сачувати понуду у Wishlist док погледате шта је још у понуди, контактирати домаћина да се додатно распитате, или одмах послати захтев за резервацију - потом ћете бити преусмерени на страну где се врши плаћање.

 

Уколико вам неко место делује сумњиво, можете га означити заставицом, и модератори сајта ће га проверити.

 

Као гости, очекујте и одређене таксе:

 

Депозит (ради безбедности, одређује власник смештаја);

Service fee (такса која се креће од 6% до 12% и наплаћује се приликом резервације);

Cleaning fee (домаћин може одлучити да наплати чишћење за госта и после њега).

Овде можете пронаћи одговоре на додатна питања о потрази смештаја преко Аирбнб-а.

 

Booking.com

 

Резервација хотела, апартмана и другог приватног смештаја преко сајта Боокинг.цом могућа је уз регистрацију која се најлакше обавља преко мејла, а за основну претрагу вам није потребна.

 

Слично порталу Airbnb, можете подесити критеријуме претраге како бисте се лакше снашли, а на званичном сајту потражите све додатне информације и упутства.

 

Уз помоћ неwслеттер-а можете се осигурати да вам добра понуда неће измаћи: на сајту Боокинг.цом можете оставити мејл адресу на коју ће вам стизати интересантне понуде.

 

Изнајмљивање апартмана у Србији и стан на дан опције

 

Постоје бројне локалне варијанте - када вас занимају апартмани на Врачару, ширем центру града или другим градовима Србије. Сајтови као што су Клик Апартмани, Стан на дан, Белано и други, у понуди пружају све од луксузних апартмана до стана на дан, а на самим сајтовима у оквиру сваке понуде пише цена, локација, да ли је доступан паркинг, колико се људи може сместити, а ту су и слике апартмана, као и могућност онлине резервације.

 

Важна информација ако претражујете смештај у самом граду у којем се налазите: “чак иако не знате имена сајтова на којима можете претражити смештај, дигитално доба и “моћни Гоогле” су се побринули за то да добијете препоручене апартмане и сајтове баш према својој локацији. Локација одакле претражујете Гоогле може знатно променити резултате које ћете добити. У пар кликова, можете филтирати свој идеалан апартман, према локацији на којој се налазите.”

 

Наравно за оне који више воле непосреднији контакт, на сајтовима можете наћи и број телефона за све информације и резервације преко Vibera i Whatsapp-a.

                                              tastatuturaaaaaaa

Couchsurfing

 

За младе и авантуристе којима није потребно много, Couchsurfing.com је бесплатан сервис са сопственом мобилном апликацијом помоћу које лако можете наћи преноћиште код домаћина.

 

Иако скроман, овај концепт је бесплатан - базира се на гостопримству домаћина који вас прима код себе у стан и нуди место где можете преспавати на миру, а од госта се очекује само мали знак пажње, било да је то спремање заједничког оброка, поклончић или извођење домаћина на пиће. Ово је идеално за људе који желе да упознају нове људе и културу места где су одсели из прве руке и на врло аутентичан начин; домаћин је ту да препоручи ресторане, барове и локална дешавања која нису пуки мамац за туристе.

 

Сваки договор прави се између путника и власника апартмана или стана, а на званичном сајту чак моле да се пријави сваки покушај наплате смештаја.

 

Када тражити најбоље понуде?

 

Ко жели да уштеди, пре свега треба да гледа фирст минуте и ласт минуте понуде. Логично, за прву варијанту ће се одлучити људи са предвидивим послом и прецизним распоредом, а када знате тачан датум када треба да се спакујете и кренете на пут, поред уштеде имаћете и мотивацију да завршите све на време. Добре ласт минуте понуде искакаће вам углавном усред сезоне и цена сасвим надокнађује то што одлучујете малтене данас за сутра.

 

Већ поменути newsletter су вам и овде од помоћи: оставите мејлове на сајтовима туристичких агенција и прегледајте их када пристигну - можда се у понуди крије путовање из снова.

 

О чему водити рачуна при резервацији смештаја онлајн?

Када резервишете апартмане и други смештај онлине, постоји неколико ствари на које треба да обратите пажњу како би ваш боравак тамо протекао у најбољем реду, безбедно и пријатно.

 

Оцене претходних гостију

 

На свим сајтовима постоје секције где претходни гости пишу о свом искуству, и да ли је све било у реду. Људи ће чешће оставити ревиеw и оцену ако мишљења иду у крајности: ако су изузетно задовољни или крајње незадовољни. Обратите пажњу на њихове оцене и знаћете која места избегавати, а где можете резервисати без бриге. Овакве информације можете пронаћи и на туристичким формима.

 

Заштита у случају преваре или лоше услуге

 

У случају да смештај није онакав како су га власници оглашавали, важно је да што пре контактирате сервис преко кога сте резервисали, али и власника, како бисте му дали прилику да исправи грешку и омогући вам угодан боравак.

Пре било какве уплате детаљно проучите сајтове, често постављана питања и политику повраћаја новца, а не устручавајте се ни да контактирате власнике преко Скајп или модераторе сајтова за резервацију преко мејла или друштвених мрежа и питате све што вас занима.

 

Подешавање ГПС уређаја

 

Пре него што кренете на пут, набавите ГПС уређај за ваше возило и ажурирајте га према најновијим подацима. Ово ће вам бити од неизмерне користи на путу, јер су телефони мање поуздани, могу захтевати прескупа подешавања за интернет и батерија им се брзо троши.

 

Сада је веома лако пронаћи апартман по мери - не морате чак ни да зивкате пријатеље да вам дају препоруке. На интернету је све: од форума са саветима и оценама, сервиса за резервацију, до директних контаката власника апартмана.

 

Извор: Кућа стил/Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 09 фебруар 2018 12:34
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015